ORGANIZACIJA DOMA

Kuhinjska shramba v kotni omari

Naša kuhinjska shramba je majhna, a tudi posebna. Posebna je predvsem zato, ker se nahaja v zgornji kotni kuhinjski omari in v zadnjih 5 letih je zaradi večanja družine doživela kar nekaj sprememb. Med iskanjem organizacijskih projektov na spletu sem največkrat naletela prav na lepo urejene kuhinjske shrambe. Zdi se mi, da je to najbolj iskano področje pri organizaciji doma. Nekateri imajo to srečo, da lahko za shrambo uporabljajo veliko kuhinjsko omaro, najsrečnejši pa v ta namen uporabljajo kar nekaj kvadratov. Morda bomo nekega dne tudi mi imeli kaj podobnega, za sedaj pa bi vam rada predstavila, kako izkoristiti majhen prostor za prehranske izdelke.

Že leta nazaj sem na kratko predstavila kuhinjsko shrambo, ko sva bila še sama brez otrok. Takrat se mi je zdela dovolj velika, ker sem vedno imela dovolj prostora, če sva kupila kaj novega. Danes, ko smo že štirje, je to nekoliko drugače. Ni le kotna omara postala manjša, v kuhinji sva morala dodati še 1 kos pohištva. Ob rojstvu prvega otroka sva postavila manjši kuhinjski otok za dodatno delovno površino in shranjevanje. Ko se nam je pridružil še drugi sin, sva dodala še kuhinjski voziček za shranjevanje drugih predmetov. Na kratko povedano, danes bi mi prišel prav še kakšen meter delovnih površin in omar v kuhinji.

Police malo drugače

Prva sprememba, ki sva jo naredila v kuhinjski shrambi so police. Kuhinjo sva kupila v Ikei in pri kotnih omarah lahko vstavite vrtljive plošče ali police. Glede vrtljivih plošč sem imela pomisleke glede izkoriščenosti prostora, zato sva se odločila za police, ki pa so 6-kotne. Sčasoma sem opazila 2 pomanjkljivosti pri policah. Zaradi njihove globine se je velikokrat zgodilo, da sva izdelke odlagala kar na sprednji del in hitro sva ustvarila nepreglednost. Ker nisem zelo visoka, sem zaradi globine imela tudi težave pri doseganju izdelkov, ki so bili v ozadju in na zgornji polici. Vse to sva odpravila z izrezom omenjenih polic. Police sva dala v obdelavo in prosila, da ustvarijo kotne police, kot je to razvidno na spodnji sliki. Sedaj več ne odlagava izdelkov na neprimerna mesta, prav tako lahko tudi jaz dosežem na najvišjo polico.

Kuhinjska shramba v kotni omari

 
Košare za shranjevanje

Vedno sem na spletu občudovala shrambe z belimi košarami, ko pa sem v trgovini nekega dne opazila temne košare znamke Curver, se nisem mogla upreti. Naša kuhinja je namreč bela in to leto sem začela kupovati veliko črnih ali antracitnih dodatkov, ki razbijejo belo čistino. Zaradi istega razloga sem kupila tudi omenjene košare. V njih shranjujem predvsem prehranske izdelke, ki jih shranjujemo v vrečkah in ne v posodah za shranjevanje. Zbirko antracitnih košar sem dopolnila le še z eno večjo košaro (Ikea) za shranjevanje testenin na spodnji polici.

Vrtljiv pladenj ali plošča (Lazy Susan)

V kotni omari še vedno uporabljam vrtljiv pladenj, ki stoji prav v samem kotu. Zaradi vrtljivosti lahko nanj postavimo več manjših stvari in jih s premikanjem z lahkoto dosežemo. V knjigi Umetnost pospravljanja avtorica Marie Kondo navaja, da za dobro organizacijo ne potrebujemo posebnih organizacijskih pripomočkov, med njimi tudi vrtljiv pladenj (Lazy Susan po angleško). Do neke mere se z njo strinjam. Velikokrat so nam takšne ideje preveč všeč in porinili bi jih radi v vsako omaro. Vseeno pa osebno priporočam vrtljiv pladenj prav za takšne primere, kot je naša kotna kuhinjska shramba. Jaz imam s tem namreč zelo dobre izkušnje. Kotni prostor ne bi mogel biti bolje izkoriščen, jaz pa prav tako dosežem vsak izdelek.

Kuhinjska shramba

 
Posode za shranjevanje

Večina posod, v katerih shranjujem prehranske izdelke, so steklene. Za iskanje le-teh sem porabila kar nekaj časa. Na spletu sem že našla nekaj artiklov, ki so mi bili všeč, ko pa sem jih našla na trgovskih policah pa žal nisem bila več navdušena. Nekatere steklene posode za shranjevanje so bile pretežke, spet druge so delovale zelo krhke. Nazadnje sem našla okrogle posode za shranjevanje hrane v trgovini Mömax. Sem pa v omenjeni trgovini slučajno naletela tudi na plastične doze. Iskala sem namreč takšne z belimi pokrovi, nazadnje pa kupila tiste z antracitnimi. Ko sem jih opazila, ni bilo dileme. Vedela sem, da se bodo prav zaradi barve pokrova odlično ujele s temnejšimi košarami.

Na splošno so mi bolj všeč steklene posode, ampak za določene prehranske izdelke sem namenoma vzela plastične. Ker otroci občasno jedo tudi prigrizke, jih raje ponudim v posodah, ki jih ne morejo z lahkoto razbiti. Ker pa imajo posode tudi nastavke z manjšimi odprtinami, prav tako težje kaj raztresejo. 

Kuhinjska shramba

 
Označevanje košar in posod za shranjevanje

Če obstaja mesto ali omara v domu, kjer je potrebno dobro označiti predmete, je to zagotovo kuhinjska shramba. Organizacija doma je v tujini že zelo znano in na spletu iskano področje. V Sloveniji še nismo na enakem nivoju. To je sicer moje osebno mnenje, ampak izhajam iz lastnih izkušenj, da veliko izdelkov za organizacijo na našem trgu še nimamo na voljo. Med te spadajo tudi že v naprej pripravljene nalepke za označevanje predmetov doma ali primernih izdelovalcev nalepk. Zato sem za označevanje posod in košar za shranjevanje uporabila nalepke za natis (takšne ki se z lahkoto odlepijo, ker ne maram ob odstranjevanju drgniti preostalega lepila) in na njih s pomočjo tiskalnika natisnila imena prehranskih izdelkov ali skupin.

Še nekaj smernic za manjše kuhinjske shrambe

Pri manjših shrambah moramo biti bolj selektivni pri izboru prehranskih izdelkov, ki jih zares uživamo. V dozah za shranjevanje v ta namen shranjujem le tista živila, ki jih uživamo pogosteje. Nikoli nisem v dvomih, če je rok uporabe že potekel, ker jih uporabljamo vsaj tedensko. Živila, ki jih uživamo manj pogosto, pa shranjujem v košarah. 

Velikokrat želimo kupiti določene prehranske izdelke na zalogo. Prav tako nas lahko premamijo cenovne akcije. Ko pa smo prostorsko omejeni, moramo to dejstvo upoštevati tudi pri nakupih. Zaloge določenih živil lahko shranjujemo tudi v drugih prostorih – na primer kletna shramba. To so lahko ozimnica ali trajno mleko, ne priporočam pa takšnega shranjevanja za živila s krajšim rokom uporabe. Prav tako odsvetujem to za živila, ki bi zaradi svoje embalaže (na primer sladkor v papirnati vrečki) lahko privabila nezaželene živali. 

Vse police, košare, posode za shranjevanje in druge organizacijske pripomočke moramo dobro izmeriti pred samim nakupom. Sama sem že naredila napako in kupila posodo za shranjevanje špagetov. Zaradi višine je motila celotno postavitev. Naivno sem kar nekaj časa vztrajala in želela celotno shrambo prilagoditi eni sami posodi. Na koncu sem si morala priznati, da nakup ni imel smisla. Kot sem že omenila, testenine hranim skupaj v originalni embalaži v skupni večji košari. Posodo za shranjevanje, ki je bila prvotno namenjena shranjevanju špagetov, pa sedaj uporabljamo kot dekoracijo na odprti kuhinjski polici. V njej so trenutno shranjeni praznični modelčki za oblikovanje piškotov.

Prispevek o naši kuhinjski shrambi sem želela objaviti že pred meseci, a mi je žal uspelo šele danes. Upam, da tudi sami med naštetimi nasveti najdete kaj uporabnega zase in vašo kuhinjsko shrambo, pa naj bo ta med manjšimi ali večjimi.

 

Delimo ideje: