Recepti

Pečen piščanec iz pečice

Pečen piščanec iz pečice lahko pripravimo v manj kot 1 uri. Ta recept sem že pred leti zasledila na kanalu 24Kitchen, predstavila pa ga je Donna Hay. Posebne predpriprave niso potrebne (npr. mariniranje). Limone in česen dodajo čudovit okus in aromo, zato ne potrebujemo veliko soli in drugih začimb. Prav tako je meso pri takšni peki zelo sočno.

Ker piščancu odstranimo hrbtenico in ga razpremo, za peko potrebujemo le 40 minut. Prihranimo tako na času kot energiji. Medtem imamo še vedno dovolj časa, da pripravimo solato ali prilogo po želji.

Pečen piščanec
Pečen piščanec iz pečice

 

Sestavine za 6 oseb:

  • 1 piščanec (cca 1,4 kg)
  • 3 bio limone
  • 3 glavice česna 
  • sol
  • poper
  • olje

Priprava:

Pečico segrejemo na 220°C. Iz piščanca odstranimo drobovino (včasih piščanec ob nakupu vsebuje paketek drobovine, včasih ne). Praviloma piščančjega mesa ne peremo. Če sami raje meso pred pripravo operete, ga potem osušite s papirnatimi brisačkami. Prsni del piščanca položimo na desko in z ostrimi kuhinjskimi škarjami ostranimo hrbtenico. Razprt piščanec obrnemo in z rokami močno pritisnemo na prsni del, da se piščanec splošči. Odrežemo še vrhova perutničk, ki jih skupaj z ostranjeno hrbtenico in drobovino kasneje lahko uporabimo za jušno osnovo. Na drugi kuhinjski deski horizontalno prerežemo česnove glavice, vsako limono pa narežemo na 4 debele rezine. Na pekač postavimo peki papir, po katerem razporedimo narezane limone in česen, na vrh pa postavimo razprtega piščanca. Meso premažemo z oljem, nato pa posolimo in popopramo. Vse skupaj postavimo v pečico in pečemo na 220°C približno 40 minut (odvisno od pečice in velikosti piščanca), dokler meso ne postane zlato rjave barve. Meso med peko ne polivamo in ne dodajamo ničesar. Pečen piščanec po peki vzamemo ven iz pečice in pustimo počivati 10 minut, nato pa ga razrežemo in postrežemo.

Pomembno: Po kuhanju ali peki piščančjega mesa moramo dobro poskrbeti za temeljito čistočo kuhinjskih desk, posode in površin, na katerih smo piščanca pripravljali (zaradi nevarnosti salmonele in drugih bakterij). Prav tako skrbno z vodo in milom operemo roke. Če smo piščančje meso pred pripravo oprali, dobro očistimo tudi kuhinjsko korito.

 

Delimo ideje: