Organizacija doma

Shranjevanje prevlek za okrasne blazine

Predvidevam, da imamo skoraj vsi neko šibko točko oziroma področje, kjer posedujemo več stvari, kot bi jih zares potrebovali, moja šibka točka pa so okrasne blazine. Te krasijo sedežno garnituro v  dnevnem prostoru, »kavni kotiček« na balkonu in posteljo v spalnici.

Skozi leta sem nabrala kar nekaj različnih motivov prevlek za okrasne blazine. Gre za zbirko nevtralnih odtenkov kot tudi močnejših barv, ki pričarajo svojevrstno vzdušje v poletnih ter božičnih časih in vmes. Včasih sem jih shranjevala na polici v omari s posteljnino in brisačami. A nič več. Odkar shranjujem posteljnino pokončno v predalih, so tudi prevleke za okrasne blazine dobile svoj predal.

Med brskanjem po spletu sem nekega dne naletela na fotografijo predala, v katerem so bile shranjene rute. Lastnica je imela res obsežno zbirko rut različnih barv in motivov. Mislim, da jih je bilo več kot 100. Vse so bile lepo shranjene po barvni lestvici. Fotografija je bila pravi navdih in podobno sem shranila tudi svoje prevleke za okrasne blazine.

okrasne blazine

Pokončno shranjevanje

Že nekaj časa večino oblačil shranjujem pokončno v predalih ali za to primernih škatlah in to tehniko sem uporabila tudi pri shranjevanju prevlek za okrasne blazine. Največja prednost takega shranjevanja je preglednost. Vsa oblačila in drugi predmeti so vidni kot knjige na knjižni polici.

Barvno razvrščanje

Ko shranjujemo določeno obsežno zbirko predmetov, je shranjevanje po barvah še kako dobrodošlo. Takoj najdemo željen predmet, prav tako pa ga lažje kombiniramo z drugimi sorodnimi predmeti. Na začetku sem imela težave pri razvrščanju po pravilnem zaporedju barv. Če upoštevamo barve mavrice – rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra, vijolična – je to zelo preprosto.

Kvalitetna polnila

Okrasne blazine uporabljam več kot desetletje in skozi ta čas sem zamenjala že večino njihovih polnil. Že dolgo ne kupujem polnila iz votlih vlaken ali perja. Prva na videz delujejo kot vatirano polnilo in hitro izgubijo svojo obliko, druga pa sčasoma začnejo prepuščati perje. V vseh teh letih so se še najdlje in najbolje obnesla polnila iz umetnih vlaken, ki so na voljo v Lesnini, na otip oz. pritisk pa delujejo kot blazina.

Morda imate tudi vi kakšno področje ali kategorijo predmetov, kjer lahko uporabite nekaj našteti nasvetov. Upam, da prav tako sami najdete navdih in malo več pozornosti namenite shranjevanju takšnih predmetov. Lepo organizirane stvari nam nudijo še dodatno veselje vsakič, ko odpremo urejen predal.

 

Delimo ideje: