ORGANIZACIJA DOMA

Preproste organizacijske rešitve za posebne izzive

Včasih nered v našem domu ne nastaja zaradi nepotrebne navlake. Nastaja zaradi stvari, ki jih dejansko potrebujemo, so del naših vsakdanjih opravil, le določili jim nismo posebno mesto. Digitalne naprave in njihovi polnilci, perilo, ki čaka na likanje in igrače za igro na prostem so le nekatere izmed teh. A za vse to obstajajo preproste organizacijske rešitve in triki. Če za omenjene predmete ustvarimo posebna mesta za shranjevanje, bo naš dom opazno bolj urejen. 

Čisto perilo, ki čaka na likanje

Ker se proces pranja, zlaganja, likanja in pospravljanja perila nikoli ne konča, večino domov vedno »krasijo« kupi čistega, a nezlikanega perila skupaj z likalno desko in likalnikom. Za umazano perilo, ki ga je potrebno oprati, uporabljamo koše za perilo. Kam in kako pa lahko shranimo čisto perilo, ki čaka na likanje? To lahko preprosto zložimo v večjo košaro, ki jo shranjujemo v garderobni omari, po možnosti skupaj z likalnikom. Tako kupi nezlikanega  perila ne bodo več predstavljali izziva  v času obiskov, omejena velikost košare pa nas bo spodbudila, da z likanjem ne bomo predolgo odlašali.

 

Oblačila, ki niso ne umazana ne čista

Vsi imamo svoje mesto, na katerega odlagamo oblačila, ki smo jih nosili le nekaj ur. Ne želimo jih odložiti v koš za umazano perilo, ker pravzaprav še niso umazana. Prav tako jih ne želimo pospraviti nazaj v omare med preostala čista oblačila. Največkrat ta oblačila pristanejo na kakšnem stolu ali predalniku ob postelji. V nekaj dneh na to isto mesto odložimo še tri kose oblačil z enako usodo in kar naenkrat imamo v spalnici nered. Če želimo ustvariti popolno mesto za odlaganje takšnih oblačil, ga moramo prostorsko omejiti in po možnosti dvigniti od tal.

Hitro in učinkovito rešitev predstavljajo samolepilne kljuke za obešanje, ki jih prilepimo na notranjo stran vrat garderobne omare. Oblačila na kljukah opazimo takoj, ko omaro odpremo, zato obstaja večja verjetnost, da jih bomo ponovno oblekli. Druga možnost je uporaba manjšega zunanjega droga za obešanje oblačil (na sliki zgoraj), ki ga lahko pritrdimo med omaro in steno. 

Polnjenje pametnih naprav

Dandanes nas obkrožajo številne digitalne naprave, naš dom pa na različnih mestih “krasijo” polnilci, ki jih potrebujemo za njihovo polnjenje. V večjih gospodinjstvih lahko število digitalnih naprav nepregledno raste in tako nastane prava zmeda. Polnilce lahko založimo, včasih pa mobilne telefone polnimo tudi na neprimernih mestih in ob neprimernem času, na primer ponoči ob postelji.

Če za vse naše telefone in tablice ustvarimo primerno in enotno mesto za polnjenje pametnih naprav, ne bomo več zapravljali časa z iskanjem ali celo kupovanjem novih polnilcev. V objavi Mesto za polnjenje digitalnih naprav lahko preverite, kakšno rešitev uporabljamo pri nas doma. 

 
Polnilno mesto za pametne naprave
Polnilno mesto za pametne naprave
 

Tedenski ali mesečni koledar

V veččlanskih gospodinjstvih se na seznamu tedenskih dejavnosti in obveznosti zvrsti veliko različnih aktivnosti, zato je dobro, da si omislimo tedenski ali mesečni  koledar, na katerega lahko vpišemo vse pomembne dogodke. Izberemo velikost koledarja, ki ustreza potrebam vseh družinskih članov. Tako bomo lažje usklajevali obveznosti in  preprečili, da bi zamudili pomembne stvari. Koledar postavimo na vidno mesto, da nas dnevno opominja na prihajajoče aktivnosti.

Pred nekaj leti sem podoben koledar ustvarila tudi za naš dom. Več o tem najdete v objavi Tedenski planer piši briši.

 
Organizacijske rešitve za zaposlene družine
Tedenski urnik za družinske aktivnosti
 

Darilne vrečke in okrasni papir

Darilne vrečke, papir za ovijanje in trakovi velikokrat pristanejo v različnih škatlah ali vrečkah, včasih tudi v različnih omarah ali predalih skupaj z drugimi predmeti. Zaradi neprimernega shranjevanja lahko izgubijo tudi svojo obliko. V gospodinjstvih z otroci se te stvari podvojijo. Otroci so namreč največji prejemniki daril in velikokrat povabljeni na rojstnodnevne zabave svojih vrstnikov. 

Če vsem tem predmetom namenimo manjšo omaro ali del omare, lahko vse lepo pregledno pospravimo. Pripomočki za zavijanje daril tako obdržijo svojo obliko in se ne mečkajo. Prav tako imamo boljši pregled nad samo zalogo, zato nikoli nismo v zadregi, ko moramo darilo zaviti v primeren papir ali vrečko.

 
Organizacijske rešitve za dom
Darilne vrečke, papir in trakovi na enem mestu
 

Igrače za igro na prostem

Kanglice in lopatke za peskovnik, milni mehurčki in druge otroške igrače za igro na prostem velikokrat v naš dom prinašajo nadležno mivko, vlago in drugo umazanijo. Če te igrače shranimo v kakšen lesen zaboj v prostorih kot so balkon, garaža ali klet, posledic mivke in drugih nevšečnosti v bivalnem prostoru našega doma ne bomo opazili.

 
Organizacijske rešitve
Zaboj z otroškimi igračami na balkonu

Tudi za posebne izzive lahko vedno najdemo prave organizacijske rešitve. Morda ste prav danes našli kakšno za vaš dom tudi vi.

 

Delimo ideje: