RECEPTI

Banoffee pita s čokolado

Banoffee pita je preprosta sladica, ki izvira iz Velike Britanije. Prevladujoča okusa sta karamela in banana. Njeno ime je sestavljeno prav iz teh 2 sestavin – banana in toffee (karamela). Sama pito banoffee pripravljam malce drugače. Osnovnim sestavinam dodam še čokoladni ganache, ki ga pripravim iz temne čokolade in sladke smetane.

Po sledečem receptu za pripravo porabimo manj časa, ker za testo uporabimo mlete piškote z maslom in peka ni potrebna. Prav tako prihranimo na času, če uporabimo že pripravljeno mlečno karamelo (dulce de leche), ki je na voljo v večini trgovin s prehranskimi izdelki.

Banoffee pita
Banoffee pita s čokolado

Sestavine:

Testo:

  • 200 g polnozrnatih maslenih piškotov
  • 70-100 g masla (odvisno od vrste piškotov)

Nadev:

  • 160 g temne čokolade
  • 200 ml sladke smetane za stepanje (za čokoladno kremo)
  • 200 ml mlečne karamele (dulce de leche)
  • 3 srednje velike banane
  • 400 ml sladke smetane za stepanje
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • čokoladni posip

Navedene sestavine so primerne za model s premerom 25 cm.

Priprava:

S kuhinjskim mlinčkom zmeljemo polnozrnate piškote. V manjši posodi s pomočjo mikrovalovne pečice stopimo maslo in ga prelijemo čez mlete piškote. Z rokami dobro premešamo vsebino in piškotno testo razporedimo po okroglem pekaču za torte ali pite, katerega dno smo zaščitili s peki papirjem. Testo  s prsti pritisnemo ob dno pekača, pri tem pa si lahko pomagamo tudi s kozarcem z ravnim dnom.

Temno čokolado sesekljamo na koščke in jo prestavimo v manjšo skledo. V kozici zavremo sladko smetano in jo prelijemo čez čokoladne koščke. Čokolado in smetano mešamo toliko časa, da nastane gladka čokoladna masa. Čokoladni ganache prelijemo čez testo in ga z žlico enakomerno razporedimo od sredine proti robu testa. Pustimo, da se čokoladni ganache na piškotnem testu nekoliko ohladi, nato pa pekač postavimo v hladilnik za dobro uro.

Ko je čokoladni ganache strjen, čez namažemo mlečno karamelo (dulce de leche). Banane narežemo na 1 cm debele kolobarje in jih razporedimo po karameli. V srednje veliki posodi s pomočjo ročnega mešalnika stepemo 400 ml sladke smetane, v katero smo dodali vanilijev sladkor. Ko je smetana stepena, jo na debelo razporedimo po vrhu, nato pa okrasimo s čokoladnim posipom. Sladico hranimo v hladilniku. Preden jo postrežemo, naj stoji v hladilniku vsaj 2-3 ure.

Še nekaj podobnih sladkih receptov:

 

Delimo ideje: