ORGANIZACIJA DOMA

Skrb za perilo – kako premagati cikel kopičenja umazanega perila

Skrb za perilo me včasih spominja na film Neskončni dan iz devetdesetih, kjer glavni igralec podoživlja iste stvari dan za dnem. Ko sem šla prvič na svoje, sem za pranje in nego perila poskrbela ob vikendih. Ko se je vselil še moj partner, sva občasno pralni stroj zagnala tudi med tednom. Ko sva postala starša, pa je to postal del vsakdanjika. V povprečju moramo pri nas oprati vsaj en stroj perila na dan, da stvari ostanejo pod kontrolo.

In kdaj umazano perilo zavlada našemu življenju in domu? Najbolj očitni simptomi so vidni takoj. Oblačila začnejo zasedati vrh pralnega stroja, tla kopalnice ali spalnice, ker v košu za perilo več ni dovolj prostora za odlaganje. Prav tako velikokrat domove “krasijo” kupi perila, ki čakajo na likanje. In tega nisem opazila le pri sebi, sorodnikih in prijateljih. Včasih na takšne prizore naletimo celo ob pregledovanju nepremičninskih oglasov, tako pogost je ta izziv. Če ste se tudi sami znašli v začaranem krogu kopičenja umazanega ali nezlikanega perila v vašem domu, ne spreglejte spodnjih nasvetov.

Skrb za perilo
Skrb za perilo

Izberite koš za sprotno ločevanje perila

Najboljši koši za perilo omogočajo ločevanje perila po barvah, ker vsebujejo vsaj 2, v večini primerov pa kar 3 razdelilnike. Ločeni predeli zagotavljajo takojšnje sortiranje perila in tako lahko prihranite veliko časa, ko zbirate določena oblačila za skupno pranje. S postopkom ločevanja seznanite vse družinske člane, tudi otroke. Morda bo kdaj v koš z belim perilom zašla tudi modra nogavica, a z barvnim ločevanjem oblačil boste že na daleč opazili izstopajoči kos. 

Velikost koša naj ustreza vašemu gospodinjstvu

Izberite koš za perilo, ki bo ustrezal potrebam gospodinjstva in velikosti prostora. Koš ne sme biti premajhen, ker boste hitro ostali brez prostora za odlaganje umazanih oblačil. Prav tako ne sme biti prevelik, da ne boste ostajali v zaostanku. Z zlato sredino boste brez slabe vesti imeli dovolj motivacije vzdrževati redno rutino skrbi za perilo. 

Večkrat uporabljajte vrečke za pranje perila

Vrečke za pranje perila običajno uporabljamo za delikatna oblačila, kot so nedrčki. A vrečke lahko uporabljamo tudi pri pranju manjših oblačil, kot so npr. otroške nogavičke. S takšnim načinom pranja bodo manjši kosi oblačil zbrani na enem mestu, nogavičke pa boste lahko med seboj hitro poparčkali.

Perilo zložite takoj po uporabi sušilnega stroja

Priporočljivo je, da postopek pranja, sušenja in zlaganja opravite naenkrat. Če uporabljate sušilni stroj, potem perilo zložite takoj, ko ta opravi svojo nalogo. Ne samo, da oblačila lažje zložimo, ko so topla, ampak jih z ročnim glajenjem tudi ravnamo in v večini primerov likanje ni potrebno.

Ustvarite mesto za oblačila, ki čakajo na likanje

Ker se proces pranja, zlaganja, likanja in pospravljanja perila nikoli ne konča, večino domov lahko »krasijo« tudi kupi čistega, a nezlikanega perila, po možnosti skupaj z likalno desko in likalnikom. Kam in kako pa lahko shranimo čisto perilo, ki čaka na likanje? Nasvete lahko preberete v eni od preteklih objav “Ko ni časa za likanje“.

En stroj na dan je nuja (za družine)

Če živite v veččlanskem gospodinjstvu, potem kupi perila hitro lahko prevzamejo nadzor nad vašim domom. S pranjem in sušenjem perila ne odlašajte in ne čakajte na vikend. Kampanjsko pranje in sušenje perila lahko privede do demotivacije in neželenega kopičenja, zato vsak dan operite vsaj en stroj perila, da bo konec tedna namenjen lepšim stvarem.

Ob nakupu novih oblačil pomislite na vzdrževanje

Ali bo nov kos oblačila potrebno prati na roke? Ga lahko očistijo le v čistilnici? Lahko obarva druga oblačila? Je morda odsvetovana uporaba sušilnega stroja? Bo skrb za ta kos oblačila vzela več časa? Dobro je, da pred nakupom novih oblačil preverite etiketo in navodila za pravilno vzdrževanje novega oblačila. Tako si boste olajšali sam proces pranja in nege perila.

Sama sledim pravilu, če ne gre v pralni stroj, ne gre na blagajno. Edina oblačila, ki jih operem na roke, so kopalke. Edina oblačila, ki jih odnesem v čistilnico, so zimski plašči. Za vse ostalo uporabljam pralni stroj.

Pred dopustom operite čim več perila

V tednu pred nastopom daljšega dopusta/potovanja v čim večji meri izpraznite koš za umazano perilo. S tem boste poskrbeli za manj stresen preklop med končanim ugodjem dopustovanja in nastopom vsakodnevnih obveznosti. Koš bo v tistem trenutku nudil zadosten prostor, da dolgočasno pranje perila odložite za kakšen dan. 

 

Delimo ideje: