ORGANIZACIJA DOMA

Organizacija kuhinje – rešitve primerne tudi za manjše kuhinje

Organizacija kuhinje spada med najbolj pomembne organizacijske projekte našega doma. Zakaj? Kuhinja ni le prostor, kjer pripravljamo hrano. Predstavlja osrednje mesto, kjer se zbiramo družinski člani, zato je upravičeno pridobila naziv srce doma.

Manjše kuhinje prostorsko predstavljajo izziv. Velikokrat bi radi uporabili organizacijske pripomočke, ki jih zasledimo na spletu, nato pa razočarano ugotovimo, da le-ti niso primerni za našo kuhinjo in prostorsko stisko morda celo povečajo. Danes delim nekaj preprostih rešitev, ki se dobro obnesejo tudi v manjših kuhinjah.

Krožniki, sklede in še kaj

Najboljši prostor za shranjevanje krožnikov in skled so globoki predali ali zgornje kuhinjske omarice. Globoki predali so lahko zelo priročni za mlade družine, da lahko otroci sami pridejo do osnovnih predmetov (seveda primerno njihovi starosti). Če pa krožnike, sklede, čajne skodelice in podobne stvari shranjujemo na policah kuhinjskih omar, pa moramo izkoristiti njihovo višino. Prostor najbolj optimalno izkoristimo, če kombiniramo višje in nižje predmete, v ta namen pa lahko uporabimo kuhinjske organizatorje, kot so viseče mreže ali vstavki za police.

Organizacija kuhinje
Organizacija krožnikov in skled

Kozarci, skodelice in bidoni

Poznamo več različnih tipov kozarcev, kot so kozarci za vodo, sok, vino, penino, pivo in žgane pijače. Več kot imamo različnih kozarcev, bolj ustvarjalni moramo biti pri shranjevanju le-teh. Pri organizaciji kozarcev poznamo nekaj temeljnih pravil. Skupaj shranjujemo enake kozarce in nikoli ne postavljamo ene vrste kozarcev pred druge. Če želimo dobro izkoristiti omejeni prostor v manjši kuhinji, visoke kozarce postavimo samostojno, manjše pa poleg večjih zlagamo v višino. 

Zaradi današnjega življenjskega sloga in odgovornosti do okolja vedno več uporabljamo različne bidone ali stekleničke za vodo.  Za shranjevanje teh lahko uporabimo prav posebne organizatorje, ki sicer zagotavljajo dobro preglednost, žal pa lahko zavzamejo veliko prostora, saj z njihovo pomočjo flaške shranjujemo v ležečem položaju. Pri organizaciji manjše kuhinje priporočam pokončno shranjevanje plastenk s pomočjo ličnega zabojčka ali košare. Tako sprostimo prostor še za druge predmete, ugodno pa vpliva tudi na našo denarnico.

Posoda in kotna omara

Kotne omare pogosto najdemo v manjših kuhinjah. Na srečo danes kotne omare vsebujejo bolj funkcionalne rešitve kot v preteklosti. Vgradimo lahko vrtljive ali izvlečne police in tako ustvarimo več uporabnega prostora za shranjevanje. Takšne omare so najbolj primerne za shranjevanje posode. Že večkrat sem opazila, da nekateri radi tja shranijo kakšne drobnarije, a to ni primerno mesto za manjše predmete, saj se lahko hitro raztresejo. Še manj pa je takšna omara primerna za shranjevanje hrane. Govorim iz lastnih izkušenj. Čiščenje raztresene hrane v kotni omari je naporno in polno izzivov.

Tudi v kotnih omarah lahko uporabljamo organizacijske pripomočke. Zelo priročen pripomoček predstavlja pokončno stojalo za ponve, s katerim pridobimo na prostoru. Prav tako ponve zlagamo posamično, zato ne prihaja do notranjih poškodb.

Posode za živila

Posode za živila lahko shranjujemo na več načinov. Najbolj pogosta sta shranjevanje posod skupaj s pokrovi in deljeno shranjevanje posod in pokrovov po velikosti. Če posode shranjujemo skupaj s pokrovom, bomo vedno imeli par. Če pa pokrove in posode razdelimo, pa lahko bolje izkoristimo prostor, saj posode zlagamo eno v drugo. Če imate veliko prostora, pospravite posode za živila skupaj s pripadajočim pokrovom. Če pa imate prostorsko stisko, pa jih razstavite in zložite po velikosti.

Pokrovke in deske za rezanje 

Če si to lahko prostorsko privoščimo, vso posodo za kuhanje shranjujemo skupaj s pripadajočimi pokrovkami. Včasih pa potrebujemo več prostora in tu si lahko pomagamo s stojalom za pokrovke. Posodo lahko zložimo po nadstropjih (manjše v večje), poleg pa postavimo stojalo, s katerim pregledno razporedimo pokrovke.

Podobna stojala uporabimo tudi za rezalne deske. Tukaj ne gre le za preglednost in estetiko, pomembna je tudi varnost pri pripravi hrane. Stojala namreč omogočajo, da ločeno shranjujemo deske, ki jih uporabljamo za pripravo surovega mesa in vse ostale deske. 

Predali z jedilnim priborom

Organizacija predalov za jedilni in kuhinjski pribor na prvi pogled morda ne predstavlja pravega izziva. V trgovini lahko kupimo priročni razdelilnik za žlice, vilice ter nože in težava je odpravljena, kajne? Iz lastnih izkušenj lahko potrdim, da takšni razdelilniki predstavljajo le začasno rešitev. V zadnjih letih je naše gospodinjstvo doživelo kar nekaj sprememb. Kuhinjski predali, ki so na začetku vsebovali le osnovni jedilni pribor in začetne kuhinjske pripomočke za kuhanje, danes izgledajo zelo drugače.

Vse fotografije kuhinjskih predalov prej in po organizaciji lahko najdete v objavi Organizacija kuhinjskih predalov.

Kuhinjski tekstil in drobnarije

Pokončno zlaganje ni le metoda, ki jo lahko uporabljamo pri zlaganju perila, brisač in posteljnine. Primerna je tudi za kuhinjski tekstil, kot so kuhinjske krpe, krpe za posodo, celo prtički. Z omenjeno metodo prihranimo na prostoru in zagotovimo večjo preglednost nad vsebino. 

V kuhinji večkrat najdemo tudi manjše pripomočke in drobnarije, kot so kljukice, elastike in zobotrebci. Najbolj primerno mesto za shranjevanje vseh teh predmetov (vključno s kuhinjskih tekstilom) so predali. Predali zajezijo prehod manjših predmetov, za razvrščanje pa lahko uporabimo škatle, košarice in celo manjše skledice za serviranje hrane, ki jih več ne uporabljamo.

Dobra organizacija kuhinje lahko prinese veliko zadovoljstva celotni družini. Upam, da ste med naštetimi idejami našli kaj primernega zase in boste v letošnjem poletju lahko uredili tudi vašo kuhinjo. Če pa  potrebujete profesionalno pomoč pri odpravljanju navlake in organizaciji kuhinje, pišite na info@preprostoinlepo.si ali pokličite na 064 250 224.

 

Delimo ideje: