Sladka božična jelka s čokoladnim namazom
Sladka božična jelka s čokoladnim namazom je preprost posladek, ki ne zahteva veliko časa in kuhinjskih spretnosti. Za osnovo uporabimo kar pripravljeno listnato testo, ki ga kupimo v trgovini, za nadev pa izberemo nam najljubši čokoladni (lešnikov) namaz. Sladkor v prahu pričara zimski pridih, sveže maline pa odigrajo vlogo okraskov.

Sestavine:
- 2 paketa listnatega testa
- 200-250 g čokoladnega oz. lešnikovega namaza (npr. Nutella)
- 1 jajce
- sladkor v prahu za posip
- maline za okras (po želji)
Priprava:
Na čisti in ravni površini razgrnemo 1 kos listnatega testa in izrežemo obliko smreke. Izrezan motiv položimo na drug kos listnatega testa in ponovno izrežemo enako obliko. 1 kos testa v obliki smreke položimo na pekač obložen s peki papirjem in ga premažemo s čokoladnim namazom. Čez položimo še drugi kos testa in poravnamo po robovih. Z nožem zarežemo po stranicah jelke, da ustvarimo trakove za veje. Trakove zavijemo, da veje postanejo bolj izrazite. Iz preostanka testa z modelčkom za piškote izrežemo poljubni božični motiv, kot so smreka ali zvezda, in ga postavimo na vrh jelke. V manjši skledi z vilicami umešamo jajce. S pomočjo metlice premažemo jajce po vrhu jelke. Pečemo v pečici na 180°C približno 20 minut (odvisno od pečice).

Ko je sladica pečena, jo odstranimo iz pečice in nekoliko ohladimo. Skupaj s peki papirjem jo prestavimo na pladenj in s pomočjo manjšega cedila po vrhu posujemo sladkor v prahu. Sladko božično jelko lahko po želji okrasimo še s svežimi malinami.
Namig: Ko boste izrezovali iz listnatega testa motiv smreke, bo nekaj testa ostalo. Iz ostankov testa lahko naredite še 4 rogljičke, za nadev pa lahko prav tako uporabite čokoladni namaz ali marmelado po vašem okusu.

Bližnjice za brezskrbni božič

Doma narejeni božični okraski
Morda vam bo všeč tudi

Banoffee musliji s čokolado
ponedeljek, 18. decembra 2023
Testenine na 3 načine
sreda, 11. maja 2022