Organizacija doma

Otroška spominska škatla

Spominska škatla ni le še en pripomoček za shranjevanje. Je tudi odličen motivator, ko želimo narediti red in podariti oblačila ter ostale predmete naših otrok naprej brez slabe vesti. V njej hranimo le najdražje spominke, predvsem iz obdobja prvega leta.

Ko otroci odraščajo, veliko oblačil, igrač in drugih pripomočkov hitro prerastejo. Nič ni narobe, če vse lepe in uporabne predmete shranimo za naslednjega otroka. Pravzaprav tako veliko prihranimo časovno in finančno. V takem primeru brez kančka slabe vesti skrbno shranimo vse otroške pajacke, bodije in slinčke v škatlo na manj vidno mesto in jih potegnemo na plano ob naslednji nosečnosti. Kaj pa narediti z vsemi otroškimi stvarmi, ko se s partnerjem odločimo, da je zadnji otrok pravzaprav res zadnji?

otroška spominska škatla
Kaj obdržati?

Občutek slabe vesti

Včasih starši preprosto ne vemo, kaj obdržati kot spomin in kaj podariti naprej. Marsikatera majčka ali otroška pižama lahko vzbudi lepe spomine, takoj ko jo vzamemo v roke. Če se moramo v danem trenutku odločiti, ali ta predmet obdržati ali ne, lahko na dan privre slaba vest. Včasih občutimo tako krivdo, da na koncu shranimo skoraj vse. Pa je to res dobro? Če shranimo prav vsa otroška oblačila, jih bomo najverjetneje shranili na manj obiskano mesto, kot sta klet in podstrešje, ker bo preprosto vsega preveč. Predmeti ne bodo služili kot lepi spomini, ampak navlaka. Sčasoma bodo zaradi neprimernega shranjevanja začeli tudi izgubljati na kvaliteti, in ko bo končno napočil čas ali priložnost, da stvari podarimo, morda ne bodo več uporabne.

Spominska škatla in njena moč

Za shranjevanje sentimentalnih otroških predmetov izberemo ali celo sami ustvarimo tako imenovano spominsko škatlo. Hranimo jo na suhem in dosegljivem mestu, kjer predmeti ne izgubljajo na kvaliteti in so na dosegu roke vsakič, ko želimo obuditi spomine. Prostornina spominske škatle je omejena in to je tudi njena moč. Posledično našo izbiro količinsko omejimo in med vsemi predmeti izberemo le tiste, ki nas resnično najbolj navdihujejo. Vse drugo lahko podarimo ali prodamo naprej.

Naša spominska škatla

Naša otroška spominska škatla vsebuje le 5 predmetov od vsakega otroka. To so: ultrazvočni posnetek, zapestnica iz porodnišnice, prva ninica, odtis stopala oz. rokice in oblačila, ki sta jih nosila na dan, ko sva ju pripeljala iz porodnišnice domov. Vsi ostali spomini so shranjeni v obliki fotografij na stenah našega doma, v foto albumih in v naših mislih. Oblačila in igrače, ki sta jih prerastla že oba, sva podarila naprej.

Če potrebujete pomoč pri urejanju risbic in drugih otroških ustvarjalnih del, preberite objavo Kako organizirati in razstaviti otroške umetnine

 

Delimo ideje: