ORGANIZACIJA DOMA

Vodenje mesečnih prilivov in izdatkov

Z vodenjem mesečnih stroškov lahko resnično spoznamo svoje potrošne navade. Seveda se nekaterih zavedamo tudi brez tega, a začasno shranjevanje računov in vodenje evidence mesečnih prilivov in izdatkov pokažejo pravo sliko.

Tisti, ki se pogumno podajo na to pot, spoznajo svoje potrošne navade na vseh področjih. Ni dovolj, da na koncu meseca na bankomatu žalostno gledamo skoraj vedno prenizek znesek in začnemo razmišljati o povečanju limita. Če svoje izdatke spremljamo že med mesecem, lahko to preprečimo. Če imamo teden pred naslednjo plačo na računu le še 200,00 €, ali si lahko dejansko privoščimo novo jakno za 150,00 €, medtem ko se zavedamo, da nas v naslednjih 7 dneh čakajo drugi eksistenčno pomembni stroški za prehrano, elektriko ali zavarovanje?

Današnji življenjski stil nas je pripeljal do točke, ko lahko začasno zapravljamo več kot zaslužimo. Vsi krediti, takšna in drugačna posojila, lizingi za osebna vozila nam omogočajo takojšnji nakup in potešitev… A za kakšno ceno? Ali je pomembna le cena ali vrednost uporabe?

Ko sem sama že nekaj časa sledila mesečnim izdatkom, sem začela drugače zapravljati. Dejansko sem začela vrednotiti stvari glede na njihovo uporabnost. Pred nakupom neke obleke za 100,00 € sem začela razmišljati kolikokrat in kam jo bom lahko dejansko oblekla. Če je to obleka, ki jo bom oblekla le dvakrat, potem je relativno draga. To pomeni, da bom za vsako nošenje porabila 50,00 €. Če jo bom oblekla vsaj desetkrat, potem bom vsakič porabila 10,00 € in njena uporabnost bo narasla.

Poznavanje naših mesečnih izdatkov lahko dejansko vpliva na našo presojo pri nakupih, cenjenje vseh stvari, ki smo jih kupili in miren obhod mimo vseh tistih stvari, ki jih ne potrebujemo zares.

Za vodenje mesečnih prilivov in izdatkov sem si pripravila osnoven obrazec. Večji del tega obrazca predstavljajo stroški, redni in izredni. Razdelila sem jih v osem splošnih kategorij:

  • hrana,
  • nega,
  • obleka,
  • avto,
  • prosti čas,
  • zavarovanje,
  • dom in družina,
  • drugo.

Tako sem začela ugotavljati, zakaj kakšen mesec prihranim več, drugi malo manj, tretji pa morda celo posežem po prihrankih, da pokrijem kakšen izreden strošek kot je zavarovanje avtomobila. V spodnjih povezavah lahko najdete omenjeni obrazec za vodenje mesečnih prilivov in stroškov ter primer izpolnjevanja obrazca.

Mesečni prilivi in izdatki (PDF,  26,7 KB).
Mesečni prilivi in izdatki – primer (PDF, 46,1 KB)

V objavi Vodenje osebnih financ sem že omenila, da sem pri vodenju mesečnih stroškov zaznala eno veliko prednost in to je možnost načrtovanje nekaterih stroškov v naprej. Če imamo že v naprej določen znesek stanovanjskega kredita ali pa nas v prihodnjem mesecu čaka redni servis vozila, lahko to že v naprej zavedemo v letni obrazec za planiranje rednih in izrednih prilivov ter izdatkov. S takšnim planiranjem tudi bolj učinkovito načrtujemo morebitne prihranke, ker se na podlagi prihajajočih stroškov zavedamo mesečnih finančnih obveznosti.

načrtovanje mesečnih stroškov primer1

Načrtovanje letnih prilivov in izdatkov (PDF, 17,7 KB)
Načrtovanje letnih prilivov in izdatkov – primer (PDF, 41,3 KB)

Če na kratko povzamem, na naše potrošne navade lahko lažje vplivamo, če poznamo realno sliko o le-teh. Na tem mestu ponovno želim poudariti, da s tem ne nagovarjam tiste posameznike, ki zaslužijo minimalno plačo. Vsak, ki je pripravljen pošteno delati po 40 ur na teden, si po mojem mnenju zasluži dostojno življenje, kar pa minimalc ne omogoča. Ampak to so že teme za kak drug blog. Zgornje obrazce objavljam dobronamerno za vse tiste, ki ste z malo reda in discipline pripravljeni ukrotiti svoje potrošne navade in posledično urediti finance.

Delimo ideje: