ORGANIZACIJA DOMA

Ko ni časa za likanje

Ko sem bila majhna,  je v naši dnevni sobi vedno stala likalna deska z likalnikom in na njej čisto perilo, ki je čakalo na likanje. Ko sva s partnerjem pred leti iskala stanovanje, sem celo na slikah nekaterih nepremičninskih oglasov opazila kupe nepospravljenega perila.  Ko sem obiskala prijateljico in njeno družino v čudovito prenovljeni hiši, je tudi na njenem kuhinjskem otoku vseeno čakal kup perila. Zakaj, ko pa ima toliko prostora? Naj omenim, da živijo v hiši z več kot 150 m2 in se kljub večji površini še vedno srečujejo z omenjeno težavo.

Ker se proces pranja, zlaganja, likanja in pospravljanja perila nikoli ne konča, večino domov vedno »krasijo« kupi čistega, a nezlikanega perila, po možnosti skupaj z likalno desko in likalnikom. Za umazano perilo, ki ga je potrebno oprati, uporabljamo koše za perilo. Kam in kako pa lahko shranimo čisto perilo, ki čaka na likanje?

likanje

Pri dobri organizaciji doma je med drugim pomembno, da ima vsaka stvar svoje mesto. Ugotavljam pa, da ga perilo, ki čaka na likanje, v večini domov nima. Ko sem prvič šla na svoje, sem v ta namen kupila večjo košaro, v kateri sem shranjevala perilo, dokler nisem našla časa za likanje. Košaro sem vedno shranjevala v omari za zaprtimi vrati. Tako gostje nikoli niso imeli na očeh mojega nezlikanega perila.

To navado sem ohranila tudi kasneje, ko sva si dom ustvarila skupaj s partnerjem. Ko sva postala starša, enkratno likanje na teden ni več zadostovalo. Zdaj to opravljam večkrat tedensko. Priznati moram, da namenoma nisem iskala večje košare. Še vedno uporabljam isto belo košaro (na zgornji sliki). Njena velikost (ali zdaj bolje rečeno majhnost) je dodatna motivacija, da to delam redno. Ko se napolni, sledi likanje. Brez izgovorov.

Košara je shranjena v omari skupaj s šivalnim strojem, šivalnim priborom in vso likalno opremo v prozorni škatli (likalnik, posoda za vodo, električni podaljšek in čistilni valjček). Tako so vsi pripomočki za perilo shranjeni na enem mestu.

likanje

V isti omari na drogu shranjujem tudi srajce in nekatera druga še nezlikana oblačila. Le-te raje obesim na obešalnik kot odložim v košari in se tako izognem dodatnim naporom zaradi še večjega mečkanja perila.

Ko v prihodnje ne boste imeli časa za likanje, ne potisnite nezlikanega perila v prvi kot. Ne skrivajte ga na neprimernih mestih, ko vas presenetijo nenapovedani gostje. Temu delu procesa pospravljanja perila namenite poseben prostor in naj postane del vaših dobrih navad.

 

Delimo ideje: