ORGANIZACIJA DOMA

Bližnjice za brezskrbni božič

Božič in veseli december – čas, ki se ga veseli večina ljudi. Žal si ob popolni praznični sliki, ki smo si jo zamislili v naših mislih, velikokrat ustvarimo tudi nepotreben stres. Naložimo si odvečne skrbi na finančnem področju, pri popolnem božičnem meniju, iskanju daril v zadnjem trenutku in posledično pozabimo, da bi v tem obdobju morali uživati. V predprazničnih časih je ključno, da načrtujemo vnaprej in sprejemamo pametne odločitve, ki nam bodo olajšale obveznosti in polepšale praznična doživetja. Danes z vami delim nekaj bližnjic, s katerimi lahko omejite nekaj skrbi in prihranite na času.

božič
Brezskrbni božič

Poskrbite za vzdušje od samega začetka

Če želite čutiti praznično vzdušje že v času priprav, v prvem koraku ustvarite seznam božičnih pesmi. Morda boste rekli, da to pa res ni prioriteta, a božična glasba bo odličen motivator že na samem začetku ob pospravljanju in pripravi doma na okraševanje. Sama sem seznam najljubših pesmi ustvarila že pred leti s pomočjo Youtube aplikacije in vsako leto dodam kakšno novo.

Omejite božični proračun

Božič lahko predstavlja tudi finančno obremenitev. Ne govorim le o obdarovanju. Včasih se ne zavedamo, koliko pravzaprav namenimo tudi hrani, druženju na prostem in drugim doživetjem. Vprašajte se na katerih področjih ste v preteklih letih zapravili preveč in zakaj? Razmislite, kako lahko ta znesek zmanjšate in naredite finančni načrt za darila, hrano, druženja, dogodke in potovanja. Z malo načrtovanja je lahko tudi finančno odgovorno praznovanje čudovito, še lepši pa je potem januar, ko ne čakamo s praznimi žepi na mesečno plačo. 

Pripravite svoj dom

Preden se lotite okraševanja in ustvarjanja krasnega ambienta, pospravite dom in počistite nered. Morda temeljito čiščenje navlake tukaj ne bo prišlo v poštev, ker vam bo vzelo preveč časa, a vseeno odstranite tiste predmete (ali kupe predmetov), ki najbolj bodejo v oči in so moteči za praznično vzdušje. Ko boste dom pospravili in počistili, ga boste z večjim veseljem tudi okrasili.

Prav tako razmislite, katera področja morajo v tem času delovati brezhibno. Preverite, če sta hladilnik in zamrzovalnik v optimalnem stanju. Morda potrebujeta čiščenje in odstranjevanje ledu. Če bodo gosti pri vas tudi prenočili, poskrbite za zadostno število vzglavnikov, odej, posteljnine in brisač za goste.

Predčasno okraševanje na “obroke”

Pravi božični navdušenci začnejo z okraševanjem že v v začetku novembra, spet drugi  tradicionalno počakajo na božični večer, ko družina skupaj okrasi smrečico. Sama zelo rada okrašujem, ampak včasih vsega ne morem narediti naenkrat. Če radi krasite dom v celoti, potem priporočam, da to okraševanje razdelite na obroke. Tako boste z vsakim dnem ali tednom dodali nekaj lepega, časovno pa ne boste preobremenjeni.

Bližnjice za nakup daril

Pri nas večinoma obdarujemo otroke, kakšna malenkost pa se najde tudi za druge najbližje. S partnerjem začneva z zbiranjem idej že v mesecu novembru. Trgovci že v 11. mesecu vabijo z letaki in darilno ponudbo po akcijskih cenah, in tako že pred natrpanim decembrom nakupiva večino daril, včasih kar vse.

Druga odlična možnost za nakup daril so nakupi preko spleta. Z njimi se izognete neprijetni gneči v trgovinah in prihranite ogromno časa, z akcijskimi cenami pa so že začeli, saj prihaja črni petek.

Načrtujte zavijanje daril

Pred nakupi daril preverite zaloge prazničnega ovijalnega papirja in darilnih vrečk. Včasih se odpravimo po darilo, izberemo nekaj večjega in nismo prepričani, če imamo doma že dovolj ovijalnega papirja. Za vsak primer se odločimo za nakup novega, nato pa doma ugotovimo, da imamo že na voljo nekaj primernega. S takšnim načinom lahko pričnemo s kopičenjem darilnega papirja s prazničnim potiskom, ki pa ga lahko uporabimo le 1x letno, naše omari pa polni celo leto.

Zavijanje daril lahko prepustite tudi drugim. Nekatere veleblagovnice ob nakupu daril ponujajo brezplačno zavijanje, a veliko ljudi tega ne izkoristi, čeprav bi s tem prihranili čas in denar.

Uporabite preverjene recepte

Včasih nas premami ideja, da bi za božično večerjo pripravili piščanca po novem receptu, ali pa pripravili sladico, s katero se že dolgo spogledujemo. Priprava večerje bo potekala gladko, če bomo pripravili že preverjene jedi. Če bi to leto res radi gostom predstavili nekaj novega, recept preizkusite že pred 24. decembrom. Tako boste bolj samozavestno pripravili božično jed in jo brez treme postregli gostom.

Recepti za božič
Kakšen naj bo božični meni

Pripravite domače sladice na zalogo

Če radi na pladenj s sladkimi prigrizki postavite več različnih dobrot, lahko nekaj teh pripravite že vnaprej. Vsakič, ko se v novembru ali decembru lotite peke sladic in sladkih prigrizkov, kot so na primer čokoladni browniji, bananin kruh in podobno, naredite dvojno mero. Polovico zamrznite v zamrzovalni skrinji, na dan praznovanja pa jih nekaj ur pred pričetkom večerje odmrznite. Z njimi boste dopolnili krožnik sveže pripravljenih dobrot in navdušili goste z raznoliko izbiro.

Zagotovite si zadostne zaloge hrane in pijače

Če ste med tistimi, ki radi pečejo sladice, poskrbite, da boste vedno imeli na zalogi dovolj sestavin, kot so pecilni prašek, vanilijev sladkor, moka in podobno – torej izdelke, ki jih potrebujete pri skoraj vsaki peki. Prav tako  je dobro imeti na zalogi nekaj več pijače za nenapovedane goste. Za te vedno prav pridejo tudi zgoraj omenjene domače sladice na zalogo. 

Načrtujte tudi čas zase

Med vsemi decembrskimi dogodki in obveznostmi žal velikokrat pozabimo nase. Kot mamica dobro vem, da moramo poskrbeti tudi za občasno sprostitev in napolniti svoje baterije. Po lastnih izkušnjah samo želja ali celo obljuba, da bomo to storili, velikokrat ne pripelje do samega dejanja. Če ste med tistimi, ki dajejo vse druge (obveznosti) pred sebe, potem vaše sprostitvene dejavnosti kar zapišite v svoj urnik kot obveznost. Naj bo čas zase božično darilo, ki si ga podarite sami. 

 

Delimo ideje: