ORGANIZACIJA DOMA

Darilne vrečke, papir, trakovi in še kaj

V vsakem gospodinjstvu se nahajajo predmeti, ki nimajo točno definiranega prostora za shranjevanje, med njimi tudi darilne vrečke, papir za ovijanje in trakovi. V večini primerov vse te stvari pristanejo v različnih škatlah ali vrečkah, v omari ali predalu z drugimi predmeti in zaradi neprimernega shranjevanja izgubijo svojo obliko. Tudi jaz sem nekoč shranjevala vse pripomočke za zavijanje daril v večji škatli, a sčasoma so se te stvari pri nas več kot podvojile. Razlog za to so ponovno otroci. So največji prejemniki daril in zadnja leta velikokrat povabljeni na rojstnodnevne zabave svojih vrstnikov.  

Danes bom na kratko predstavila omaro, v kateri shranjujem vse pripomočke za zavijanje daril in razlog, zakaj za shranjevanje teh predmetov uporabljam toliko košar.

Papir za zavijanje daril

Shranjevanje darilnega papirja je lahko zahtevno, ker gre za nerodno in podolgovato okroglo obliko. Če ga želimo shranjevati pokončno, potrebujemo veliko prostora. Če ga želimo pospraviti ležeče, a imamo na voljo le polico, nas čaka nenehno padanje in pobiranje.

darilne vrečke
Papir za zavijanje

Darilni papir kljub naštetemu pri nas shranjujemo na zgornji polici omare, zaradi omenjenih izzivov oblike papirja pa sem polico morala prilagoditi. Na rob police sem pričvrstila daljši ročaj za kuhinjske omare in s tem ustvarila ograjo, ki preprečuje kotaljenje in posledično padanje darilnega papirja.

Darilne vrečke

V preteklosti sem zelo rada darila zavijala v papir, danes pa zaradi pomanjkanja časa večkrat uporabim darilne vrečke. Te so pri nas konstantno v obtoku in krožijo od obdarovanja do obdarovanja. Prednost darilnih vrečk je tudi v tem, da jih lahko večkrat uporabimo in s tem ustvarimo manj odpada. 

darilne vrečke
Darilne vrečke in papir za zavijanje

Pri nas imajo velike in male darilne vrečke svoje mesto. Male vrečke so shranjene pokončno v manjši beli košari, večje pa na viseči košari. Vrečke z otroškimi in nevtralnimi motivi so shranjene na vrhu, tiste z božičnimi motivi pa spodaj, ker jih potrebujemo le 1x letno.

Darilni trakovi in pentlje

Darilni trakovi in pentlje so shranjeni v posebni manjši košari. S pomočjo še manjše košare sem notranjost razdelila na 2 dela in ustvarila poseben del za trakove in poseben del za pentlje. Tako ne prihaja do podiranja in prepletanja, vsebina pa je tudi bolj pregledna.

trakovi za darila
Trakovi za darila

Vse za zavijanje daril in še kaj

Včasih moramo zaradi omejene kvadrature združiti več različnih predmetov v isti omari. Ne moremo vedno nameniti vsaki manjši kategoriji poseben kos pohištva. Poleg naštetih pripomočkov za zavijanje daril na dnu omare zato shranjujemo še naše nakupovalne vrečke, v zaprti škatli pa manjše PVC vrečke. Zato tudi naslov današnje objave na koncu vsebuje besede “in še kaj” :)

Darilne vrečke
Vse za zavijanje daril (in še kaj)

Pri organizaciji predstavljenih predmetov sem uporabila kar nekaj košar in marsikdo bi mislil, da v omari z vrati to ni potrebno. Vrata vse za zakrijejo, kajne? Ker gre tukaj za shranjevanje velikega števila manjših predmetov, so košare ali škatle najboljši pripomoček za ustvarjanje reda. Z ločevanjem predmetov po njihovi namembnosti, velikosti in barvni lestvici porabimo manj časa pri iskanju določenega predmeta. To je pravzaprav tudi en izmed glavnih razlogov zakaj organizirati dom – da prihranimo čas.

 

Delimo ideje: