Organizacija doma

Shranjevanje in označevanje ključev

Ključe uvrščamo med prve indikatorji dobre ali slabe organizacije doma. V neurejenih prostorih so ravno ključi tisti, ki jih najpogosteje iščemo. Sliši se pretirano, a vendar za trenutek pomislite na vse ključe, ki jih posedujete – ključi za dom, avto, pisarno, klet, števce, glavni ventil in še in še. Če bi vse navedene ključe nosili povezane skupaj na enem samem obesku, bi ustvarili veliko kepo zmede. Pravzaprav je ločevanje ključev po njihovi uporabnosti zelo pomembno.

Dobro shranjevanje in označevanje ključev lahko v določenem trenutku celo prepreči večjo škodo. Pred letom in pol sem ob večernih urah v stanovanju doživela poplavo. V kuhinji je popustil ventil za vročo vodo. Sosedje so me prebudili in prva stvar, ki sem jo potrebovala, so bili ključi za glavni vodni ventil. Ker so bili primerno shranjeni in označeni, smo ventil nemudoma zaprli in preprečili nadaljnji izliv vode. V naslednjem koraku smo pričeli z odstranjevanjem vode ter reševanjem parketa. Tako ključe, ki jih potrebujem le 1-krat tedensko ali 2-krat letno, hranim v zaprti omarici, primerno označene za vsakdanje ali krizne situacije (upam, da nikoli več).

omarica s ključi

Vsak ključ sem posebej označila z okrasnim lesenim gumbom, na zadnjo stran gumba pa prilepila nalepko z oznako ključa. Podobnih ključev tako med seboj ne morem zamenjati in s tem vedno prihranim kakšno sekundo časa ter nekaj živcev.

označevanje ključev

Pri organizaciji ključev je dobro upoštevati še nekaj smernic:

  • Sprva moramo odstraniti vse ključe, ki jih več ne potrebujemo. Velikokrat s seboj še vedno nosimo ključe za kakšno ključavnico, ki za nas ni več aktualna.
  • Porazdeliti jih moramo po skupinah. Ločimo jih lahko glede na uporabnost – avto, stanovanje, manjkrat uporabne ključe za stanovanje, pisarno in drugo.
  • Posamezne ključe lahko označimo z nazivi ali barvami. Ena od zanimivih rešitev, ki sem jih našla na spletu za ločevanje ključev, je uporaba različnih odtenkov lakov za nohte.
  • Doma moramo izbrati določeno mesto za shranjevanje ključev, da vedno poznamo lokacijo, kjer se nahajajo.

Glede na omenjen incident zgoraj, moramo pozornost posvetiti tudi manjšim stvarem kot so ključi. Do naslednje objave vam želim veselo urejanje doma (ali celo ključev).

Lep pozdrav, Tadeja

Delimo ideje:

2 komentarja

  • Martina

    Oooo, spet ena super ideja. Mi imamo sicer spravljene vse ključe na enem mestu v košarici pri vhodnih vratih, ampak mi je tale omarica s čudovitimi obeski super. Kje si dobila tako lepe gumbe?