RECEPTI

Panakota z jagodami v čokoladnem objemu

Panakota z jagodami v čokoladnem objemu je moja praznična različica te preproste sladice. Običajno pripravljam panakoto z jogurtom in malinami ali gozdnimi sadeži, tokrat pa sem želela dodati še malo čokolade. Praznično panakoto pripravim kar v steklenih kozarčkih, njihovo notranjost pa v prvem koraku oblijem s stopljeno čokolado. Prazničnost tega časa pričara tudi živa rdeča barva jagod, vrh sladice pa krasijo koščki čokolade. 

Panakota z jagodami
Panakota z jagodami v čokoladnem objemu

Sestavine:

  • 60 g temne ali mlečne čokolade
  • 700 ml sladke smetane
  • vaniljev sladkor
  • 5 lističev želatine
  • 200 g zamrznjenih jagod
  • čajna žlička sladkorja
  • koščki čokolade za posip

Priprava:

V hladilnik postavimo 4 kozarce. V manjšo skledo položimo koščke čokolade in prelijemo s 50 ml sladke smetane. Vsebino skledice stopimo v mikrovalovni pečici ali nad paro in vmes večkrat mešamo. Ko je mešanica gladka, vzamemo iz hladilnika kozarce in v vsak kozarec položimo 2 čajni žlici čokoladne mešanice, ki jo s pomočjo žlice razporedimo po notranjosti kozarca (do polovice). Kozarce s čokolado ponovno postavimo v hladilnik za minimalno pol ure.

Med tem časom pripravimo jagodičevje. Zamrznjene jagode pretresemo v posodo, dodamo čajno žlico sladkorja, nato pa vsebino na kuhalni plošči počasi kuhamo, dokler se jagode ne zmehčajo tako, da jih lahko vse z lahkoto prepolovimo s kuhalnico. Jagode prestavimo v manjšo skledo. Ko se ohladijo, jih postavimo v hladilnik.

Nato se lotimo priprave panakote. V kozico zlijemo okvirno 400 ml sladke smetane za stepanje. Dodamo še vaniljev sladkor, nato pa kuhamo toliko časa, dokler smetana ne zavre. Vmes v hladno vodo položimo lističe želatine. Ko smetana zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo še kakšno minuto. Odstavimo kozico s smetano, ožamemo lističe želatine in jih dodamo še vroči kuhani smetani. Dobro premešamo, da stopimo želatino, nato pa vmešamo še preostanek hladne sladke smetane (250 ml). Smetano hladimo na sobni temperaturi še cca 10 minut in vmes večkrat premešamo, nato pa vlijemo v kozarčke, katerih notranjost smo oblili s čokolado. Vse skupaj postavimo v hladilnik za 3 ure, da se panakota strdi.

Preden postrežemo, na vrh panakote v vsak kozarec položimo 2-3 čajne žlice jagod in okrasimo s koščki čokolade.

Če želite skrajšati čas priprave, lahko preskočite prvi korak s čokolado in naredite preprosto panakoto z jagodami. Tudi nad to boste navdušeni.

 

Delimo ideje: