RECEPTI

Sladka božična jelka s čokoladnim namazom

Sladka božična jelka s čokoladnim namazom je preprost posladek, ki ne zahteva veliko časa in kuhinjskih spretnosti. Za osnovo uporabimo kar pripravljeno listnato testo, ki ga kupimo v trgovini, za nadev pa izberemo nam najljubši čokoladni (lešnikov) namaz. Sladkor v prahu pričara zimski pridih, sveže maline pa odigrajo vlogo okraskov.

božična jelka
Sladka božična jelka s čokoladnim namazom

Sestavine:

  • 2 paketa listnatega testa 
  • 200-250 g čokoladnega oz. lešnikovega namaza (npr. Nutella)
  • 1 jajce
  • sladkor v prahu za posip
  • maline za okras (po želji)

Priprava:

Na čisti in ravni površini razgrnemo 1 kos listnatega testa in izrežemo obliko smreke. Izrezan motiv položimo na drug kos listnatega testa in ponovno izrežemo enako obliko. 1 kos testa v obliki smreke položimo na pekač obložen s peki papirjem in ga premažemo s čokoladnim namazom. Čez položimo še drugi kos testa in poravnamo po robovih. Z nožem zarežemo po stranicah jelke, da ustvarimo trakove za veje. Trakove zavijemo, da veje postanejo bolj izrazite. Iz preostanka testa z modelčkom za piškote izrežemo poljubni božični motiv, kot so smreka ali zvezda, in ga postavimo na vrh jelke. V manjši skledi z  vilicami umešamo jajce. S pomočjo metlice premažemo jajce po vrhu jelke. Pečemo v pečici na 180°C približno 20 minut (odvisno od pečice). 

sladka božična jelka
Priprava in peka sladke božične jelke

Ko je sladica pečena, jo odstranimo iz pečice in nekoliko ohladimo. Skupaj s peki papirjem jo prestavimo na pladenj in s pomočjo manjšega cedila po vrhu posujemo sladkor v prahu. Sladko božično jelko lahko po želji okrasimo še s svežimi malinami.

Namig: Ko boste izrezovali iz listnatega testa motiv smreke, bo nekaj testa ostalo. Iz ostankov testa lahko naredite še 4 rogljičke, za nadev pa lahko prav tako uporabite čokoladni namaz ali marmelado po vašem okusu.

 

Delimo ideje: