ORGANIZACIJA DOMA

Organizacija kletne shrambe – prej in potem

Danes predstavljam projekt, ki sem ga izvajala v več fazah – organizacija kletne shrambe. Pred leti sva s partnerjem v shrambi postavila regale za shranjevanje vseh predmetov, ki jih ni potrebno shranjevati v stanovanju. To so božični okraski, jelka, sezonske dekoracije, otroški poganjalci, pripomočki za barvanje in podobno. Kljub temu, da sam prostor ni velik, je dolgo časa zadostoval našim potrebam. Zadnje mesece pa je postal skoraj neprehoden, zato je bil skrajni čas, da počistim navlako in organiziram tudi našo kletno shrambo.

Shramba se nahaja v bloku in meri 2 m2. V prvem koraku organizacije prostora običajno zložimo vse predmete ven, to pa v tem primeru ni bilo izvedljivo, saj pred našo shrambo ni veliko prostora. Zato sem se pri organizaciji kletne shrambe odločila za nekoliko drugačen pristop.

Odstranjevanje nepotrebnih predmetov

V prvem koraku sem odstranila vse kartonske škatle, ki so se nabrale v zadnjih letih. To so predvsem škatle od elektronike, bele tehnike in tiste, ki so prišle skupaj z otroško opremo. Nekaj prostora se je sprostilo, a ne dovolj.

V drugem koraku sem pregledala vse večje predmete, ki jih več ne potrebujemo. Večino tega so predstavljale otroške stvari, kot so oprema in igrače, ki sta jih otroka že prerasla. Nekatere predmete sem prodala, druge podarila, neuporabne pa odpeljala v zbirni center.

Z odstranjevanjem škatel in večjih predmetov, ki jih več nismo uporabljali, sem ustvarila dovolj prostora, da sem se lahko resnično posvetila končnemu pregledovanju preostalih stvari. Med pregledovanjem sem jih izločila še nekaj in odstranila neprimerne košare za shranjevanje, ki sem jih kasneje zamenjala z večjimi prosojnimi zaboji. Menim, da sem skupaj odstranila več kot 30% stvari.

Sistem shranjevanja

Vse, kar sem želela obdržati, sem razporedila po odprtih policah (regalih). Dobila sem dobro predstavo, koliko in kakšne organizacijske pripomočke potrebujem. Izmerila sem police, nato pa se odpravila po nakupih. Svojo zbirko zabojev za shranjevanje sem nekoliko dopolnila, poleg pa kupila še nekaj preprostih kljuk za obešanje. Večino predmetov sem pospravila v prozorne zaboje, večji predmeti in tisti, ki jih potrebujemo ali menjavamo pogosteje, pa stojijo samostojno na policah.

V predelu, kjer po novem shranjujemo otroška kolesa, je na steni ostalo nekaj prostora. Na to mesto sem namestila kljuke, ki jih sedaj uporabljamo za obešanje kolesarskih čelad in avtomobilskih pripomočkov za zimski letni čas.

Tako kot v stanovanju, sem tudi v kletni shrambi označila vse zaboje z ustreznimi nalepkami in nazivi kategorij. Uporabila sem prenosni tiskalnik nalepk, ki se je v tem primeru izkazal za zelo priročnega, saj sem med označevanjem večkrat zamenjala nazive.

Še nekaj nasvetov za organizacijo kletne shrambe

Dvignite stvari s tal. Velikokrat večje predmete odlagamo na tla kletne shrambe in tako hitro zapolnimo dragocen prostor. Temu se lahko preprosto izognete, če postavite dober sistem shranjevanja.

Postavite odprte police. V shrambah in garažah najboljšo preglednost zagotavljajo nastavljivi regali ali police. Včasih bi radi za shranjevanje uporabili kakšno staro omaro, a v manjših prostorih pohištvo z vrati ni dobrodošlo. Zaradi vrat prav tako velikokrat spregledamo, kaj imamo na voljo.

Uporabite prozorne zaboje za shranjevanje manjših predmetov. Uporabite lahko tudi obarvane zaboje, a potem morate poskrbeti za natančne opise na oznakah/nalepkah. Prozorni zaboji samo po sebi  zagotavljajo vpogled v vsebino. 

Izkoristite prostor na praznih stenah. Na stene pritrdite kljuke za obešanje ali perforirane plošče z različnimi nastavki in izkoristite prostor za shranjevanje manjših predmetov, ki morajo biti hitro dostopni.

Zagotovite prehodnost prostora. Morda je shramba manjša, morda oblika tlorisa ni najboljša. Vseeno morate poskrbeti, da je prostor med policami prehoden. Tako boste vedno z lahkoto prišli do iskanih predmetov in se izognili nepotrebnemu odmikanju koles in drugih večjih stvari.

Upam, da ste danes dobili nekaj idej in navdih, da tudi sami organizirate kletno shrambo, garažo, podstrešje ali vrtno uto. Za vse omenjene prostore lahko namreč uporabite naštete nasvete. Če menite, da to za vas predstavlja prevelik zalogaj, pa me vedno lahko kontaktirate za brezplačni uvodni sestanek.

 

Delimo ideje: