Organizacija doma

Kopalnica in shranjevanje

Kopalnica je prostor v katerem običajno hranimo izdelke, kot so kozmetika, toaletni izdelki, čistila in pripomočki za čiščenje, morda prva pomoč … Gre za več različnih kategorij izdelkov, ki včasih zaradi pomanjkanja prostora delijo svoje mesto v skupni omari. S podobnim izzivom sem se ukvarjala tudi sama.

V kopalnici imamo poleg predalov pod umivalnikom in stenskimi omaricami z ogledali še večjo omaro, ki sega do stropa. Ta ima v spodnji polovici dva velika koša za perilo, zgornja polovica pa 4 zaprte police. Danes vam bom predstavila shranjevanje čistil in negovalnih ter toaletnih izdelkov v tej skupni omari. Pri organizaciji takšnega prostora oz. omare je dobro upoštevati nekaj splošnih načel …

Razvrščanje v kategorije

Ko v nekem prostoru ali omari hranimo različne vrste predmetov ali izdelkov, moramo prvo poskrbeti, da jih razdelimo v kategorije. Razvrščanje v kategorije je smotrno tudi pri shranjevanju izdelkov z ožjega področja (npr. ličila), ko pa gre za različna področja, potem pa je za dobro organizacijo to ključno. Vsekakor pa ne smemo pretiravati in vsakemu izdelku dodeliti posebno košaro. Sama sem izdelke porazdelila v 3 glavne kategorije, in sicer:

  • čistila,
  • zaloge negovalnih izdelkov,
  • toaletni in redkeje rabljeni izdelki ter pripomočki.

Pri shranjevanju čistil upoštevam pravilo, da niso na dosegu otroških rok. Na spletu sem zasledila že veliko zanimivih rešitev, kako učinkovito shranjevati čistila v omari pod umivalnikom in različne trike za maksimalno izkoriščen prostor. Če ste sami starš, potem dobro veste, da je varnost na prvem mestu, zato osebno menim, da je bolj smiselno čistila shranjevati na višjih mestih.

Smo štiričlanska družina, in tako kot pri hrani tudi pri izdelkih za nego potrebujemo določene zaloge. Ne govorim o zalogah prekomernega števila ličil, ampak o izdelkih za ustno higieno (zobne ščetke, zobne paste, zobne nitke), za nego telesa (trda mila, mila za prhanje, dezodoranti, losjoni), nego obraza (kreme za obraz, izdelki za čiščenje kože, drugi izdelki za nego obraza) in nego las (šamponi, balzam, sušilec za lase). Na tem mestu torej ne shranjujemo izdelkov, ki so v redni uporabi, le zaloge.

V najvišjem predelu omare shranjujemo zaloge WC papirja in izdelke, ki jih potrebujemo redkeje, kot so strižniki za lase, epilator, rezervne maske, povoji in podobno.

Videz povezanosti

Če moramo v omari hraniti več različnih predmetov ali izdelkov, lahko z uporabo organizacijskih pripomočkov enakega stila omara še vedno daje videz povezanosti. Če ne pretiravamo z barvami in večjim številom različnih pripomočkov za shranjevanje, prav tako ohranimo enoten videz. Pravzaprav preveč različnih pripomočkov za shranjevanje lahko včasih deluje kot navlaka sama, zato je bolje slediti preprostosti.

Označevanje

Včasih sem organizirala omare po kategorijah in skupinah predmetov, nisem pa jih označila. Nisem želela pokvariti urejenega videza. Vedno se mi je zdelo, da bom z označevanjem odvzela del lepega in urejenega. Označevanje skupin predmetov in izdelkov pa je v bistvu zelo pomembno, še posebej ko dom delite z drugimi, in ko so stvari shranjene v neprosojnih košarah ali škatlah. Moja pisava sicer ni najlepša, a vseeno sem skupine izdelkov v kopalnici označila ročno. Še posebej priročna so ne-permanentna pisala, ki jih lahko s steklenih in drugih gladkih površin obrišemo z mokro krpico, ko želimo oznake spremeniti.

Prostor naj diha

Zapolnite le 80% prostora – kjer si to seveda lahko privoščite. Že nekaj časa pri organizaciji in shranjevanju sledim temu načelu, za to pa obstajata 2 dobra razloga:

  1. Prostor, ki diha, daje videz večje preglednosti in urejenosti. Prenatrpane omare v večini delujejo neurejeno, zato včasih kljub naporom z organizacijo ne dosežemo želenega videza urejenosti. Dandanes obstaja na trgu veliko rešitev, ki nam pomagajo maksimalno izkoristiti vsak centimeter v manjših prostorih, a pretiravati ni dobro.
  2. V vsak prostor za shranjevanje (soba, omara, košara …) bomo slej ali prej prinesli kakšen nov predmet, zato tudi zanj moramo imeti prostor. Če tega prostora nimamo na voljo, bomo nov predmet potisnili ob stran, naložili na druge stvari, ali pa celo “pospravili” na napačno mesto. Moramo se zavedati, da stvari krožijo, in že manjša rezerva v prostoru pripomore k trajni urejenosti le-tega.

Upam, da ste danes dobili nekaj novih idej za shranjevanje različnih predmetov/izdelkov v skupnem prostoru. Kopalnica ni edini prostor, kjer se lahko soočamo s takšnimi izzivi. Tudi v predsobah in dnevnih sobah po navadi shranjujemo različne stvari, a našteta načela lahko uporabimo več ali manj povsod. 

Lep pozdrav do naslednjič,

Tadeja

 

Delimo ideje: