ORGANIZACIJA DOMA

Čiščenje čopičev za ličenje

Zaradi pomanjkanja časa in izbiranja med vsakodnevnimi prioritetami nekatera opravila odlagamo in velikokrat preskočimo tudi zelo potrebno nego in čiščenje čopičev za ličenje. Če se ličimo vsak dan, bi morali čopiče očistiti vsaj 1x tedensko. Priznam, da meni to časovno ne uspeva, se pa trudim to opraviti vsaj 2x na mesec. Tolažim se, da je to pogosteje kot večina, me pa preseneča, da vsaka 4. ženska čopičev za ličenje ne očisti nikoli.

Čiščenje čopičev je pomembno zaradi več razlogov. Na prvem mestu so nečistoče in bakterije, ki se sčasoma naberejo na ščetinah in jih lahko z nadaljnjo uporabo prenašamo na kožo in povzročimo neželene reakcije. Prav tako te nečistoče lahko vnašamo v kozmetične izdelke, kot so rdečilo za lica, senčila za veke in puder v prahu, saj so s čopiči v neposrednem stiku in s tem nadaljujemo začaran krog prenosa. Drugi razlog sta neprijaznost do naše denarnice in okolja. Če čopičev ne čistimo in vzdržujemo kot je potrebno, jih bomo morali zamenjati prej, kar posledično pomeni večkratni strošek za nas in dodatna obremenitev za okolje. 

Čiščenje čopičev
Čopiči pred čiščenjem

 

Čiščenje čopičev

Moja izbira pri čiščenju čopičev sta blag šampon (lahko tudi otroški) in balzam za lase. Sam postopek traja od 5 do 10 minut (odvisno od števila čopičev) in je zelo podoben negi las.

  • V dlani zmešamo nekaj kapljic blagega šampona in vode, nato pa s čopičem krožimo po mešanici. Ko čopič očistimo, ga s prsti dobro speremo pod toplo vodo. Pri spiranju nismo grobi in ne vlečemo za ščetine. Če čopiči vsebujejo veliko ostankov ličil, moramo postopek s šamponom večkrat ponoviti. Najboljše merilo za čistočo je čista voda po zadnjem izpiranju.
  • Na podoben način po čiščenju uporabimo še balzam za lase. V dlan spustimo nekaj kapljic balzama in s čopičem krožimo po dlani. Balzam lahko pustimo na čopiču kakšno minuto, potem pa ga ponovno dobro speremo.
  • Ščetine čopiča s prsti nežno stisnemo, da odstranimo odvečno vodo, nato ga oblikujmo v njegovo prvotno obliko in posušimo.

Sušenje čopičev

Sušenju čopičev namenjam kar nov odstavek, ker sem na spletu zasledila nasprotujoče si nasvete. Sama namreč čopiče posušim v ležečem položaju na papirnati brisači. Na enem od spletnih mest je to bilo odsvetovano, nato pa izpostavljeno, da čopiče moramo sušiti v pokončnem položaju v lončku. Žal pri pokončnem položaju lahko med sušenjem vlaga steče v kovinski del čopiča in uniči lepilo, ki skupaj drži ščetine. Tako lahko hitreje pride do uničenja in razpadanja čopiča, in to je tudi glavni razlog, zakaj sama sušim čopiče v ležečem položaju.

Čiščenje čopičev
Čopiči po čiščenju

Čopiče za ličenje uporabljam že vrsto let. V lasti imam še vedno profesionalne čopiče, ki sem jih kupila pred več kot 6 leti, lansko leto pa sem se prvič odločila za nakup veganskih čopičev. Res jih uporabljam le slabo leto, ampak imam tudi z njimi dobre izkušnje. Po lastnih izkušnjah lahko povem, da je na področju čopičev za ličenje kakovost primerna ceni. Če čopiče pravilno negujemo, nam lahko služijo več let, zato ob naslednjem nakupu na njih ne glejte le kot na strošek, ampak kot investicijo.

 

Delimo ideje: