ORGANIZACIJA DOMA

Organizacija oblačil in garderobne omare

Organizacija oblačil in garderobne omare lahko prinese veliko zadovoljstva. Eno izmed prvih opravil, ko zjutraj zazvoni budilka in pričnemo svoj dan, je izbira oblačil. Ali ne bi bilo čudovito, da bi ta trenutek lahko potekal brez stresa ali daljšega odločanja?

Nekateri potrebujejo več formalnih in poslovnih oblačil, ker to od njih zahteva delovno mesto. Spet drugi potrebujejo več oblačil za prosti čas, ker imajo otroke in psa, v službi pa morda oblečejo uniformo. Kljub drugačnim življenjskim slogom in potrebam lahko pri vsaki garderobni omari uporabimo nekaj splošnih pristopov.

Že leta sledim 5 preprostim pravilom, s katerimi vzdržujem red v garderobni omari in zadnje pravilo vas bo morda presenetilo. V vmesnem času sta se spremenila moj življenjski slog in stil oblačenja, ampak pravila organizacije oblačil se niso. Ta pravila so:

  • Oblačila shranjujem po kategorijah.
  • Kjer lahko, shranjujem oblačila po barvni lestvici.
  • Ne podcenjujem obešalnikov.
  • Oblačila ne zlagam na police, ampak pokončno v predalih (organizatorjih).
  • Skoraj vsak predal ima še nekaj prostega prostora.

Organizacija oblačil po kategorijah

Pri organizaciji oblačil je bolj pomembno, da jih shranjujemo po kategorijah kot po namembnosti. Seveda lahko shranjujemo športna oblačila skupaj, ampak majice in hlače razdelimo v 2 posamični kategoriji. Tudi oblačila na obešalnikih delimo po kategorijah. Skupaj postavimo bluze in srajce, krila, hlače in obleke (slika spodaj). Namen dobre organizacije je, da prihranimo na času in si ne ustvarjamo dodatnega stresa pri iskanju. Organizacija oblačil po kategorijah nam omogoča prav to.

Shranjevanje oblačil
Organizacija oblačil po kategorijah na obešalnikih

Organizacija kategorij po barvah

Po organizaciji oblačil po kategorijah sledi razvrščanje po barvah. Z razvrščanjem oblačil po barvah prav tako prihranimo na času pri jutranji izbiri oblačil in kasneje, ko jih pospravimo nazaj na njihovo mesto po pranju in likanju. Bela, siva in črna oblačila pospravimo skupaj, barvne kose pa razvrstimo po barvah mavrice (rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra, vijolična in roza). Tudi če določena kategorija oblačil ne vsebuje vseh omenjenih barv, še vedno shranjujemo po takšnem vrstnem redu in le preskočimo barve, ki jih v naši garderobi ni.

Moč obešalnikov

Vsi obešalniki v moji omari so enake barve in oblike, izjema so le obešalniki za krila. Morda kdo meni, da njihova usklajenost ni pomembna, a obešalniki so najbolj množični organizacijski pripomočki v garderobni omari. Neusklajeni organizacijski pripomočki lahko delujejo natrpano in neurejeno. Obešalniki različnih velikosti izstopajo in zavzamejo več prostora kot je potrebno, tisti različnih barv pa lahko porušijo barvno lestvico že organiziranih oblačil. Torej obešalniki morajo biti usklajeni. Lahko izberemo bele, črne ali lesene, ampak naj bodo enaki.

Obešalnike s prečko lahko obešamo enega na drugega in še bolje izkoristimo prostor. Prav tako lahko rešijo našo težavo pri obešanju daljših oblek ali plaščev v nižjih omarah. Del moje garderobne omare, kjer obešam oblačila, je visok le 120 cm. Večina oblek pri navadnem obešanju s spodnjim delom zato pristane na modnih dodatkih, ki so shranjeni na dnu omare. Da se temu izognem, uporabim 2 obešalnika. Na prvi obešalnik obesim obleko, s prečko drugega obešalnika pa zajamem spodnji del obleke. Drugi obešalnik obesim na prečko prvega obešalnika in tako skrajšam obleko na višino srajce ali krila.

Obešalnik
Obleka na dveh obešalnikih

Ko z obešalnika vzamemo oblačilo, obešalnik postavimo nazaj na drog.  Večina postavi obešalnik kar nazaj med druga oblačila, jaz pa ga postavim na skrajni desni del droga. Omara tako deluje bolj urejeno, prav tako je takšno pospravljanje neuporabljenih obešalnikov bolj funkcionalno. Ko naslednjič potrebujemo obešalnike, so vedno na voljo na istem mestu.

Shranjevanje oblačil
Mesto za proste obešalnike

Pokončno shranjevanje

Pokončno shranjevanje oblačil je še en učinkovit način, kako hitro najti iskani predmet. Pokončno lahko shranjujemo večino oblačil, kot so majice, puloverji, hlače, pajkice, jeans, šali., itd.  Oblačila lahko shranjujemo pokončno v predalih, lahko pa si pomagamo tudi s primernimi  škatlami in nastavljivimi razdelilniki za predale. Sama uporabljam škatle, ki jih ob menjavi sezon preprosto premestim po predalu in v ospredje postavim tista oblačila, ki so aktualna.

Organizacija predala
Pokončno shranjevanje oblačil

Če omara ne vsebuje predalov, vsebuje pa police, še vedno lahko oblačila shranjujemo pokončno. Oblačila zložimo v štirikotne košare ali škatle, ki jih nato postavimo na police. Če se škatle ali košare nahajajo na višjih policah, potem le-te tudi označimo s kategorijo.

Zakaj prazen prostor?

To pravilo marsikoga preseneti, a skoraj vsak predal v moji omari ima še nekaj prostega prostora. Če se organizacije oblačil lotimo nepravilno in zadržimo toliko oblačil kolikor nam dopušča naš prostor za shranjevanje, bomo vsak predal ob organizaciji zapolnili do zadnjega centimetra. Prva težava bo nastopila že, ko bomo v predal pospravili sveže oprane in zlikane kose oblačil, ki so čakali v košu za perilo med samo organizacijo omare. Druga težava bo nastopila ob vsakem novem nakupu. Kaj kmalu bo ves naš trud padel v vodo in garderobna omara bo ponovno postala neorganiziran prostor. Za tiste, ki resnično obožujemo dobro organizirane prostore in omare, ob praznem predalu dejansko občutimo zmago :)

Organizacija hlač
Še nekaj prostega prostora v predalu

Vsake toliko na spletu naletim na nove organizacijske ideje in trike. Občasno me premami tudi kak organizacijski DIY projekt . Na koncu se vedno zatečem zgoraj naštetim pravilom, s katerimi imam že vrsto let najboljše izkušnje. Morda te organizacijske metode na prvi pogled delujejo zelo osnovno, a so tudi  najbolj učinkovite.

 

Delimo ideje: