ORGANIZACIJA DOMA

Organizacija otroških igrač

Organizacija otroških igrač je nekaj, kar pri nas delamo 3x letno. Otroke namreč obdarujemo predvsem za božič in rojstni dan, zato igrače najinih 2 fantkov pregledam kakšen teden ali dva po obdarovanjih. Takrat naredim selekcijo in ločim igrače na 2 skupini – tiste, s katerimi se igrata in tiste, ki jih skoraj več ne opazita. Po selekciji se posvetujem še s partnerjem in vprašam za njegovo mnenje. V večini primerov opažava podobne vzorce pri igri in se posledično strinjava glede igrač, ki potrebujejo nov dom.

V prihodnje želim v postopek ločevanja igrač vključiti tudi otroke. Vedno sem občudovala starše, ki so otrokom sčasoma predstavili možnost, da sami izberejo igrače, ki jih več ne uporabljajo in želijo podariti. Mislim, da je to dobra popotnica za naprej. Ne želim, da bi v prihodnje hrčkala stvari, ki jih več ne uporabljata zaradi napačnih razlogov.

Organizacija otroških igrač
Igralni kotiček

V današnji objavi bom predstavila večje kategorije igrač, s katerimi se najina sinova najraje igrata in rešitve za shranjevanje le-teh. 

  
Otroške knjige

Otroške knjige hranimo na edini odprti polici, ki jo lahko dosežeta tudi otroka. S tem želim spodbuditi, da bi večkrat sama segla po kakšni knjigi. Otroške knjige spadajo med tiste predmete, kjer pri shranjevanju lahko uporabljamo barvno lestvico mavrice in tako jih shranjujemo tudi pri nas.

Na isti polici v pokončnih belih organizatorjih shranjujemo tudi pobarvanke (s črno nalepko barvice) in druge miselne pripomočke, kot so otroški ugankarji in otroška revija Cicido (s črno nalepko žarnice). Pokončni organizatorji so popolni za shranjevanje predmetov, ki nimajo trdnih platnic, so manjši in se lahko hitro spremenijo v vidno navlako.

Organizacija otroških igrač
Organizacija otroških knjig
 
Fantje in njihovi avtomobilčki

Pod knjižno polico se nahaja velika zbirka vozil in nekaj letal. Večja vozila shranjujemo v globokem predalu, manjša vozila pa prav tako v predalih v manjših košarah. Gre za zelo kvalitetne in trdne košare, ki so primerne za prenašanje večjega števila avtomobilčkov. Pri shranjevanju sicer ne ločujemo po posamičnih barvah mavrice, vseeno pa skupaj shranjujemo predvsem tople tone (rdeča, oranžna, rumena), hladne tone (zelena, modra, vijolična) ter nevtralne in zemeljske tone (bela, siva, črna, krem in rjava). Če kakšen avtomobilček zaide med druge barvne tone, si ne belimo glave. Shranjevanje otroških igrač mora biti predvsem preprosto in funkcionalno. V nasprotnem primeru lahko dosežemo, da otrok ustvari odpor do pospravljanja igrač.

Organizacija igrač
Organizacija manjših igrač

Zbirke manjših vozil imajo velikokrat tudi cesto in druge objekte, ki dopolnjujejo zabavno igro z avtomobilčki. Te hranimo v sosednji modri košari. Tako imamo priljubljene sete znamke Hot Wheels skupaj in to omogoča bolj sproščeno igro.

Organizacija avtomobilčkov
Organizacija kategorij po podkategorijah
 
Kocka na kocko, omara?

Sinova imata zelo veliko zbirko Duplo kock. Približno 85% vseh kock na sliki smo prejeli od otrok prijateljev, ki jih več ne uporabljajo. So res kvalitetne in meni najljubše igrače, ker predstavljajo neskončno možnosti za ustvarjanje. Na spletu sem zasledila veliko lepih organizacijskih rešitev shranjevanja kock po barvah, a sama nisem šla v takšno organizacijo. Tako kot pri avtomobilčkih sem tudi pri kockah to zelo poenostavila. V največjem prozornem zaboju spodaj shranjujemo osnovne kocke za sestavljanje in gradnjo. V dveh manjših prozornih zabojih shranjujemo kocke povezane z gradnjo vozil po toplih in hladnih barvnih tonih. V manjšem zelenem zabojčku shranjujemo kocke posebnih oblik (rožice, hrana, fantki, punčke, živali, …), poleg zabojčka pa smo namenili nekaj prostora na polici za tiste kocke, ki smo jih že sestavili in so še vedno del igre.

Organizacija otroških igrač
Organizacija vseh vrst kock

Zaboji z Duplo kockami so označeni s posebnimi nalepkami, ki sem jih oblikovala sama (več o tem lahko preberete kasneje v objavi). Po takšnih oznakah otroci hitro prepoznajo mesto tistih kock, ki jih iščejo.

 
Družabne igre in sestavljanke

Trenutno še nimamo veliko družabnih iger, zato jih shranjujemo zelo preprosto. Imamo pa že zelo raznoliko zbirko sestavljank in shranjevanje nekaterih je predstavljalo pravi izziv.

Organizacija otroških igrač
Organizacija sestavljank in družabnih iger

Sestavljanke (puzzle) po navadi pridejo v škatlah, ne pa vse. Včasih sem imela težave s shranjevanjem tistih sestavljank, ki že od začetka niso imele škatle. To so prve otroške vstavljanke s čepki ali sestavljanke, katerim v pakiranju pripada le okvir. Pri takšnih sestavljankah smo pri shranjevanju v ležečem položaju imeli nekaj težav. Med iskanjem določene so se velikokrat raztresle in pomešale. Sedaj jih shranjujemo pokončno na stojalih za krožnike in se omenjenim težavam tako izognemo. Pri nas ta trik za shranjevanje deluje odlično.

Shranjevanje vstavljank
Pokončno shranjevanje vstavljank
Označevanje

V skoraj vsaki objavi, kjer pišem o organizaciji prostora in shranjevanju, posvetim nekaj besed označevanju. Kot je označevanje pomembno za kuhinjsko shrambo, za domačo lekarno ali za zaboje v kletnim prostorih, je pomembno tudi pri organizaciji otroških igrač. 

Starejši sin bo kmalu star 5 let, mlajši pa je trenutno star 2 leti in pol. Zaradi njune starosti sem pri označevanju uporabila slikovne oznake. Ko otroci že znajo brati, lahko označimo skupine igrač z besedami, ko pa otroci še ne poznajo črk, potem so za začetek bolj primerne slikovne oznake. Namen oznak je, da igrače najdejo in na svoje mesto pospravijo otroci in ne starši. 

Označevanje otroških igrač
Označevanje otroških igrač z motivi

Oznake oziroma motive na sliki sem izrezala iz samolepilne folije v črni in beli barvi. Igralni kotiček sem označila, ko sta bila še v vrtcu. Ko sta se vrnila domov, sem bila zelo pozitivno presenečena. Po prihodu sta takoj začela preučevati oznake in po omarah pregledovati, kaj se kje nahaja. Sledila je otroška igra in ne takojšnja želja po risanki, kot se to velikokrat zgodi.

 
Preprostost shranjevanja

Organizacija otroških igrač mora biti preprosto in funkcionalno. Nekateri radi organizirajo stvari zelo specifično, gredo v podrobnosti, spet drugi potrebujejo preprost sistem shranjevanja. Tudi otroci potrebujejo preprostost. Svojega časa ne bodo tratili na razvrščanje kock po različnih barvah. Pospravili jih bodo, če bodo za to imeli enostavne organizacijske rešitve. Najbolj preproste so odprte košare in prozorni zaboji na policah ali v omarah. Tako hitro najdejo igrače, s katerimi se želijo igrati in še hitreje jih po igri lahko pospravijo.

 

Delimo ideje: