Organizacija doma

Zlaganje ali obešanje oblačil

Zlaganje ali obešanje oblačil? Kaj je bolje? Odvisno od oblačila in prostora, ki ga imamo na voljo.

Nedavno sem na spletu naletela na članek o obešanju ali zlaganju oblačil glede na astrološko znamenje. Naj hitro povzamem svoje mnenje:

 1. Bikci smo zapleteni in bi radi vsega po malo.
 2. Astrološko znamenje ne igra pomembne vloge pri odločanju, kaj sodi na obešalnik in kaj v predal.

Glavni razlog, ki določa, kdaj je najbolje oblačila obesiti in kdaj zložiti, je pogojen z oblačilom samim. Prvotno so pomembni sestava oblačila, teža in zahtevnost vzdrževanja. Z zlaganjem oblačil prihranimo več prostora kot z obešanjem, žal pa zlaganje ni primerno za vse vrste oblačil. Laneno srajco po likanju ne bomo zložili na polico, ampak obesili na obešalnik, saj bomo tako preprečili ali vsaj zmanjšali možnost mečkanja oblačila. Športno majčko pa lahko brez slabe vesti zložimo in jo pokončno pospravimo v predal ali organizator.

Poleg sestave in vzdrževanja določenega oblačila moramo upoštevati tudi prostor za shranjevanje, ki ga imamo na voljo. Vsakdo namreč nima prostorne prehodne garderobne omare. Velikokrat moramo prostor učinkovito izkoristiti in posledično shranjevanje oblačil prilagoditi tudi sami omari.

Zlaganje ali obešanje oblačil
Zlaganje ali obešanje oblačil? Kaj je bolje?

 

Katera oblačila obesimo?

Tkanine, kot so lan, svila in viskoza, so nagnjene h gubanju, zato takšna oblačila ne zlagamo. Shranjevanje s pomočjo obešalnikov je priporočljivo predvsem za naslednja oblačila:

 • Srajce in bluze bodo ostale lepše dlje časa, če jih bomo obesili na obešalnike. Če pri obešanju zapnemo zgornji gumb, preprečimo tudi njihovo padanje z obešalnikov.
 • Hlače, krila in kostimi spadajo na obešalnike. Izjema so le hlače in krila iz jeansa (o tem malo kasneje).
 • Obleke vedno obesimo. Izjema so le zelo težke obleke in tiste iz raztegljivih materialov. Te je bolje zložiti, da preprečimo neželeno raztezanje.
 • Jakne prav tako obešamo na primerne obešalnike, da ohranimo njihovo pravo obliko.

Katera oblačila zlagamo?

V zadnjih letih je zlaganje oblačil pridobilo veliko pozornosti pri organizaciji garderobne omare, saj s pravilnim zlaganjem in pokončnim pospravljanjem bolje izkoristimo in ustvarimo vizualno lep prostor, ki zagotavlja boljšo preglednost. Zlaganje je predvsem priporočljivo za naslednja oblačila:

 • Športna oblačila, kot so trenirke, športne majice in hlače, pajkice in joga hlače, zlagamo pokončno v škatle in/ali predale. Večina naštetih oblačil ni nagnjena k mečkanju, nekatera pa vsebujejo tudi elastan in najlon, zato lahko na obešalniku izgubijo obliko.
 • Oblačila za doma ali prosti čas so običajno udobna in narejena iz materialov, ki niso nagnjena k mečkanju.
 • Spodnje perilo in nogavice praviloma zlagamo. Nedavno sem na Instagramu zasledila kratek video, kako shranjevati spodnje perilo s pomočjo obešalnikov. Zabolelo me je za vsako naramnico, ki je morala nositi težo celega nedrčka na obešalniku z več kavlji (praviloma primerni za shranjevanje pasov in podobno). Z obešanjem lahko spodnje perilo po nepotrebnem raztegnemo, zato ga tudi sama zlagam.
 • Pajkice so običajno narejene iz mehkih materialov, zato jih lahko zložimo pokončno in pospravimo v manjše ali srednje velike škatle za oblačila.
 • Puloverji imajo posebno značilnost in to je njihova teža. Če jih zlagamo, preprečimo potencialno raztegovanje tkanine, s pokončnim zlaganjem pa tudi prihranimo prostor.
 • Pletenine lahko z obešanjem hitro izgubijo svojo obliko, zato je priporočljivo, da jih zlagamo. Če gre za izredno mehke pletenine, jih zlagamo na police. Močnejše in debelejše pletenine, kot so pleteni puloverji in brezrokavniki, lahko zložimo pokončno.

Katera oblačila lahko obesimo in/ali zložimo?

Večina teh oblačil lahko nudi nekaj prostorske prilagoditve. Če imamo več prostora za obešanje, oblačila obesimo na obešalnike. Če imamo več polic in predalov, jih zložimo. Vseeno pa moramo na prvem mestu upoštevati njihovo sestavo. To so:

 • Jeans hlače in krila lahko zložimo ali obesimo. Pri obešanju je priporočljivo, da jeans hlače le enkrat prepognemo čez obešalnik. Če bomo na vrh obešalnika nameščali zanko za pas (zadnje čase je to postalo zelo trendovsko), lahko zanke hitro uničimo, saj pri obešanju nosijo dobršen del teže hlač.

 • Majice so zelo univerzalna in prilagodljiva oblačila, zato jih lahko ali zložimo ali pa obesimo.

 • Oblačila za spanje so lahko narejena iz različnih materialov. Bombažne pižame in pižame iz flanele lahko zlagamo. Če imamo v lasti kakšno svileno nočno oblačilo, pa je bolje, da le-to obesimo.

 • Šali in rute praviloma spadajo pod modne dodatke in ne oblačila, a vseeno je potrebno nameniti nekaj besed tudi njim. Zimske šale in manjše rutke lahko zložimo in pospravimo v predale ali organizatorje, večje rute in šale iz svile pa je bolje obesiti.

Da bi se izognili slabi volji, ko zjutraj odpremo garderobno omaro, moramo poskrbeti, da so oblačila primerno pospravljena, v njihovi najboljši obliki in pripravljena za nošenje. Če bomo za njih pravilno poskrbeli, nam bodo služila dlje.

Ne spreglejte pretekle objave o prednostih pokončnega zlaganja perila, ki vsebuje tudi navodila.

 

Delimo ideje: