Organizacija doma

Priprave na dopust

Načrtovanje in pakiranje prtljage ni le aktualna tema v času prihajajočih in dolgo pričakovanih dopustov. Je eno izmed tistih opravil, zaradi katerih sem bila velikokrat pod stresom, preden sem se podala na pot razmišljujoč, ali ima vse, ali sem kaj pozabila …

V preteklosti sem dopustovala v apartmajih, hotelih in celo enkrat kampirala s šotorom. Takrat za šotor in vso ostalo opremo nisem srbela jaz, zato vam na tem področju ne bom mogla veliko pomagati. Lahko pa razkrijem nekaj trikov, ki jih uporabljam pri sestavljanju seznama vseh potrebščin in opravil pred samim odhodom. V bistvu govorim o dveh seznamih …

organizacija in pakiranje

Seznam potrebščin

Večina od nas za daljši dopust spiše seznam oblačil, kozmetike, prehrane, knjig in drugih predmetov. Vsako leto zvrstimo na list papirja vse, kar mislimo, da bomo potrebovali. Trik, ki sem ga prevzela od moje sestre, je shranjevanje seznama v elektronski obliki na osebnem računalniku. Tako vsako leto lahko dodam stvari, ki jih bom potrebovala to leto, in izbrišem tiste, ki več niso potrebne. Seznam ne sestavljam od začetka vsako leto in prihranim na času. Dobra stvar seznama je tudi dopolnjevanje le-tega, ko se vrnete z dopusta. Če ste med dopustom opazili, da bi vam prišlo prav še nekaj, kar niste vzeli s seboj, potem to zavedite na seznam, da do naslednjega dopusta ne pozabite.

Moj seznam sestavlja po 5 kategorij:

 1. osebni predmeti /dokumenti
 2. oblačila/obutev
 3. kozmetika
 4. prehrana/zdravila
 5. za prosti čas/mojo dušo

Osebni predmeti in pomembna dokumentacija so osebni dokumenti, dokumenti za zdravstveno zavarovanje v tujini, finančna sredstva, viza in podobno. Poskrbite, da boste vso dokumentacijo pravočasno priskrbeli ali posodobili.

Oblačila in obutev so vedno največji zalogaj. Če preveč hitimo ali nimamo seznama, lahko pozabimo celo tako pomembno stvar, kot je dodatno spodnje perilo. Samo pakiranje oblačil meni osebno ne predstavlja večji izziv, samo pravočasno moram poskrbeti, da so oblačila, ki jih želim vzeti s seboj, čista. Seznam za oblačila lahko prevetrimo že teden prej in jih pravočasno operemo in zlikamo.

Kozmetika lahko predstavlja velik zalogaj, če potrebujete prav vse. Sama sem postala pristaš manjših potovalnih flašk, ki jih napolnim s svojim šamponom in balzamom. Na pot ne želim jemati velikih embalaž. Če imam v posesti takrat tudi kakšne vzorce krem za telo, jih tudi potisnem v kozmetični kovček. Ne šparam pa pri res dobrih kremah za sončenje. Te imajo v sončnih dneh veliko prednost pred drugimi predmeti.

Prehrana in zdravila. V primeru nastanitve v hotelu potrebujete le ustekleničeno vodo in nekaj prigrizkov, če pa se odpravljate v apartma, lasten vikend ali na kampiranje, potem pa morate seznam za hrano krepko razširiti. Ko sem nekaj let zapovrstjo zvesto dopustovala v apartmaju, sem za glavni dopust vedno naredila seznam kosil (14 dni – 14 kosil) in na podlagi teh tudi zapolnila seznam za hrano. Seznamu ne pozabite dodati vsa zdravila ali prehranska dopolnila, ki jih redno jemljete.

Stvari za prosti čas ali kot jaz pravim za mojo dušo. V času dopusta si večina vzame čas za stvari, ki jih drugače ne more početi pogosto. To so lahko knjige, glasba, revije in vse kar vas veseli. Če ste na dopustu radi bolj aktivni, pa si sestavite seznam vseh športnih potrebščin, ki jih boste potrebovali.

seznam za dopust

Seznam opravil

Drugi seznam vsebuje tista opravila, ki jih morate narediti pred samim odhodom na dopust:

 • Poskrbite za rezervne plastenke vode.
 • Zaprite glavni vodni ventil ( v primeru izlitja vode).
 • Preglejte stanovanje ali hišo (okna , alarmi, izklop vseh električnih naprav).
 • Uporabite nalepko za poštni nabiralnik (da vas ne pričaka zmečkan kup reklam, ko se vrnete).
 • Poskrbite za rastline.
 • Dobro preštejte otroke v avtu – saj veste, kaj se je zgodilo v filmu Sam doma :)
 • In seveda vsa druga opravila, ki so za vas pomembna.

Zaradi takšnih opravil vas med dopustom ne bodo prestregli klici sosedov z neprijetnimi novicami.

Če se še niste odpravili na dopust, vam želim dolgo, sončno in toplo poletje. In naj se začne z manj stresnimi pripravami :)

Delimo ideje: