Organizacija doma

Predsoba in družinska jutranja rutina

Dobro premišljena predsoba družini zagotavlja mirnejše prihode in odhode. Če ste starš in se sprašujete, kaj mora vsebovati predsoba, da bo vaša jutranja rutina tekla bolj gladko, potem preverite garderobe v vrtcu vašega otroka. S starostno skupino se sicer malce spreminjajo, a vse so več ali manj organizirane tako, da spodbujajo njihovo samostojnost. Obutev in oblačila otroci lahko pospravijo sami, ker je pohištvo prilagojeno njihovi višini. Na voljo  imajo polico, na katero lahko odložijo kape in druge malenkosti. Prav tako se lahko usedejo na klop in lažje obujejo/sezujejo čevlje. Vsak od njih ob prvem prihodu prejme oznako s simbolom (zvezdica, rožica, kuža in podobno), ki jih spremlja skozi naslednja leta in tako vsi otroci vedo, kam pospraviti svoje stvari.

V naši predsobi smo imeli manjši prazni kot pri garderobni omari, katerega je občasno zapolnil kakšen stol ali pručka. Kot po novem polnijo otroške jakne, kape in drugi dodatki.

Predsoba
Otroški kotiček v predsobi

Vsi otroški predmeti na dosegu njihovih rok

Glavni razlog za otroški kotiček v predsobi je bila želja po njihovi samostojnosti. Sprva je v predsobi stala le velika garderobna omara, v kateri smo shranjevali vso sezonsko obutev in vrhnja oblačila. Edini predmet, ki sta ga sinova lahko dosegla sama, je bila njuna obutev, ki je postavljena na najnižji izvlečni polici v omari. Njune jakne, bunde in kape sva vsako jutro prinašala iz otroške sobe in jih pospravljala nazaj na isto mesto po vsakem prihodu domov. Časovno potratno in občasno tudi stresno. To ni bila primerna rešitev za preprost  vsakodnevni družinski opravek, zato sem na stranico omare prilepila samolepilne kljukice za obešanje oblačil na primerno višino. Stenski obešalniki in kljukice, obešene v višini otroka omogočajo, da otrok sam poskrbi za svoja oblačila. Prav tako so primerne za obešanje manjših nahrbtnikov in kolesarskih čelad.

Obešalnik za jakne
Kljukice za obešanje na dosegu (otroških) rok

Organizatorji za manjše predmete

Na tla sem postavila manjšo omaro, ki sočasno služi kot klop. Omarica je razdeljena na tri predele. Na dveh policah sta postavljeni košari, kjer fanta shranjujeta kape, rokavice in šale. Vsak ima seveda svojo košaro. Tretja pokončna polica pa je v večini prazna. Namenjena je namreč predmetom, ki jih moramo vrniti ali odnesti v vrtec, kot so vrtčevske knjige in rezervna oblačila.

Košare za kape in druge dodatke so zelo lahke in prostorne. Otroka jih z lahkoto uporabljata in zaradi preglednosti hitro najdeta oblačila, ki jih potrebujeta za hladne dni.

Najina fanta hitro odraščata. Ko sem iskala manjšo omaro in stenske obešalnike za otroški kot v hodniku, sem imela v mislih tudi dejstvo, da bo ta rešitev uporabna le nekaj let. Ko omarico več ne bomo potrebovali, jo bomo z lahkoto premaknili in uporabili kje drugje, samolepilne kljukice pa bom odstranila s pomočjo sušilca za lase, da na garderobni omari po odstranitvi ne bo vidnih madežev lepila. 

 

Delimo ideje: