ORGANIZACIJA DOMA

Kako organizirati hladilnik

Ko na spletu iščemo ideje in nasvete, kako organizirati hladilnik, večkrat naletimo na popolne slike, kjer police hladilnika do zadnjega centimetra polnijo različne barve sadja in zelenjave, vse skupaj pa je shranjeno v ličnih prozornih organizatorjih enakih dimenzij. Ne samo, da so te slike daleč od realnosti, ampak tudi ne predstavljajo pravilnega shranjevanja hrane. Naš hladilnik ne vsebuje le sadja in zelenjave, trenutno prevladujejo kar mlečni izdelki. Hladilnik sem organizirala po spodaj naštetih smernicah, pa še vedno moram občasno prestaviti kak organizator za boljši izkoristek prostora. 

Temperatura hladilnika in vrstni red

Hladilnik vsebuje bolj in manj hladna mesta. Najbolj hladni mesti hladilnika sta spodnji in zadnji del. Temperatura namreč narašča proti vrhu. Najmanj hladna so vrata hladilnika, zaradi odpiranja pa predstavljajo tudi mesto, ki v največji meri spreminja temperaturo. Zaradi različnih temperatur hrano v hladilniku hranimo po naslednji razporeditvi:

  • Zgornja polica hladilnika je najmanj hladno mesto v hladilniku, zato na njej lahko shranjujemo že pripravljeno hrano, kot so ostanki včerajšnjega kosila/večerje in hrano, ki ne potrebuje obdelave (npr. narezki).
  • Srednje police so najbolj primerne za shranjevanje mlečnih izdelkov in jajc.
  • Spodnja polica je eno izmed najbolj hladnih mest v hladilniku, zato je odlična za shranjevanje svežega mesa, rib in druge občutljive hrane.
  • Spodnji predali so namenjeni shranjevanju sadja in zelenjave. Večina novejših hladilnikov vsebuje kar dva spodnja predala. Predal za zelenjavo je prirejen za pridelke, ki potrebujejo višji nivo vlažnosti. Zelena listnata zelenjava oveni počasneje, ko ima zadostno količino vlage. Predal za sadje je nastavljen na nizko vlažnost, ker sadje počasneje propada pri nižji količini vlage. Dodaten razlog za ločeno shranjevanje sadja in zelenjave je tudi etilen, ki prihaja iz sadja (npr. jabolka) in lahko povzroči hitrejše propadanje zelenjave.
  • Vrata hladilnika so najbolj primerna za shranjevanje prelivov in prilog jedem, marmelad in džemov.

S pomočjo organizatorjev izkoristimo globino hladilnika

Pri urejanju hladilnika je smiselno uporabljati košare in organizatorje, da z njimi po skupinah uredimo manjše izdelke, prav tako pa pridejo prav pri izkoriščanju prostora v ozadju hladilnika. Pri takšnem shranjevanju ne prihaja do prevračanja izdelkov, prav tako manj stvari propada, saj jih lahko razvrščamo po datumu uporabe (najkrajši datum v ospredju). A z organizatorji ne smemo pretiravati.

Kako organizirati hladilnik
Organizatorji za hladilnik

Preveč organizatorjev lahko povzroči vlago

Čeprav sem velik pristaš organiziranja vseh področij našega doma z pomočjo organizatorjev za shranjevanje, pa pri hladilniku postavljam mejo. Po lastnih izkušnjah vam lahko povem, da se bo v hladilniku začela nabirati vlaga, če med organizatorji ne bo pretočnosti zraka. Med organizatorji pustite približno 2 cm prostora, prav tako ne uporabljajte organizatorje za prav vsak izdelek. Večji izdelki lahko stojijo samostojno. Boljši pretok zraka omogočajo tudi vrtljivi pladnji (lazy susan). Prav tako več organizatorjev tudi ne pomeni boljšo organizacijo. Hladilnik je prostor kjer prihaja do konstantnega kroženja in menjave artiklov, zato je na tem mestu prilagodljivost zelo pomembna.

Organizatorji, ki pridejo z nakupom izdelka

Ko prebiramo ponudbo organizatorjev na spletu ali v trgovinah, nas lahko hitro zanese, da kupimo tudi pripomočke, ki jih zares ne potrebujemo. Zelo dolgo sem razmišljala o nakupu prozornega organizatorja za jajca. Všeč mi je bila zamisel, da imam vedno vpogled v zalogo, kar mi zaprte kartonske škatle za jajca ne omogočajo. Ker pa pri nas pojemo veliko jajc (več kot 20 tedensko), bi mi po vsakem nakupu  prestavljanje le-teh v organizator jemalo dragocene minute. Zato danes še vedno uporabljam kartonske škatle, le pokrov škatle po nakupu odrežem, da vedno vidim koliko jajc imamo še na voljo.

Kako organizirati hladilnik
Organizator za vsak izdelek?

Košarica z izdelki pred potekom roka

Če ste med tistimi, ki velikokrat zavržejo kakšen izdelek, ker se je pokvaril ali pa mu je potekel rok uporabe, potem potrebujete posebno košaro. V njej lahko hranite izdelke, ki bodo dobri le še nekaj dni, poimenujete pa jo lahko kar “Prvi v vrsti”. Tako boste vedeli, da morate dati določenemu izdelku prednost, posledično pa boste zavrgli manj hrane.

Katera hrana spada v hladilnik in katera ne

Vsi smo že slišali, da v hladilniku ni mesta za paradižnik. Prav tako ni priporočljivo, da v hladilniku hranimo banane, avokado, melone, čebulo, česen,… So pa mnogi presenečeni, ko omenim, da je priporočljivo hraniti oreščke (cele ali mlete) in semena v hladilniku. Oreščki in semena vsebujejo visoko količino olj, ki prihajajo iz zdravih nenasičenih maščob. Na žalost so nenasičene maščobe občutljive. Če so izpostavljene vročini, svetlobi in kisiku, se lahko razgradijo in povzročijo grenak okus.

Organizacija hladilnika
Shranjevanje oreščkov in semen

Že očiščeno/narezano sadje in zelenjava

Danes najdemo veliko nasvetov o vnaprej pripravljenem in narezanem sadju / zelenjavi, ker naj bi s tem spodbujali pogostejše uživanje zdravih prigrizkov. Vseeno je bolje sadje in zelenjavo oprati in narezati takrat, ko smo jo pripravljeni zaužiti. Vnaprej narezani in pripravljeni izdelki lahko zaradi izpostavljenih površin hitreje izgubijo na svoji vrednosti ali pa se celo pokvarijo.

Neprehranski izdelki v hladilniku

Hladilnik ni le mesto primerno za shranjevanje hrane. Včasih moramo v njem ustvariti tudi prostor za shranjevanje nekaterih kozmetičnih izdelkov in določenih zdravil. Pri kozmetiki, še posebej pa zdravilih, moramo vedno preveriti navodila za shranjevanje. Če omenjene izdelke moramo hraniti v hladilniku, sledimo navodilom proizvajalca.

Hladilnik ne napolnimo do zadnjega centimetra

Ko želimo narediti večje zaloge hrane, lahko hladilnik hitro “preobremenimo”. Če preveč napolnimo hladilnik, lahko pride do oviranega pretoka zraka, do zmanjšane energetske učinkovitosti in tudi do hrane s pretečenim rokom, ker smo jo potisnili nekam v ozadje. Hladilnik torej naj ne bo prazen, prav tako ne prepoln. Priporočljivo je, da je zapolnjen za dobri 2/3.

 

Delimo ideje: