Recepti

Metin ledeni čaj z limono

Metin ledeni čaj z limono je odličen osvežilni napitek za vroče poletne dni. Pred nami je še en vročinski val in potrebovali bomo še več tekočine. Če ste se naveličali velikih kozarcev vode, lahko sami naredite ledeni čaj iz posušenih lističev mete in limone. Če ga še okrasite s kolobarji limone, lističi sveže mete in ledenimi kockami, ga lahko s ponosom ponudite tudi gostom. 

Ledeni čaj
Metin ledeni čaj z limono

Sestavine (za 1 liter):

  • 1 čajna žlica metinega čaja v lističih
  • 1 liter vode
  • 1 bio limona
  • med (po želji)
  • lističi sveže mete za (po želji)
  • ledene kocke

Priprava:

Zavremo 2 dcl vode in z njo v lonček s cedilom prelijemo metin čaj v lističih. Metin čaj pustimo stati v vodi toliko časa, kot to navajajo navodila na embalaži čaja, nato pa odstranimo lističe. Limono operemo, jo  razrežemo na polovico in za okras odrežemo dva kolobarja limone in ju prestavimo v hladilnik. Preostalo limono stisnemo s pomočjo ožemalnika. V visok vrč preko cedila zlijemo metin čaj, stisnjen limonin sok ter dodamo 8 dcl hladne vode. Mešanico pustimo stati, dokler se popolnoma ne ohladi. Če imamo radi sladke čaje, lahko dodamo malo medu. Ledeni čaj okrasimo s kolobarji limone in ledenimi kockami, po želji pa lahko dodamo še lističe sveže mete. 

Ledene kocke
Ledene kocke z meto

Ledene kocke z meto

Metin ledeni čaj z limono lahko še dodatno polepšamo z ledenimi kockami z lističi sveže mete. Ko v model za ledene kocke nalijemo hladno vodo, dodamo v vsak predel še po 2 lista sveže mete in nato vsebino zamrznemo. Takšne ledene kocke lahko uporabljamo tudi pri limonadah, drugih poletnih napitkih ali pa z njimi popestrimo kozarec vode.

 

Delimo ideje: