Recepti

Kremna čokoladna torta

Kremna čokoladna torta  je nov recept, ki sem ga preizkusila za svoj rojstni dan. Če ste ljubitelj čokolade in je vaš najljubši sestavni del torte krema, potem bo to tudi popolna sladica za vas. Piškotna podlaga je narejena iz mletih keksov Oreo (mlete že kupimo), krema je mešanica skute, sladke smetane in čokolade, vrh torte pa krasi čokoladni ganache iz temne čokolade.

Kremna čokoladna torta
Kremna čokoladna torta

Sestavine:

  • 200 g mletih keksov Oreo
  • 70 g masla
  • 500 g pasirane skute
  • 570 ml sladke smetane za stepanje 
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 4 lističi želatine
  • 100 g mlečne čokolade
  • 120 g temne čokolade (50 g za kremo in 70 g za čokoladni ganache)

Priprava:

V skledo stresemo mlete kekse Oreo. Dodamo zmehčano maslo in z rokami dobro premešamo. Piškotno testo pretresemo v tortni model (premer 22 cm) in ga s prsti dobro pritisnemo ob dno modela. Postavimo v pečico in pečemo 8-10 minut na 175°C (obojestranski program). Po peki tortni model vzamemo iz pečice in ga nekoliko ohladimo.

V večjo posodo pretresemo pasirano skuto in jo z ročnim mešalnikom malo premešamo. V posodi zavremo vodo, nato nanjo položimo skledo, v kateri nad paro stopimo 100 g nasekljane mlečne čokolade in 50 g nasekljane temne čokolade skupaj s 150 ml sladke smetane.

Sočasno v kozici zavremo 350 ml sladke smetane, ki ji dodamo 1 zavitek vanilijevega sladkorja. Ko smetana zavre, vanjo vmešamo lističe želatine, ki smo jih po navodilih na vrečki namočili v hladni vodi.

V pasirano skuto vlijemo stopljeno čokolado in z ročnim mešalnikom malo premešamo. Dodamo še vročo sladko smetano, kateri smo dodali želatino in ponovno vse dobro premešamo z mešalnikom, da nastane gladka zmes. To prelijemo na piškotno testo. Ko se torta ohladi, jo postavimo v hladilnik čez noč ali vsaj toliko časa, da se kremni del res dobro strdi.

Ko je krema strjena, po vrhu z žlico premažemo čokoladni ganache iz temne čokolade. Pripravimo ga tako, da 70 g temne čokolade (70% delež kakava) nasekljamo in stopimo nad paro skupaj s 70 ml sladke smetane. Ko se ohladi tudi čokoladni ganache, vse skupaj za kakšno uro ali dve postavimo v hladilnik, nato pa lahko postrežemo.

Kremna čokoladna torta
Kremna čokoladna torta
Delimo ideje: