ORGANIZACIJA DOMA

Kako premišljeno odstraniti navlako?

Prvi korak pri dobri organizaciji doma je proces odpravljanja navlake, s katerim odstranimo vse predmete, ki jih več ne potrebujemo, uporabljamo ali nam niso več všeč. Med procesom odločanja, kaj obdržati in kaj ne, nas velikokrat preplavijo čustva in slaba vest. Ti negativni občutki se zmanjšajo, če lahko predmetom podarimo novo življenje in podaljšamo njihovo uporabnost. Če stvari lahko podarimo, ali pa celo prodamo, jih lažje spustimo od sebe. Prav tako te predmete ne želimo kar zavreči. Z njimi želimo ravnati premišljeno in odgovorno do okolja, zato jih razdelimo v 3 kategorije – prodati, podariti, reciklirati.

Kako premišljeno odstraniti navlako?
Kako premišljeno odstraniti navlako?

Kaj prodati?

Stvari, ki so dobro ohranjene in brezhibno delujejo, lahko umestimo v kategorijo “prodati”. To sicer ne pomeni, da bomo prodajo tudi izpeljali. Prodaja lahko steče zelo hitro, če smo dobro ocenili potrebo za rabljenimi predmeti na trgu in postavili primerno ceno. Za oglaševanje lahko uporabimo družbena omrežja ali spletne oglasnike. Sama v večini uporabljam bolha.com. Vedno preverim, po kakšnih cenah prodajajo drugi posamezniki v moji regiji in že na začetku določim za 10 do 15 % nižjo ceno. Moj cilj je, da predmet prodam čim hitreje in tako sprostim prostor v našem domu.

Ko želimo počistiti dom, smisel prodaje izbranih predmetov ni čim večji zaslužek. Naša pričakovanja morajo biti realna. Morda za predmet zahtevamo preveč? Ko se odločimo za prodajo, si moramo zastaviti rok, do kdaj bomo predmet prodali. Če v prvih nekaj tednih ne prodamo po prvotno zastavljeni ceni, ceno spustimo. Če povpraševanja tudi potem ni, predmet podarimo.

Kaj podariti?

Včasih bi radi vse lepe in uporabne predmete uvrstili v kategorijo za prodajo. Določeni predmeti na trgu rabljenega blaga so bolj zaželeni kot drugi, zato se moramo zavedati, da vsega ne bomo mogli monetizirati. Sama običajno prodam predmete, ki so večji in več vredni, vedno pa podarim oblačila, igrače in manjšo otroško opremo. Ponudba na spletu je prevelika in včasih se časovno preprosto ne splača prodajati nekaj 3 tedne za 3€.

Vse kar podarimo naj bo čisto, dobro ohranjeno in seveda brez okvar. Tisti z manj sreče si ne morejo privoščiti, da bi popravljali napol delujoče elektronske naprave. Prav tako potrebujejo malo sreče in razumevanja, zato si zaslužijo tudi čista in neobrabljena oblačila in igrače. Če je nekaj poškodovano ali umazano, to uvrstimo v kategorijo za reciklažo.

Kaj reciklirati?

Nekaterih stvari preprosto ne moremo podariti ali prodati. Vse, kar je obrabljeno in ne deluje tako kot bi moralo, lahko odpeljemo v najbližji zbirni center odpadkov. Tam lahko razvrstimo večino odpadkov, ki se naberejo v gospodinjstvih, kot so nevarni gospodinjski odpadki, stara oblačila in obutev, avtomobilske gume, neuporabna elektronika in podobno. Nekaj teh stvari se lahko reciklira (enostavna tkanina, elektronika, plastika), žal pa ne vse. A če stvari odložimo na pravem mestu, obstaja večja verjetnost, da se bodo reciklirale.

V določenih zbirnih centrih v posebnih kotičkih zbirajo tudi stvari, ki so še uporabne, od koder jih prevzame Center ponovne uporabe.

Odstranjevanje navlake ni le metanje stvari stran

Pri odstranjevanju navlake moramo postopati odgovorno – do okolja in svoje denarnice. S takim načinom zagotovimo, da ne ustvarjamo dodatnih odpadkov po nepotrebnem. Z organizacijo doma in odpravljanjem navlake v veliki meri spremenimo tudi naše potrošniške navade in v bodoče pri nakupih sprejemamo boljše odločitve. Posledično na dolgi rok tudi s tem ustvarjamo manj odpada, saj kupujemo le stvari, ki jih resnično potrebujemo.

 

Delimo ideje: