Organizacija doma

Organizacijski trendi, ki niso primerni za vsak dom

Organizacijski trendi so v preteklih letih preplavili splet in družbena omrežja. Danes skoraj ni spletnega portala o opremljanju notranjih prostorov, ki ne bi objavljal tudi prispevkov o organizaciji doma. Ko določeno področje postane atraktivno, temu sledijo podjetja, ki stremijo k profitu in posamezniki, ki štejejo všečke.

Zdi se mi, da je v zadnjem času organizacija in urejanje doma postalo eno teh področij, in posledično se je izgubilo bistvo: da naš dom postane funkcionalen, miren in prijeten prostor, s katerim poenostavimo večino dnevnih opravil. Dobra organizacija doma namreč ne povzroča dodatnega dela, ampak dnevne obveznosti celo poenostavi.

Prestavljanje hrane v kozarce in posode

Skoraj vsaka fotografija brezhibno urejene kuhinje/shrambe na spletu zagotovo vsebuje kuhinjske doze in posode napolnjene s prehranskimi izdelki. Moka, kaša, kosmiči, sladkor, semena, slani prigrizki in podobni izdelki vsekakor lepše izgledajo, ko jih pretresemo v lepe steklene posode, a včasih to ni najboljši način vzdrževanja reda v kuhinji. Pretresanje žitaric, testenin in prigrizkov lahko prvič prinese veliko zadovoljstva, drugič in tretjič pa lahko postane le še en dodaten opravek na našem že dolgem seznamu opravil. Prav tako je priporočljivo, da na dno posode vedno prilepimo datum uporabe (embalažo namreč zavržemo in izgubimo to pomembno informacijo), kar pa predstavlja še dodatno delo.

Če imate dovolj časa in vas kuhanje v čudoviti kuhinji še dodatno sprošča, si lahko privoščite shranjevanje večine hrane v dozah in posodah. Če pa želite organizirati svoj dom tako, da boste prihranili čas, pa večino prehranskih izdelkov shranjujte v originalni embalaži, ki jo po odprtju vedno dobro zaprete/zatesnite in jih razporedite po sorodnih kategorijah v lične košare.

Organizacijski trendi
Posode za shranjevanje hrane

Rešitev, primerna za naše gospodinjstvo, je kombinacija obeh. Določene izdelke pretresem v steklene doze, nekatere pa še vedno hranim v originalnih pakiranjih. Prehranski izdelki, ki jih pretresem v doze so tisti, ki jih uživamo redno. Če na dno posode pozabim prilepiti datum uporabe, tega zaradi pogostosti uporabe zagotovo ne bomo prekoračili in si s tem ne belim glave. Prav tako sem načrtno izbrala takšne velikosti doz in posod, ki ustrezajo količinam pakiranih izdelkov. Tako ob vikendih nimam potrebe, da bi rezervirala poseben termin, ko bom polnila napol prazne posode. Vsako posamično napolnim takrat, ko jo v celoti izpraznimo.

Shranjevanje po barvah mavrice

Za množično urejanje oblačil, pisarniških pripomočkov in knjižnih polic po barvah mavrice sta zaslužni predvsem Clea Shearer in Joanna Teplin. Sta ustanoviteljici podjetja The Home Edit, avtorici več organizacijskih priročnikov, celo na Netflixu imata svojo oddajo. In čeprav tudi sama uporabljam barvni način razporejanja predmetov, ne verjamem, da deluje na vseh področjih.

Po barvah (mavrice) pri nas zlagamo oblačila, nekatere igrače in otroške knjige. Za večje knjižne zbirke zlaganja po barvah ne priporočam. Še vedno sem zagovornik zlaganja knjig po abecednem redu in kategoriziranju po področjih. Prav tako predali po barvah zloženih prigrizkov delujejo skoraj čarobno, a pri nas prigrizkov ne kupujemo po barvah :)

Domiselno obešanje oblačil

Obstaja več načinov shranjevanja oblačil. Nekatera oblačila zlagamo, druga obešamo na obešalnike. V zadnjih letih so na spletu začele krožiti različni triki, kako na obešalnike obesiti jeans hlače, nedrčke in spodnje majice, predvsem z namenom, da bi optimalno izkoristili prostor. Včasih pa omenjeni triki niso najboljši za oblačila (lahko spremenijo obliko ali se poškodujejo) in čas, ki ga imamo na voljo za pospravljanje.

Določena oblačila spadajo na police in v predale, spet druga na obešalnike. Več smernic lahko preberete v objavi Zlaganje in obešanje oblačil.

Zapleteno zlaganje hišnega tekstila

Obstaja več različnih načinov zlaganja hišnega tekstila. Nekateri od njih so malo bolj zapleteni in nam lahko vzamejo več časa, kot je to potrebno. Lično zavite role brisač in kuhinjskih krp s skritim robom, ki delujejo kot okras, predstavljajo le enega izmed njih. V veččlanskih gospodinjstvih se kupi perila in tekstila še hitreje kopičijo, zato priporočam, da postopek zlaganja hišnega tekstila poenostavite.

Kako zlagamo brisače pri nas? Že več kot desetletje zlagam brisače tako kot priporoča Martha Stewart. S preprostim in hitrim zlaganjem prihranim na času, omara s hišnim tekstilom pa deluje brezhibno, ker so vsi robovi brisač skriti. Postopek je preprost in hiter, ogledate pa si ga lahko na Instagram profilu preprostoinlepo.si.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadeja l Preprosto in lepo (@preprostoinlepo.si)

Označevanje

Na začetku je bilo označevanje kategorij predmetov zelo pomembno. “Označite vse, kar se ne premika”. Torej, če ste v navalu navdiha označili partnerja, otroka, psa in morskega prašička, ste pretiravali. Leta 2022 sem opazila članek, da označevanje pri organizaciji doma ni več IN. Spet malo kasneje sem naletela na trend skritega označevanja. Kakšen je pravzaprav namen skritih oznak?

Po mojem mnenju označevanje pri organizaciji doma doda piko na i. Košar, organizatorjev, polic in predalov ne označujemo le zato, da tudi ostali člani gospodinjstva lahko najdejo iskani predmet. Oznake kategorij nam pomagajo, da stvari vedno postavimo nazaj na svoje mesto. So kot tihi opomnik, smerokaz, kje se nahaja pecilni prašek, zaloga zobne paste, določena zdravila, čistilna sredstva, poletna oblačila in še in še.

Nepotrebni pripomočki za shranjevanje

Organizacija doma je torej postalo atraktivno področje tudi za podjetja, ki nam želijo prodati svoje izdelke. A organizacija doma v preteklosti ni temeljila na organizacijskih pripomočkih, ampak odpravljanju navlake in uporabi osnovnih pripomočkov, ki zagotavljajo red in preglednost. To so bile škatle in košare, vrtljivi pladnji (t.i. lazy susan) pa so predstavljali vrhunec urejene kuhinje.

Preprostost je najboljša. To je moj moto pri uporabi organizacijskih pripomočkov. Skozi leta sem se naučila, da “dodelana” in zelo specifična orodja za organizacijo ne zagotovijo urejenosti. Najbolj poseben organizacijski pripomoček pri nas doma so nastavljivi organizatorji za predale. Vse ostalo so košare, zabojčki in škatle za shranjevanje, ki so najboljša osnova urejenega doma.

Ali bo organizacijski trend primeren za vas?

Pri organizaciji in urejanju doma moramo v prvi vrsti razmisliti, kaj potrebujemo mi, ne pa slediti popolnim fotografijam na spletu. Pri organizacijskih rešitvah, ki jih želimo vnesti v naš dom, se moramo vprašati naslednje:

  1. Je to primerno zame, za mojo družino in moj/naš življenjski slog?
  2. Ali si s tem olajšam vsakdanja opravila ali celo ustvarim dodatno delo?

Ko si boste odgovorili na ti dve vprašanji, boste lažje sprejeli odločitev.

 

Delimo ideje: