RECEPTI

Bučna sladica

Bučna sladica je prava jesenska poslastica. S tem desertom sem se spogledovala že nekaj časa. Oktobra letos sem jo pripravila prvič in zagotovo ne zadnjič, saj je požela izjemen uspeh na rojstni dan mojega partnerja. On ima zelo rad skutine torte in ta sladica je odlična mešanica skute in jesenskih okusov, ki jo dopolnjujejo. Osrednji del sladice je seveda maslena buča, svoje pa pričarajo še cimet in orehov posip. Bučna sladica ne potrebuje peke, pripravimo pa jo lahko v tortnem ali kvadratnem modelu/pekaču.

Skutina torta
Bučna sladica s skuto

 Sestavine:

Testo:

  • 200 g polnozrnatih maslenih piškotov
  • 70-100 g masla (odvisno od vrste piškotov)

Nadev:

  • 500 ml pasirane skute
  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • 500 g maslene buče
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1/2 čajen žličke muškatnega oreška
  • mleti orehi za posip
  • koščki čokolade za posip

Priprava: 

Masleno bučo olupimo, jo prerežemo na pol in s pomočjo žlice odstranimo mehko sredico in peške. Očiščeno bučo narežemo na kocke in kuhamo v vreli vodi z malo soli, dokler koščki ne postanejo popolnoma mehki. Medtem z mlinčkom zmeljemo polnozrnate piškote. V manjši posodi s pomočjo mikrovalovne pečice stopimo maslo in ga prelijemo čez zdrobljene piškote. Z rokami dobro premešamo vsebino in piškotno testo razporedimo po okroglem pekaču za torte. Da se bo testo res dobro strdilo, ga s pomočjo kozarca z ravnim dnom večkrat pritisnemo ob dno pekača. V posodi za mešanje z ročnim mešalnikom stepemo sladko smetano in jo postavimo v hladilnik. V večji posodi z mešalnikom zmešamo pasirano skuto, sladkor v prahu, vanilijev sladkor in polovico že stepene sladke smetane. Polovico skutine kreme namažemo po piškotnem testu kot prvo plast nadeva. Odcedimo kuhano bučo in jo pretlačimo v bučni pire s tlačilko za krompir. Bučo vmešamo v drugo polovico skutine kreme, dodamo cimet in muškatni orešček ter vse ponovno dobro premešamo. Bučno kremo namažemo kot drugo plast nadeva. Kot tretjo plast namažemo še preostanek stepene sladke smetane ter po vrhu posujemo mlete orehe in čokoladne koščke. Sladico pustimo stati v hladilniku čez noč. 

Še nekaj jesenskih sladkih receptov:

 

Delimo ideje: