DEKORACIJA

Balkon za vse letne čase

Z družino živim v prestolnici in poleg stanovanjske površine uporabljamo tudi balkon. Veliko ljudi uporablja balkon kot dodatni prostor za odlaganje, jaz ga želim izkoristiti kot bivalni prostor, in če se le da, skozi celo leto. 

Balkon prej
Balkon prej

V teh dneh sem osvežila videz našega balkona z namenom, da bo res primeren ne le za pomlad in poletje, ampak tudi za jesen in zimo.

V preteklih letih so balkon krasili močni modri odtenki preproge ter dodatnih stolov, ki jih uporabljamo tako na balkonu kot za jedilno mizo ob večjem številu obiskovalcev.

Različni motivi okrasnih blazin so bili rezultat začasnega navdiha nakupovanja v Ikei, ki pa se med seboj niso ujemali. Ko sem v jesenskem in božičnem času želela dodati sezonske dekoracije, se le-te nikakor niso povezale z navedenimi vzorci.

Danes balkon krasijo bolj umirjeni nevtralni toni, ki jih lahko glede na letni čas popestrim z rastlinami, okrasnimi blazinami in sezonskimi dekoracijami.

Za osnovo sem vzela rjavo in belo barvo pohištva, prav tako je bila več kot potrebna menjava preproge.

Preproga

Preprogo nisem menjala le zaradi estetike, ampak tudi zaradi praktičnih razlogov. Čiščenje turkizne preproge je zahtevalo veliko časa in natančnosti, kar pa je pri 2 malih otrocih velikokrat neizvedljivo. Preproga je bila gosto tkana in vsaka najmanjša smet je našla svoje mesto na njej. Še vedno sem si želela manjšo preprogo, ampak takšno, ki potrebuje manj vzdrževanja. Kupila sem preprogo, ki jo lahko operem kar v pralnem stroju na 30°C. Barva preproge je umazano bela, ki z rjavim pohištvom in kamnitimi ploščicami ustvarja lep kontrast.

prenova balkona
Balkon potem

Barvanje pohištva

Avgusta 2018 sem objavila prispevek o večnamenskih stolih, ki sem jih prebarvala v tri različne odtenke – belo, svetlo modro in temno modro. Priznam, imela sem obdobje modre… Očitno sem modro prerasla, zato sem se odločila, da sedeže stolov prebarvam na belo. Tako v bodoče ne bom omejena pri kombiniranju pohištva z različnim dekorjem.

Stole še vedno uporabljamo za jedilno mizo, ko imamo več gostov hkrati in na balkonu.

Barvanje stolov
Stol kot mizica za kavo

Na balkonu 1 stol običajno uporabljam kot kavno mizico ob jutranji kavici, drugače pa vsi shranjeni v kotu služijo kot podstavek za sivko. Prednost teh stolov je tudi v tem, da jih lahko zložimo skupaj in posledično zavzamejo manj prostora, ki pa je v stanovanju še kako pomemben.

Sivka
Zložljivi stoli

Rastline

Letos sem si zadala cilj, da bo naš dom malo bolj zelen in da bom vanj postopoma vpeljala nekaj rož in drugih rastlin. Balkon sem letos dodatno okrasila z baziliko, japonsko meto, rožmarinom, sivko, za moj prvi preizkus vrtnarjenja pa sem si omislila tudi češnjev paradižnik v loncu. Paradižnik sedaj večino časa preživi na okenski polici v otroški sobi, ker je tam več svetlobe, dišavnice pa za sedaj kar lepo uspevajo na balkonu. Te so v okrasnih lončkih obešene na okenskem polknu, ki sem ga pred leti prejela od bivše sodelavke. Polkno ne služi le balkonskemu rastlinju, ampak tudi kot stenska dekoracija, ki se barvno ujema s sedežnim delom pohištva.

Balkonske rastline
Okensko polkno z dišavnicami

 

Okrasne blazine

Okrasne blazine so tisti del dekoracije balkona, ki se bo spreminjal sezonsko. Trenutni odtenki so nevtralni z izjemo okrasne blazine v olivni barvi. Prva tako sem že kupila nekaj poletnih motivov, ki bodo sledili v mesecu juniju – in ne, niso modre barve :)

V jeseni bom lahko dodala tople prevleke za blazine v rjavi in oranžni barvi, v mesecu decembru pa snežne motive, ki bodo zajeli vzdušje božica in zimskega časa.

Okrasne blazine
Okrasne blazine

Včasih lahko z manjšimi spremembami dosežemo veliko. Prav tako ni nujno, da nas te spremembe močno udarijo po žepu. Za manjšo prenovo balkona sem porabila le dobrih 50 €, v to pa so vključene vse rastline, preproga, barva za stole in 2 prevleki za okrasne blazine.

Upam, da ste tudi sami našli navdih in motivacijo, da balkon postane nekaj več kot le prostor za odlaganje. Ideje so res preproste in primerne tudi za najemniška stanovanja. 

 

Delimo ideje: