Organizacija doma

Kako urediti domačo lekarno

Naša domača lekarna se je v preteklih letih precej okrepila. Smo 4-članska družina in poleg vseh zdravil za odrasle sedaj potrebujemo še zdravila za otroke. Med pripomočke ne štejem več le termometer in obliže, ampak tudi merilec tlaka, ki ga s partnerjem uporabljava tedensko. Prav tako si ne predstavljava domače lekarne brez grelnih obližev in hladilnih gelov. Pred nekaj leti so za potrebe shranjevanja zdravil in prehranskih dopolnil zadostovale 3 manjše košare, sedaj pa v ta namen uporabljamo kar 6 škatel.

Pregled vseh izdelkov

Prvi korak, ko želimo urediti in organizirati domačo lekarno, je pregled vseh zdravil, prehranskih dopolnil in medicinskih pripomočkov, ki se nahajajo v našem domu. Najpreprostejši način je, da na jedilno mizo položimo vse omenjene izdelke, tudi če jih prinesemo iz različnih prostorov našega doma. Velikokrat namreč te izdelke in predmete hranimo v različnih sobah.

Ko je vse zbrano na mizi, začnemo s pregledovanjem. Vse izdelke s preteklim rokom, neprimernega vonja, čudne barve, in vse kar ni bilo pravilno shranjeno, odstranimo. Pri odstranjevanju teh izdelkov moramo upoštevati navodila proizvajalca, kako ravnati z odpadki iz domače lekarne. Zdravila, ki niso več uporabna, odnesemo v najbližjo lekarno.

domača lekarna
Domača lekarna po kategorijah

 

Razvrščanje v kategorije

Izdelke in pripomočke iz domače lekarne, ki jih bomo obdržali, začnemo razvrščati v kategorije. Tukaj ne obstaja zlato pravilo, v katere kategorije organizirati domače lekarne po celem svetu. Pravilo mora biti zlato za vas in vaše gospodinjstvo. Pri nas ločimo te kategorije na:

⦁ zdravila
⦁ prehranska dopolnila
⦁ za otroke
⦁ mazila
⦁ geli in obliži
⦁ pripomočki

V prvi kategoriji so shranjena zdravila proti bolečini, zdravila za nižanje povišane telesne temperature, izdelki za lajšanje prehladnih simptomov in kapljice za oči. V kategoriji prehranska dopolnila so shranjeni vsi vitaminski dodatki ter probiotiki. Vsaka večja družina potrebuje tudi posebno kategorijo za otroke. Ko potrebujemo zdravilo za nižanje temperature primerno prav za otroke, ga hitreje najdemo, če je ločeno od zdravil za odrasle. V domači lekarni posebej shranjujemo različna mazila, prav tako hladilne/grelne gele in obliže. Zadnja kategorija so pripomočki. Gre za predmete, kot sta termometer in merilec tlaka, v zadnjem letu pa tudi kakšen test za Covid-19.

Shranjevanje

Zdravila morajo biti hitro dostopna – a le za odrasle. Prostor, kjer shranjujemo zdravila, ne sme biti v dosegu otroških rok.

Prostor mora zagotavljati primerno temperaturo in ne sme vsebovati vlage. Zaradi teh dveh pogojev kopalnica morda ni najbolj primeren prostor za shranjevanje izdelkov, kot so zdravila in prehranska dopolnila, zato pri nas le-te shranjujemo v omarici med kuhinjo in našo domačo pisarno.

Pred leti so našo domačo lekarno sestavljale 3 manjše košare, danes pa imamo toliko več izdelkov, da za shranjevanje potrebujemo kar 6 škatel. Škatle (na zgornji sliki) s pomočjo pokrova lahko postavljamo eno na drugo in tako še bolj izkoristimo prostor.

Domača lekarna
Označevanje kategorij

Označevanje

Domača lekarna je eno izmed najbolj pomembnih področij doma, ki ga moramo primerno označiti. Morda kdaj nastopi situacija, ko bomo za pomoč prosili osebo izven našega gospodinjstva, ta pa bo zaradi označenih kategorij hitro našla iskano zdravilo ali medicinski pripomoček. Poleg označevanja kategorij posebej označimo tudi zdravila na recept. Takšna zdravila so bolj občutljive narave in ob neprimerni uporabi lahko tudi škodujejo, zato bo hitro opazna oznaka za recept na embalaži več kot dobrodošla.

Letni pregled domače lekarne

Pravijo, da je najboljše zdravilo preventiva, zato moramo tudi domačo lekarno pregledati vsaj 1x letno. Zavržemo kar ni več uporabno in okrepimo zaloge izdelkov, ki gredo proti koncu. Tako bodo zdravila ob naslednjem prehladu ali nenadni povišani telesni temperaturi takoj na voljo.

 

Delimo ideje: