ORGANIZACIJA DOMA

Organizacija kopalnice in pripomočki za shranjevanje

Organizacija kopalnice in shranjevanje predmetov v njej lahko predstavlja velik izziv. Manjša kot je kopalnica, večji je izziv. Tudi kopalnice z večjo kvadraturo lahko povzročajo preglavice, če v njih ni primernega prostora za shranjevanje. 

Ker v kopalnici hranimo veliko izdelkov z omejenim rokom uporabe, moramo na prvem mestu poskrbeti za odstranitev vseh izdelkov in predmetov, ki jih več ne bomo uporabljali. Odstraniti moramo izdelke s pretečenim rokom, čudnega vonja/barve in vse stvari, ki nam več ne prinašajo zadovoljstva. 

Ko smo enkrat izbrali stvari, ki jih bomo obdržali, le-te začnemo razvrščati. Predmeti, ki jih shranjujemo prav v kopalnici, so običajno manjši in številčni. Globoki predali pogosto prostorsko niso izkoriščeni, omare z večjo globino pa predstavljajo potencial za vsakodnevno nejevoljo ob podiranju in ponovnem pospravljanju naših kozmetičnih izdelkov. A za vsako omenjeno težavo obstaja tudi rešitev.

Shranjevanje v omarah

Najboljšo preglednost kozmetičnih izdelkov zagotavljajo kopalniške omarice z ogledalom. Te omarice so v večini bolj plitke in omogočajo strukturirano shranjevanje v vrsti. A včasih imajo tudi takšne omarice pomanjkljivost – neprilagodljiva višina polic. Ker v kopalnici shranjujemo veliko predmetov različne velikosti, včasih težko po kategorijah razporedimo večje in manjše predmete skupaj, brez da bi izgubili prostor. Ta prostor lahko dejansko zapolnimo tako, da s pomočjo pravokotnih škatel ustvarimo manjše police (slika spodaj). 

organizacija kopalnice
Organizacija kopalniške omarice z ogledalom

V primeru omar z večjo globino lahko za boljšo preglednost in uporabnost v spodnjih omarah dodamo izvlečne košare, na višjih mestih pa se najbolje obnesejo vrtljivi pladnji (lazy susan) in organizatorji v obliki stopničk. Vsi 3 načini zagotavljajo boljšo izkoriščenost prostora in dostopnost do predmetov v ozadju omar.

Shranjevanje v predalih

Dobro mesto za shranjevanje negovalnih izdelkov in ličil so tudi predali. Omogočajo odlično preglednost, če vse predmete shranjujemo v ležečem položaju, pri razvrščanju pa si pomagamo z organizatorji za predale. Takšni organizatorji so primerni predvsem za shranjevanje manjših predmetov, njihova uporaba pa zaradi učinkovitega razvrščanja zagotavlja dolgotrajni red.

Organizacija kopalnice
Organizacija ličil v predalu

Tudi globoke predale lahko uredimo učinkovito, če uporabimo višje organizatorje, ki preprečujejo podiranje večjih, pokončno postavljenih predmetov. Preglednost je lahko v tem primeru manjša, a z namestitvijo nalepk za označevanje kategorij to težavo odpravimo.

Občutljivi predmeti

Nekateri izdelki v kopalnici morda izstopajo zaradi svojega videza ali pa so bolj intimne narave in bi jih radi prikrili. To so predvsem toaletni in higienski izdelki. Ko takšnim predmetom odstranimo embalažo in jih pospravimo v košare ali lične škatle s pokrovi, ustvarimo očem prijazno in urejeno okolje. 

Za shranjevanje izdelkov osebne oz. intimne narave so priporočljive neprozorne škatle, ki zagotavljajo zasebnost. Takšne škatle označimo z nevpadljivimi nalepkami in s tem dosežemo preglednost kljub t.i. prikritemu shranjevanju.

Da red ohranimo tudi v prihodnje, vsak predmet vedno pospravimo nazaj na svoje mesto. Prav tako moramo 1x na mesec ali dva pregledati rok uporabe izdelkov in odstraniti tiste, ki več ne zadoščajo pogojem uporabnosti ali našim željam. Ko enkrat uredimo kopalnico in vzpostavimo dolgotrajni red, lahko dnevno prihranimo na času in si polepšamo jutranje ter večerne negovalne rutine. 

 

Delimo ideje: