RECEPTI

Kiš z bučkami in slanino

Kiš z bučkami in slanino je odlična popestritev vsakega poletnega jedilnika. Za pripravo in peko potrebujemo le dobro uro, ker za doma pripravljeno testo uporabimo trik, s katerim prihranimo na času. Testa namreč ne pripravljamo 2 uri pred peko in hladimo v hladilniku, saj ga med pripravo ostalih sestavin za kiš skupaj s pekačem postavimo v zamrzovalno skrinjo za 20-25 minut. Takšne časovne bližnjice rešujejo moj vsakdanjik :)

Kiš z bučkami in slanino
Kiš z bučkami in slanino

Sestavine:

Testo:

  • 200 g moke
  • 170 g masla
  • ščepec soli
  • 1 malo jajce
  • 2 žlici hladne vode
  • malo masla za pekač

Nadev:

  • 100 g naribane mocarele
  • 1 srednje velika zucchini buča
  • 1 čebula
  • 50 g slanine
  • 2-3 žlice olja
  • sol
  • poper
  • lističi sveže bazilike
  • 3 velika ali 4 mala jajca
  • 120 ml mleka
Kiš z bučkami in slanino
Kiš z bučkami in slanino

Priprava:

V večjo posodo stresemo moko in dodamo ščepec soli. Maslo v mikrovalovni pečici zmehčamo (ne stopimo), ga prestavimo v posodo z moko in vsebino dobro premešamo z rokami. V manjši skledi z vilicami premešamo jajce, ki smo mu dodali 2 žlici hladne vode. Jajčno mešanico prelijemo v posodo z moko in maslom ter z rokami dobro pregnetemo, da dobimo gladko kepo testa. Če testo deluje preveč lepljivo, dodamo še 1 ali 2 žlici moke. Pekač za pite namastimo z malo masla. Testo postavimo na pekač in ga s prsti enakomerno razporedimo. Pekač postavimo v zamrzovalno skrinjo za 20-25 minut.

Nasekljamo čebulo in narežemo bučke (na tanke kolobarje) ter tanke koščke slanine. V ponev dodamo olje in ga malo segrejemo. Sprva popražimo čebulo, da postane zlata, nato pa dodamo koščke slanine in pražimo še minuto ali 2. Dodamo narezane bučke, ter vse skupaj malo posolimo in popramo. Ponev pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se vsebina zmehča. Vmes sestavine parkrat premešamo, nato pa odstavimo. V ločeni skledi vmešamo jajca, ki smo jim dodali mleko. 

Iz zamrzovalne skrinje vzamemo testo. V prvem koraku na testo porazdelimo naribano mocarelo. V drugem koraku po mocareli enakomerno razporedimo praženo čebulo, slanino in bučke. Dodamo nekaj lističev sveže bazilike. Za konec vsebino prelijemo z mešanico jajc in mleka. Pekač postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200°C in pečemo na spodnjem nivoju (obojestranski program). Pečemo približno 30-35 minut. Pekač vzamemo iz pečice šele, ko z vilicami preverimo, da je sredica kiša pečena. Po 5-10 minutah razrežemo kiš na trikotnike in ga postrežemo.

  

Delimo ideje: