Dekoracija

Okrasne buče iz nogavičk

Okrasne buče so najbolj pogost jesenski okras. Jesen je že potrkala na naša vrata in v dom prinesla nekaj sezonskega ustvarjalnega navdiha. Po mojem mnenju so najboljši ustvarjalni projekti tisti, ki nastanejo iz starih predmetov, ki več ne služijo prvotnemu namenu. Okrasne buče iz nogavičk predstavljajo prav tak projekt. Uporabimo nogavice, ki jih več ne moremo nositi, poleg pa uporabimo še predmete, ki jih že imamo doma ali najdemo v naravi.

Okrasne buče iz nogavic
Okrasne buče iz nogavic

Za izdelavo okrasnih buč lahko uporabimo kakršnekoli nogavice, visoke ali nizke. Visoke so malo boljše, ker lahko ustvarimo dve buči iz ene nogavice, pri nizkih pa lahko uporabimo le osrednji del, ki pokriva stopalo. Najbolj primerne so enobarvne in tiste iz mehkih tkanin.

Za izdelavo buč potrebujemo:

 • nogavice,
 • škarje,
 • šivanko za nit,
 • nit za šivanje,
 • sanitetno vato (za polnilo),
 • večjo šivanko za volno ali prejico,
 • prejico ali volno za ovoj,
 • sladoledno palčko ali manjše drevesne vejice,
 • flomaster rjave barve (le pri uporabi sladoledne palčke).

Kako narediti okrasne buče iz nogavičk?

 1. Iz nogavic izrežemo kvadrat ali dva, odvisno od velikosti nogavic. Tkanino z rokami malo raztegnemo in zmehčamo podolgem in počez.
 2. Blago obrnemo, zašijemo prvi rob in zategnemo nit, da nastane manjši krog. Krog zašijemo.
 3. Blago obrnemo nazaj in obrobimo zgornji del blaga, da ustvarimo manjšo vrečko. Šivanko in nit pustimo v tkanini. Vrečko napolnimo z vato, nato pa potegnemo šivanko in zategnemo nit.
 4. Tako dobimo manjšo žogico, katere zgornji del zašijemo.
 5. Okrog žogice 3x ali 4x tesno enakomerno ovijemo prejico ali volno, da ustvarimo podobo buče. V tem koraku si lahko pomagamo z večjo šivanko, ki omogoča boljši ovoj. Prejico/volno na koncu dobro utrdimo in zavežemo na spodnjem delu žogice.
 6. Sladoledno palčko pobarvamo z rjavim flomastrom in nalomimo na manjše kose. Namesto sladoledne palčke lahko v naravi naberemo tudi nekaj manjših drevesnih vejic. Košček sladoledne palčke ali posamično vejico vstavimo na sredino zgornjega predela žogice in tako ustvarimo okrasne buče iz nogavičk.

Iz nogavic lahko ustvarimo male okrasne bučke, za izdelavo posamične bučke pa potrebujemo le dobrih 10 minut. Če želimo ustvariti večje buče, lahko uporabimo tudi druga stara oblačila, kot so manjši pleteni puloverji, rokavi puloverjev, gamaše in kape. Oblačila z reliefom okrasnim bučam dodajo še bolj jesenski pridih. Pri večjih bučah moramo uporabiti tudi drugačno polnilo, saj vata v tem primeru ne bo najbolj primerna. Pri večjih bučah za polnilo raje uporabimo kakšno drugo sintetično polnilo (npr. polnilo iz starih okrasnih blazin).

Če bi radi dom okrasili z naravnim ali naravi prijaznim dekorjem, ne spreglejte lanskoletne objave Jesenske dekoracije na balkonu.

 

Delimo ideje: