Dekoracija,  Organizacija doma

Kako organizirati in razstaviti otroške umetnine

Večkrat tedensko otroci prinesejo domov svoje otroške umetnine, ki so jih ustvarili v vrtcu ali šoli. Starši jih sprva navdušeno pohvalimo, potem pa risbice in druga ustvarjalna dela postavimo na že obstoječ kup preteklih umetnin in hitimo drugim opravkom naproti. Nekaj, kar bi nam moralo biti v ponos in navdih, sčasoma postane breme in prinaša slabo voljo, ko stvari začnemo prelagati levo in desno.

Kaj in koliko obdržati

Starši si moramo priznati, da ne moremo obdržati vsega, kar otroci ustvarijo, tudi če bi to želeli. Prav tako ni vsaka otroška risbica višek umetnosti, zato moramo biti selektivni, v sam proces izločanja pa lahko vpeljemo tudi otroke. Najboljši način, da nagradimo njihovo umetniško žilico, je količinsko omejeno shranjevanje ustvarjalnih del v predalu ali večji mapi in razstavljanje najlepših primerkov s pomočjo okvirjev in drugih razstavnih pripomočkov. 

otroške umetnine - shranjevanje
Shranjevanje otroških ustvarjalnih del

Otroške umetnine, ki jih shranjujemo, moramo vsake toliko pregledati. Ni potrebe, da hranimo 5 različic sneženega moža ali 7 podobnih risbic rožic in sončka. Izberemo najlepše (običajno z leti nadgradijo svoje risarske sposobnosti), ostale pa namenimo recikliranju. Tako tudi otroke učimo, da stvari ne kopičijo po nepotrebnem.

Okvirji za slike

Z razstavljanjem otroških umetniških del spodbujamo njihovo nadaljnjo kreativnost. Če jih postavimo v pravi okvir za slike, otroci to lahko občutijo kot veliko pohvalo. V njihovih očeh bo risbica ravno tako pomembna kot druge slike in fotografije, s katerimi smo izbrano okrasili stene našega doma. Vsake toliko lahko vsebine okvirjev posodobimo in zamenjamo njihova slikarska dela.

Kako razstaviti otroške umetnine
Otroške risbice v okvirjih za slike

Kolaž iz otroških risbic in ustvarjalnih del

Otroške umetnine lahko shranimo tudi v digitalni obliki, jih združimo/preoblikujemo in jih kasneje razstavimo kot kolaž. Pred leti, ko je najstarejši sin začel iz vrtca prinašati risbe, maske in druge 3D umetnine, sem hitro ugotovila, da v nedogled ne bomo mogli shranjevati vsega. Večino umetniških del sem poslikala kar s pametnim telefonom in obdržala le v digitalni obliki. Iz fotografij sem v programu za oblikovanje ustvarila kolaž različnih umetnin. Kolaž bom natisnila v obliki plakata in s pomočjo večjega okvirja okrasila predel nad njegovo pisalno mizo. 

Kako organizirati otroške umetnine
Kolaž otroških risbic in ustvarjalnih del

S takšnim načinom (kolaž) razstavljanja se izognemo pretirano oblepljenim stenam otroške sobe in prav tako lepo počastimo njihov trud.

DIY okvirji za preprosto menjavo

Za razstavljanje otroških ustvarjalnih del lahko uporabimo tudi pripomočke, ki zagotavljajo hitrejše kroženje oz. menjavo njihovih umetnin. Z okvirji ali letvicami, ki vsebujejo kovinske kljukice, lahko zelo preprosto in hitro zamenjamo risbe. Pred leti sem nekaj podobnega sama naredila za nečakinjo, več o izdelavi omenjenih okvirjev pa lahko preberete v objavi Otroške risbe – razstavljanje.

Kako razstaviti otroške umetnine
Okvirji za hitro menjavo otroških umetnin

Včasih nekateri starši otroške umetnine preprosto pospravijo na eno mesto in jim več ne namenijo svoj čas. Zakaj bi jih v takem primeru sploh shranjevali? Menim, da je ustvarjanje za otroka prav tako pomembno kot učenje in gibanje, zato lahko za nekaj let naš dom krasijo tudi projekti, ki so jih ustvarile otroške roke. Če to naredimo pravilno, dom ne bo nič manj privlačen. Pravzaprav bo še toplejši.

 

Delimo ideje: