ORGANIZACIJA DOMA

Pakiranje za družinski dopust

Pakiranje za družinski dopust za mnoge starše predstavlja velik izziv. Nedavno sem prejela sporočilo mamice 10 letne deklice in dojenčka, ki je želela nasvet glede pakiranja za dopust in razporejanja predmetov v prtljažniku, kot so otroški voziček, igračke, hrana (tudi tista, ki jo dan pred odhodom pripelje tašča v košari), obutev in podobno. 

Njeno prošnjo dobro razumem, ker sem v preteklosti tudi sama imela podobne izzive. Danes delim nekaj svojih izkušenj s področja pakiranja oblačil, kozmetike, zdravil, hrane, igrač in vseh otroških pripomočkov, ki jih potrebujemo na poletnem družinskem dopustu. 

pakiranje oblačil
Pakiranje oblačil

Pakiranje oblačil in obutve

Prva napaka, ki jo pogosto naredimo pri pakiranju oblačil in obutve je pretirana količina le-teh. Če po dopustu nazaj domov prinesemo tretjino ali več nenošenih in čistih oblačil, potem smo spakirali preveč. Do tega prihaja, ker pretiravamo s pakiranjem oblačil za vsak primer (npr. slabo vreme), za enkratne priložnosti (obleka za 1 večer) in tistih kosov, ki jih ne moremo kombinirati z drugimi oblačili. Optimalni seznam oblačil za dopust sestavimo tako, da načrtujemo dnevno garderobo že vnaprej. Na seznam umestimo čim več oblačil, ki jih lahko kombiniramo med seboj. Tako bomo občutno zmanjšali količino oblačil, ki jih bomo vzeli s seboj.

Druga napaka je izbira neprimernih pripomočkov za potovanje. Po mojih izkušnjah je kovček boljša izbira kot potovalna torba. Če oblačila v kovček zlagamo pokončno, bolje izkoristimo prostor. Tako zagotovimo večjo preglednost in zmanjšamo možnost mečkanja oblačil. 

Letos sem prvič preizkusila potovalne organizatorje za oblačila in brez pretiravanja lahko rečem, da že dolgo nisem bila tako navdušena. Potovalni organizatorji pravokotne oblike imajo več prednosti:

  • Ne jemljejo dragocen prostor v kovčku, ampak ga pravzaprav ustvarijo, saj v njih lahko spravimo več. Večino oblačil preprosto prepognemo ali zvijemo glede na višino posamičnega organizatorja in jih pokončno zložimo.
  • Hotelske sobe, apartmaji in mobilne hiške v večini ne nudijo veliko priročnega prostora za shranjevanje, zato lahko potovalne organizatorje uporabimo tudi kot organizacijski pripomoček. Ob prihodu oblačila ne zložimo v omaro, ampak jih skupaj z organizatorjem preprosto zložimo na police omare. Vrh organizatorjev odpremo, da oblačila lahko “dihajo”. Izjema so le oblačila, ki jih moramo obesiti na obešalnik.
  • S potovalnimi organizatorji tudi ob nepredvidljivih dogodkih na poti hitro najdemo oblačila določene osebe. Tako je bilo pri nas, ko je na poti do letovišča najinemu mlajšemu sinu postalo slabo.
pakiranje za družinski dopust
Organizator za oblačila

Pakiranje kozmetike

Pri pakiranju kozmetike je dobro upoštevati koncept manj je več. Že vrsto let uporabljam potovalne plastenke za določene negovalne in kozmetične izdelke. Izdelke, ki jih običajno kupujemo v večjih pakiranjih (šampon, balzam, losjoni, micelarna tekočina), je smiselno pretočiti ali prestaviti v manjšo potovalno embalažo. Prav tako lahko le-to uporabimo večkrat, le po vsakem potovanju jo moramo temeljito očistiti in posušiti. Tako se izognemo nepotrebnim odpadkom.

Včasih ob nakupu kozmetičnih in negovalnih izdelkov prejmemo manjša reklamna darila. To je lahko reklamna otroška zobna pasta ob nakupu zobne ščetke, manjša embalaža kreme za roke ob nakupu losjona za telo ali 50 ml hladilni gel ob nakupu sončne kreme. Vse te izdelke v manjših pakiranjih prihranimo do poletja in jih vzamemo s seboj na dopust namesto večjih pakiranj.

pakiranje za družinski dopust
Kozmetika na poti

Potovalna domača lekarna

Zdravila in osnovni medicinski pripomočki so nepogrešljivi za kakršnokoli družinsko potovanje. Najbolj smotrno je, da vse te predmete hranimo skupaj v manjši torbi. Torba naj bo vedno na dosegljivem mestu, tudi na sami poti. Osnovni izdelki iz domače lekarne, ki jih moramo vzeti s seboj, so zdravila, ki jih jemljemo redno, zdravila proti vročini (tudi otroška), obliže, sredstva za razkuževanje in celjenje ran, termometer, razpršila za nos, kreme za pomiritev kože, zdravila za primere alergij in tablete proti slabosti.

Pakiranje hrane

Če se odpravljamo na dopust v apartma, mobilno hiško ali kamp, potem moramo spakirati tudi nekaj hrane. Ne glede na to, ali bomo ves čas sami skrbeli za pripravo dnevnih obrokov ali pa občasno obiskali restavracijo, moramo za optimalno pakiranje hrane obroke planirati vnaprej. Na tak način bomo s seboj vzeli res le tiste stvari, ki jih bomo potrebovali, nazaj pa bomo prinesli posledično manj. 

Zadnja leta za pakiranje hrane uporabljam srednje velike zaboje s pokrovom. Prozorni zaboji so bolj primerni kot vrečke. Vrečke niso stabilne, zabojčke pa lahko med seboj kombiniramo ali celo postavimo enega na drugega (če niso previsoki). 

Za pakiranje hrane, ki potrebuje nižjo temperaturo za shranjevanje, uporabljamo hladilno torbo. Na dan odhoda napolnimo hladilno torbo s hladilnimi vložki in izdelki, ki so bili na seznamu, iz hladilnika pa vzamemo še hrano, ki ima omejen rok in bi lahko v času naše odsotnosti propadla.

Otroške igrače in oprema

Manjši kot je otrok, več stvari moramo vzeti s seboj. Že samo otroški voziček lahko zavzame polovico prostora v prtljažniku manjšega vozila. Če ste navajeni daljših dopustov (14-21 dni), razmislite o nakupu ali začasnemu najemu strešnega prtljažnega kovčka, ki ga pritrdite na strešne nosilce. Strešni kovčki zagotovijo veliko dodatnega prostora za prtljago, res pa je, da predstavljajo tudi dodaten strošek.

Otroške igrače so še eno področje, kjer z lahkoto količinsko pretiravamo. Zavedati se moramo, da nekaj, kar je vsak dan aktualno doma, na dopustu ne bo. Z otrokom skupaj izberemo par igrač, potem pa sami pametno dodamo tiste igrače in igre, ki so primerne za poletje (kakšno otroško knjigo, vodne igrače, krede, balinčke, karte in družabne igre v manjših pakiranjih ter podobno). 

pakiranje za družinski dopust
Pripravite torbo za plažo vnaprej

Torba za plažo

Kar nekaj spletnih virov navaja, da torbo za plažo lahko uporabimo kot dodatno torbo za prtljago. Pri nas torbo za plažo uporabljamo le kot torbo za plažo in jo kot tako pripravim že za prvi dan. V torbo spravim 2 brisači za plažo, 1 kopalke za vsakega družinskega člana, kremo za sončenje, poletno obutev in otroške plavalne pripomočke. Če na lokacijo dopustovanja prispemo predčasno, naša nastanitev pa še ni na voljo, se lahko med čakanjem brez težav odpravimo na plažo ali bazen in bolj učinkovito izkoristimo ta čas.

Še nekaj nasvetov za razporejanje prtljage

Prtljažniki se razlikujejo po obliki in velikosti, zato univerzalni način razporejanja prtljage ne obstaja. Je pa smotrno upoštevati nekaj pravil. Večjo preglednost in hitrejši dostop do iskanega predmeta zagotavlja pokončno zlaganje prtljage. Sprva postavimo večje kose prtljage, nato pa dodajamo manjše, ker te lažje prilagodimo prostoru. Za konec prihranimo predmete, ki jih bomo potrebovali prvi dan (torba za plažo) ali stvari za nepredvidljive situacije (torba z zdravili in medicinskimi pripomočki). 

 

Delimo ideje: