ORGANIZACIJA DOMA

Organizacijski pripomočki za hitro označevanje

Označevanje je tisti del organizacije prostora, ki ga mnogi po urejanju kategorij preskočijo, a ima veliko prednosti. Oznake niso pomembne le za osebo, ki je omaro ali prostor organizirala, ampak tudi za vse ostale družinske člane. Z označevanjem lahko prihranimo veliko časa pri iskanju določenega predmeta. Prav tako je označevanje nujno pri shranjevanju v neprozornih škatlah in košarah. Včasih sem oznake natisnila s pomočjo tiskalnika, a mi je vse to vzelo preveč časa. Danes pa (z izjemo kuhinjske shrambe) uporabljam tri preproste, hitre in zelo učinkovite metode označevanja – nepermanentni marker, kredno pisalo in ročni tiskalnik za nalepke.

Pripomočki za označevanje
Pripomočki za označevanje

Nepermanentni flomaster

Nepermanentni marker najdemo v vseh bolje založenih papirnicah. Uporaba takšnega pisala je zelo dobrodošla pri označevanju steklenih in gladkih plastičnih površin. Če sčasoma škatlo ali organizator napolnimo z drugimi predmeti, napis enostavno očistimo z mokro gobico ali krpo in napišemo novo kategorijo. Ta način označevanja sem sama že uporabila pri organizaciji digitalnih dodatkov in urejanju kopalnice.

pripomočki za označevanje
Označevanje z markerjem

Nasvet: Ko želimo označiti škatlo, kozarec ali organizator s pomočjo nepermanentnega markerja, sprva testiramo nanos na manjšem delu površine in ga po kakšni minuti ali dveh obrišemo z mokro gobico. Tako se lahko prepričamo, da je površina organizatorja ali škatle res primerna za uporabo nepermanentnega markerja.

Kredno pisalo

Tudi kredno pisalo je pripomoček za označevanje, ki ga z lahkoto odstranimo z mokro gobico ali krpo. Kredno pisalo je bolje vidno na temnejših površinah, če pa ga uporabljamo na prozornih organizacijskih pripomočkih, pa se najbolje obnesejo pri shranjevanju barvnih in temnejših predmetov. Pri belih predmetih napis ne bo dobro viden.

pripomočki za označevanje
Označevanje s krednim pisalom

Kredno pisalo lahko najdemo v bolje založenih papirnicah ali na spletu, kupimo pa ga lahko tudi v trgovini Ikea.

Tiskalnik nalepk

Ročni tiskalnik za tiskanje nalepk je moj nov najljubši pripomoček za organiziranje. Ko sem ga kupila, sem bila tako navdušena, da sem hodila po stanovanju in označevala vse kar se ni premikalo :)

Ta način označevanja je hitrejši od tiskanja z navadnim tiskalnikom, kjer se lahko časovno zamudimo že s samim oblikovanjem nalepk. Pri ročnem tiskalniku za nalepke uporabimo za to namenjene trakove v različnih barvah. Meni najljubša sta bel in prozoren trak. Dandanes na trgu najdemo že kar cenovno ugodne tiskalnike nalepk, Tiskalnik je bolj primeren tudi za tiste, ki zaradi manj lepe pisave ne želijo označevati s krednim pisalom ali nepermanentnim markerjem.

Pripomočki za označevanje
Označevanje s tiskalnikom nalepk

Tiskalnik nalepk lahko kupimo na spletu, občasno pa jih najdemo tudi po akcijskih cenah v določenih diskontnih trgovinah (na primer Lidl).

Z označevanjem prihranimo čas in se tako izognemo nepotrebnemu stresu. Prav tako se izognemo kopičenju navlake. Zaradi označevanja predmete po uporabi pospravimo na njihovo mesto, zato jih ne puščamo na neprimernih mestih in ne ustvarjamo nepotrebnega nereda. 

  

Delimo ideje: