Sladka božična jelka s čokoladnim namazom
Sladka božična jelka s čokoladnim namazom je preprost posladek, ki ne zahteva veliko časa in kuhinjskih spretnosti. Za osnovo uporabimo kar pripravljeno listnato testo, ki ga kupimo v trgovini, za nadev pa izberemo nam najljubši čokoladni (lešnikov) namaz. Sladkor v prahu pričara zimski pridih, sveže maline pa odigrajo vlogo okraskov.

Sestavine:
- 2 paketa listnatega testa
- 200-250 g čokoladnega oz. lešnikovega namaza (npr. Nutella)
- 1 jajce
- sladkor v prahu za posip
- maline za okras (po želji)
Priprava:
Na čisti in ravni površini razgrnemo 1 kos listnatega testa in izrežemo obliko smreke. Izrezan motiv položimo na drug kos listnatega testa in ponovno izrežemo enako obliko. 1 kos testa v obliki smreke položimo na pekač obložen s peki papirjem in ga premažemo s čokoladnim namazom. Čez položimo še drugi kos testa in poravnamo po robovih. Z nožem zarežemo po stranicah jelke, da ustvarimo trakove za veje. Trakove zavijemo, da veje postanejo bolj izrazite. Iz preostanka testa z modelčkom za piškote izrežemo poljubni božični motiv, kot so smreka ali zvezda, in ga postavimo na vrh jelke. V manjši skledi z vilicami umešamo jajce. S pomočjo metlice premažemo jajce po vrhu jelke. Pečemo v pečici na 180°C približno 20 minut (odvisno od pečice).

Ko je sladica pečena, jo odstranimo iz pečice in nekoliko ohladimo. Skupaj s peki papirjem jo prestavimo na pladenj in s pomočjo manjšega cedila po vrhu posujemo sladkor v prahu. Sladko božično jelko lahko po želji okrasimo še s svežimi malinami.
Namig: Ko boste izrezovali iz listnatega testa motiv smreke, bo nekaj testa ostalo. Iz ostankov testa lahko naredite še 4 rogljičke, za nadev pa lahko prav tako uporabite čokoladni namaz ali marmelado po vašem okusu.

Bližnjice za brezskrbni božič

Doma narejeni božični okraski
Morda vam bo všeč tudi

Slane palčke iz listnatega testa
sreda, 20. maja 2015
Praznična panakota z jogurtom
torek, 29. decembra 2015