Organizacija doma

Organizacija kuhinjskih predalov

Organizacija kuhinjskih predalov za jedilni in kuhinjski pribor na prvi pogled morda ne predstavlja pravega izziva. V trgovini lahko kupimo priročni razdelilnik za žlice, vilice ter nože in težava je odpravljena, kajne? Moja izkušnja je drugačna in lahko potrdim, da so takšni razdelilniki le začasna rešitev. V zadnjih 6-ih letih je naše gospodinjstvo doživelo kar nekaj sprememb. Kuhinjski predali, ki so na začetku vsebovali le osnovni jedilni pribor in začetne kuhinjske pripomočke za kuhanje, danes izgledajo zelo drugače. Z leti je v njih nastala prava zmeda, zato danes želim z vami deliti nekaj slik pred in po organizaciji kuhinjskih predalov.

Predal za jedilni pribor

Jedilni pribor je skupina predmetov, ki jih najpogosteje hranimo v predalih. Še iz otroštva pomnim, da smo pribor shranjevali v 4 ali 5-delnih razdelilnikih v predalih. Tako smo ločili vilice, žlice in nože. Nekaj, kar je danes tako samoumevno, so bili morda celo začetki organizacije doma.

Predal za jedilni pribor
Predal za jedilni pribor prej
Predal za jedilni pribor
Predal za jedilni pribor potem

Reorganizacija pribora je prinesla nekoliko drugačno razporeditev. Vilice, žlice in noži so že imeli vsak svoj prostor, prav tako manjše žlice in vilice za deserte. Ker pa je med njimi ob prihodu 2 novih družinskih članov pristal tudi otroški pribor po istih kategorijah, smo le-tega včasih težje našli. Sprostila sem mesto, kjer sem hranila odpirač za vino (pri nas odpremo morda le 3 steklenice letno) in ta prostor namenila prav otroškemu priboru. Sedaj je predal bolj pregleden in vedno vem, kaj je na voljo in kaj ne.

Shranjevanje nožev

Obstaja veliko načinov, kako v kuhinji lahko shranjujemo nože. Če imamo na kuhinjskem pultu dovolj prostora, jih lahko shranjujemo v posebnih podstavkih. Lahko si omislimo magnetno stojalo, ki ga pritrdimo na kuhinjsko steno oz. ozadje in nože hranimo na stojalih. Sama zaradi več razlogov nisem naklonjena shranjevanju nožev na odprtem, zato jih hranim v predalu. Ko sem pred leti načrtovala kuhinjo, sem kupila dvodelni razdelilnik za predale. Na eni strani sem hranila nože, na drugem pa preostali kuhinjski pribor. 

Z leti se je poleg naštetega pribora nabralo še veliko malenkosti, vsebina tega predala se je pomešala in posledično sem morala odstraniti tudi nekaj “navlake”. Stare kuhalnice sem odvrgla in kupila nekaj novih. Male zajemalke sem prestavila v drug predal. Kitajske palčke so našle popolnoma novo mesto. 

Predal za nože
Predal za nože prej
Predal za nože
Predal za nože potem

Ker imamo sedaj v našem gospodinjstvu drugačne potrebe pri shranjevanju kuhinjskega pribora, sem se odločila za nakup razdelilnika s primernim nastavkom za shranjevanje nožev. Tako ima vsak nož svoje  mesto, na levi strani pa so shranjene predvsem kuhalnice.

Predal za kuhinjski pribor

Danes najdemo veliko stenskih rešitev, kako kuhinjske pripomočke shranjevati nad kuhinjskim pultom. Pri nas hranimo ves kuhinjski pribor v predalih in določen pribor je pristal v spodnjem globljem predalu. Nizki predal namreč ni bil primeren za shranjevanje pribora, kot so zajemalke in tlačilka za krompir. 

Po ponovni organizaciji 3. predala sta 2 predmeta našla nov dom, še več pa jih je romalo v smeti. Poslovila sem se od zadnjih otroških flašk in nerodnega ožemalnika limon. Ročni sekljalnik se je pridružil drugim kuhinjskim električnim pripomočkom, strgalnik (ki na spodnji sliki sicer ni viden, ker se skriva za etuiji od flašk) pa je sedaj shranjen pri kuhinjskih deskah. 

Predal za kuhinjski pribor
Predal za kuhinjski pribor prej
Predal za kuhinjski pribor
Predal za kuhinjski pribor potem

Po odstranjevanju omenjenih predmetov je ostal le še kuhinjski pribor. Za shranjevanje tega sem uporabila kar razdelilnik, ki sem ga prej uporabljala za nože in kuhalnice. Sedaj so vsi pripomočki za kuhanje shranjeni bolj pregledno. Po mojem mnenju je ta predal doživel največjo preobrazbo.

Dobro organizacijo kuhinjskih predalov bi lahko opisala s 3 besedami – pregledno, funkcionalno in nenatrpano. In nenatrpano je zelo pomembna beseda. Največjo razliko pri ustvarjanju reda v naših predalih sem ustvarila prav z odstranjevanjem nepotrebnih stvari in premikanjem določenih predmetov na druga bolj primerna mesta, organizacijski pripomočki  pa so pripomogli pri preglednosti in funkcionalnosti.

 

Delimo ideje: