Organizacija doma

Označevanje kategorij v otroški sobi

Označevanje kategorij in predmetov v otroški sobi je v prvi vrsti namenjeno otrokom, zato moramo izbrati oznake, ki jih bodo otroci lahko prepoznali in upoštevali sami. Posledično lahko sami poiščejo in pospravijo igrače na svoje mesto. Ko so dovolj veliki, da začnejo sami izbirati svoja oblačila, oznake pomagajo tudi pri iskanju le-teh. Najpomembnejša kriterija pri uporabi oznak v otroški sobi sta starost otroka in njegovo razumevanje slik, črk in besed.

Označevanje kategorij
Označevanje kategorij za najmlajše

Označevanje igrač in oblačil za najmlajše

Pri najmlajših ne uporabljamo besednih oznak. Tako se lahko hitro znajdemo v situaciji, ko namesto otrok sami pobiramo in pospravljamo igrače. Ko otroci še ne poznajo črk, kategorije predmetov označimo z motivi igrač in oblačil, kot so medvedek, avto, punčka, hlače, majica ipd. Oznake (slike) naj bodo dovolj velike, da jih otroci hitreje najdejo in prepoznajo.

Označevanje kategorij za otroke, ki spoznavajo črke

V določenem obdobju otroci začnejo spoznavati črke in to je čas, ko lahko začnemo razmišljati o besednih oznakah. To ne pomeni, da oznake s slikami odstranimo. Pravzaprav je najbolje, če slikovnim oznakam le dodamo še oznake z besedami. Te bodo morda celo spodbudile njihovo nadaljnjo učenje črk in besed. Oznake z besedami morajo biti dovolj velike, poimenovanje kategorij in predmetov pa preprosto.

Označevanje kategorij za večje otroke in najstnike

Ko otroci že dobro berejo, počasi začnemo odstranjevati oznake z motivi. Slikovne oznake pustimo, če si sobo delita otroka različne starosti in potrebujeta vsak svoj način prepoznavanja kategorij. Pri najstnikih uporabljamo le besedne oznake, priporočljivo pa je, da oznak ne izberemo sami. Pri urejanju svojega prostora imajo najstniki svoje želje, in prav je, da jim prepustimo stilni in ustvarjalni del pri organizaciji in označevanju njihove sobe.

Označevanje kategorij in predmetov je zadnji korak pri dobri organizaciji igrač in otroških oblačil ter vseh drugih področij v našem domu. Z dobro označenimi košarami, škatlami, zaboji, predali in kozarci prihranimo čas pri iskanju predmetov, lažje vzdržujemo red naprej, lahko zmanjšamo stres in povečamo svojo produktivnost. Najboljše pri označevanju je, da ne potrebujemo večjega finančnega vložka, prav tako pa lahko z malo domišljije izrazimo svoj stil.

 

Delimo ideje: