Organizacija doma

Organizacija kuhinjske omare – prej in potem

Organizacija kuhinje lahko predstavlja velik izziv, še posebej če gre za manjšo kuhinjo. Če v to manjšo kuhinjo moramo pospraviti še vse otroške predmete, kot so otroške flaške, dude, plastične posode in otroški pribor, potem je lahko zalogaj še večji.

Nedavno sem v zbirki svojih fotografij našla staro sliko kuhinjske omare. Hranila sem jo za lastno evidenco, predstavlja pa stanje neurejene omare pred organizacijo. Ko sem jo našla, sem se odločila, da z vami delim primerjavo kuhinjske omare pred in po organizaciji. 

Organizacija kuhinje
Kuhinjska omara prej

Kuhinjska omara prej

Priznati moram, da mi ob prikazovanju te slike ni najbolj prijetno. Predstavlja omaro v njenem največjem neredu in ne vsebuje niti črko O od organizacije. To je bilo v obdobju, ko sem dnevno težko našla 10 minut časa zase ob redni službi, 2 malih fantkih, vseh gospodinjskih opravilih in partnerjevem izmenskem delu. Stresni vsakdanjik je bil posledično opazen tudi v kuhinjskih omarah, zgornja slika pa je dokaz A.

Ko sva se vselila v najino stanovanje, sva pri organizaciji uporabila še pripomočke iz najemniškega stanovanja. Z leti in z vsemi novimi predmeti, ki so prihajali v naš dom, so ti pripomočki imeli vedno manj smisla. Viseče košare po mojih izkušnjah niso primerne za shranjevanje posode oz. težjih predmetov. Z vsakim zapiranjem in odpiranjem vrat so se košare stresle in z njimi tudi posoda. Nikoli nisem našla pravega prostora za otroške pripomočke. Otroške krožnike sem nalagala kar na porcelanaste krožnike. Vsakič, ko sem potrebovala krožnik zase, sem prvo morala umakniti otroške. Prav tako sem nekatere kose posode skrila v ozadje in tam so tudi ostali.

Lahko le povzamem, da omara ni bila dober zgled urejenosti doma, vrata omare pa so temu samo dajale potuho.

Organizacija kuhinje
Kuhinjska omara potem

Kuhinjska omara potem

Ko sem se resno lotila organizacije kuhinje, sem sprva odstranila vse tiste predmete, ki več niso bili uporabni. To so bile predvsem otroške flaške in dude. Podarila sem tudi nekaj uporabnih stvari (okrasne sklede, reklamni lončki in dodatna termo steklenica), ki jih sami več nismo uporabljali. 

Prostor se je presenetljivo sprostil in na vrsti je bilo razvrščanje predmetov v kategorije. Krožniki so ostali na istem mestu na spodnji polici, za urejanje zgornjih polic pa sem potrebovala le 2 različna organizacijska pripomočka – vstavek za polico in manjši zaboj (košara). 

Vstavek za polico za dodatni prostor

En izmed najbolj učinkovitih pripomočkov za organizacijo posode so vstavki za police, s katerimi lahko ustvarimo dodatne manjše police. Na tak način najbolje izkoristimo prostor, ker tako skupaj shranjujemo višje in nižje predmete v skupnem prostoru. 

Organizacija kuhinje
Ustvarjanje dodatnega prostora za shranjevanje

Zaboj za shranjevanje manjših kosov

Ko v omare ali predale dodamo predmete, kot so flaške, dude, otroški pribor in plastični jedilni servisi, naenkrat vse postane zelo neurejeno. Skoraj vsi navedeni otroški pripomočki so različne barve, material pa tudi ne doprinese nič lepega. Če imamo več prostora, lahko tem otroškim drobnarijam namenimo poseben predal. Ker je naša kuhinja dokaj majhna, to za nas ni bila primerna rešitev. Za shranjevanje otroške posode uporabljamo kar bel zaboj. Ta omogoča shranjevanje vseh teh pisanih drobnarij na enem mestu. Dodatna prednost takšnega shranjevanja je, da kljub različnim barvam posamičnih kosov celota še vedno deluje urejeno.

Ker se je ta organizacijska ideja tako dobro obrestovala pri shranjevanju otroške posode, enako metodo uporabljamo tudi pri shranjevanju termo posod in stekleničk za vodo, ki jih vzamemo na pot ali v službo.

Za vse navedene organizacijske pripomočke sem skupaj odštela malo manj kot 26 €. Ko za organizacijo omare izberem organizacijske pripomočke bele barve, nikoli ne dvomim, če bo prostor deloval urejeno. Zdi se mi, da bela barva prostoru daje občutek svežine. Prav tako se odlično ujame z belimi in modrimi odtenki našega jedilnega servisa.

 

Delimo ideje: