ORGANIZACIJA DOMA

Preprosto shranjevanje nakita in modnih dodatkov

Pravilno shranjevanje nakita in modnih dodatkov nam zagotavlja preglednost in dostopnost do iskanega predmeta. Prav tako s tem zaščitimo naše posebne kose pred zapletanjem in nezaželenimi poškodbami ter praskami posebnih kamnov ali kristalčkov.

Skozi leta sem večkrat spremenila svoj način shranjevanja nakita in modnih dodatkov. Preizkusila sem že več organizacijskih pripomočkov, organizacijskih trikov in “naredi sam” projektov, a nič ni pripomoglo k dobremu sistemu shranjevanja na tem področju. Do nedavnega. Sedanji sistem shranjevanja nakita in modnih dodatkov mi omogoča preglednost in hitro dostopnost do želenih predmetov, kar pa je tudi prvotni namen dobre organizacije kateregakoli prostora ali področja v našem domu. Navdušuje me tudi preprost videz organizacijskih rešitev, zato vsako jutro še z večjim veseljem odpiram svojo garderobno omaro.

Shranjevanje nakita

Če moramo poiskati primerno mesto za shranjevanje daljših verižic, lahko za to izkoristimo garderobna vrata. Na notranjo stran vrat prilepimo samolepilne kljuke, na njih pa obesimo verižice. V primeru garderobne omare z drsnimi vrati lahko sami ustvarimo obešalnik za verižice, ki ga hranimo kar v omari z oblačili.

Shranjevanje verižic
Shranjevanje nakita brez zapletanja

Dober način za shranjevanja nakita so tudi pladnji in vstavki s podlogo, ki zagotavljajo, da se nakit in drugi predmeti med seboj ne zapletajo. Vstavki, pladnji ali večje škatle za nakit lahko vsebujejo tudi posebne predele za shranjevanje manjših kosov nakita, kot so uhani in prstani. 

Shranjevanje nakita
Vstavek za shranjevanje nakita

Shranjevanje pasov

Najpreprostejši način za shranjevanje pasov so škatle ali vstavki z razdelki ali manjšimi predali. Pasove lahkotno zavijemo  okoli naše dlani in jih postavimo vsakega v svoj razdelek. Včasih sem shranjevala pasove podobno kot daljše verižice (na notranji strani vrat garderobne omare ali obešalniku za nakit), a rešitev v tem primeru ni bila najboljša. Pasovi se radi zvijajo in tako zapletajo v druge predmete.

Organizator za pasove
Vstavek za shranjevanje pasov

Shranjevanje očal

Ob pregledovanju organizacijskih rešitev garderobnih omar in modnih dodatkov sem velikokrat zasledila odprto shranjevanje sončnih očal na pladnjih ali vstavkih za modne dodatke. Nekaj je manjkalo in to so bili etuiji za shranjevanje očal. Vedno, ko s seboj vzamem sončna očala ali očala za branje, vzamem s seboj tudi za to namenjen etui. Ugotovila sem, da je dober način shranjevanja očal in etuijev shranjevanje v škatli s pokrovom, ki služi tudi kot pladenj. Tako v sami škatli lahko skrijemo etuije, na škatlo postavimo pokrov/pladenj, nato pa nanj zložimo očala. Odprti pladenj nam zagotavlja preglednost vseh očal, zaprta škatla pa zakrije manj lepe etuije.

Organizator za očala
Shranjevanje očal, sončnih in za branje

Naše garderobne omare so iz trgovine Ikea, sistem PLATSA. Sprva sem želela sicer sistem PAX, a žal zaradi velikosti omar oz. majhnosti spalnice to ni bilo mogoče. Pri sistemu PAX so med drugimi zelo lepo delovali vstavki za nakit in modne dodatke. Nisem bila prepričana, če želim za dodatke nameniti kar cel predal, prav tako po merah vstavki ne bi ustrezali sistemu PLATSA. Na srečo sem prišla do odkritja, da dolžina vstavkov za dodatke ustreza globini garderobne omare. Sedaj ves nakit in modne dodatke (z izjemo daljših verižic na vratih) shranjujem v spodnjem predelu omare pod oblačili, ki so shranjena na obešalnikih. Prostor je dobro izkoriščen, vstavke lahko preprosto povlečem ven, če potrebujem predmete iz ozadja, prav tako nisem žrtvovala nobenega predala.

Organizacija modnih dodatkov
Shranjevanje nakita in modnih dodatkov

Pred organizacijo nakita in modnih dodatkov se pravzaprav nisem zavedala, koliko različnih kosov dejansko imam, ker sem večino hranila v skupni škatli. Priznam, da sem tako sčasoma na določene kose celo pozabila.  Sedaj so z novim sistemom shranjevanja vsi predmeti shranjeni pregledno, hitro dostopni in lepo urejeni.

 

Delimo ideje: