Organizacija doma

Pravilno shranjevanje kave – miti in resnice

Pravilno shranjevanje kave je prav tako pomembno kot pravilna priprava kave. Nedavno sem na spletu zasledila sliko, kako v urejeni pisarniški kuhinji shranjujejo 3 različne tipe kave v večjih steklenih kozarcih. Sam videz steklenih posod na polici je seveda bil popoln, a daleč od smernic, katerim sama sledim že desetletja. Že od najstništva so me starši učili, da kavo shranjujemo v temnih posodah, ki ne prepuščajo svetlobe. Je to bil le mit?

Shranjevanje kave
Mleta kava

Da bi prišla do pravih zaključkov, sem preverila več virov. V večini primerov vsi navajajo iste stvari. Sovražniki kave so toplota, svetloba, vlaga in zrak.

Toplota

Dolgotrajno izpostavljanje visokim temperaturah ne pomeni nič dobrega za kavo. Kavo zato ne shranjujemo v bližini štedilnika ali pečice. Priporočljiva temperatura za shranjevanje kave je sobna temperatura, torej okoli 24°C.

Svetloba

Tudi svetloba lahko negativno vpliva na kavo, zato je priporočljivo, da jo hranimo na temnem mestu. Posode za shranjevanje kave naj ne prepuščajo svetlobe (stekleni kozarci in posode torej odpadejo). To je še posebej pomembno, če posoda s kavo stoji na odprti polici ali kuhinjskem pultu.

Vlaga

Za shranjevanje kave niso primerna mesta, ki so izpostavljena vlagi. To so lahko hladilnik, police v bližini štedilnika, predvsem pa police nad kuhinjsko napo. Kavo shranjujemo na suhem, zato moramo za to izbrati omaro oz. mesto, ki to zagotavlja.

Zrak

Za shranjevanje kave so najbolj primerne posode, ki ne prepuščajo zraka. Ko vrečko s kavo odpremo, vsebino pretresemo v kovinsko ali keramično neprodušno posodo. Če jo še naprej hranimo v vrečki, zelo verjetno ne bomo mogli zagotoviti, da zrak ne bo prišel v notranjost.

Manjša pakiranja

Včasih zaradi ugodnejše cene izberemo večja pakiranja kave, a žal to lahko vpliva na njeno kakovost. Priporočljivo je, da odprto vrečko kave uporabimo v 1-2 tednih. Po tem času lahko začne izgubljati okus. Če pri vas doma kavo pijete sami in to le 1x ali 2x dnevno, jo kupujte v manjših pakiranjih. Večja pakiranja pridejo v poštev v gospodinjstvih, kjer več članov uživa kavo in za večje pisarne, kjer pravočasna poraba večjih pakiranj ne predstavlja težav.

Shranjevanje v hladilniku/zamrzovalniku

V preteklih letih je bilo kar nekaj govora o shranjevanju različnih prehranskih izdelkov v hladilniku in zamrzovalniku, med njimi tudi shranjevanje kave. Hladilniki prav zagotovo niso primerni za to, ker vsebujejo vlago. Ena najboljših stvari, ki jih lahko naredimo za kavo, je, da ostane suha. Pri zamrzovalnikih trditve niso tako usklajene. Na spletu je kar nekaj zagovornikov zamrzovanja celih kavnih zrn in doma sveže mlete kave. Do sedaj ni bilo dokazano, da zamrzovanje podaljša življenjsko dobo kave, je pa dokazano, da pri procesu zamrzovanja in odmrzovanja prav tako nastaja vlaga. 

 

Delimo ideje: