Organizacija doma

Pokončno zlaganje oblačil – prednosti in navodila

Čeprav je do danes pokončno zlaganje oblačil opravičilo svoj sloves že v mnogih gospodinjstvih, še vedno obstaja kar nekaj skeptikov, ki raje sledijo starim smernicam. Sama že vrsto let pokončno zlagam večino svojih, partnerjevih in otroških oblačil.

Pokončno zlaganje pa ni namenjeno le oblačilom. Opisan način zlaganja lahko uporabimo tudi v drugih prostorih našega doma. V kuhinji lahko pokončno shranjujemo kuhinjske krpe, prav tako lahko naveden način zlaganja uporabimo pri hišnem tekstilu (brisače, posteljnina). Pokončno zlaganje perila pozitivno vpliva na naš vsakdan, razlogov za to pa je več:

  • Boljša izkoriščenost prostora – s pokončnim zlaganjem oblačil pridobimo veliko prostora.
  • Večja urejenost prostora za shranjevanje – preprečujemo prevračanje in mečkanje oblačil.
  • Večja preglednost – pokončno pospravljanje oblačil zagotavlja bolj pregledno omaro, zato hitreje najdemo iskano oblačilo. 
  • Prilagodljivost – način zlaganja oblačil lahko vedno in znova prilagodimo velikosti predalov in košar.
  • Finančni prihranek – sčasoma se v naš spomin vtisne slika organiziranega predala ali predela omare, zato se lažje izognemo nepotrebnemu kupovanju oblačil, ki jih že imamo na voljo.

Zlaganje majic

Majice (in ostala oblačila) zlagamo na ravni površini ali likalni deski. Ko majico položimo na izbrano površino, jo z rokami zgladimo in poravnamo, nato pa upoštevamo spodnje korake. 

pokončno zlaganje majic
Pokončno zlaganje oblačil

Zgoraj opisan način zlaganja lahko uporabimo tudi pri zlaganju majic z daljšimi rokavi, rokave pa zavihamo in poravnamo po dolžini majice. Enako velja tudi za športne majice in nekatere puloverje.

Zlaganje hlač

Pokončno zlaganje lahko uporabljamo tudi pri pospravljanju hlač, čeprav predstavljajo večje kose oblačil. Pokončno zlaganje hlač ni namenjeno le jeans hlačam. Tovrstno zlaganje lahko uporabimo tudi pri drugih hlačah iz manj občutljivega materiala, pajkicah, trenirkah in spodnjih delih pižame. 

pokončno zlaganje hlač
Pokončno pospravljena oblačila

Ko oblačila zložimo, jih pospravimo pokončno v predale, da so vsa oblačila lepo vidna. Za lepši izgled lahko oblačila zložimo po barvni lestvici. Če omaro pretežno sestavljajo police, pa oblačila pokončno pospravimo v košare ali za garderobne omare namenjene organizatorje. 

Če ste tudi sami skeptik in do sedaj še niste uporabili opisane tehnike zlaganja, preizkusite pokončno zlaganje le na določeni skupini ali segmentu oblačil. Uredite predal s kratkimi majicami ali športnimi oblačili in jih zlagajte pokončno nekaj tednov. Sprememba bo očitna.

 

Delimo ideje: