ORGANIZACIJA DOMA

Kako veste, če imate preveč stvari

Ste se že kdaj vprašali, če imate morda preveč stvari? Smo potrošniška družba. Nekatere dobrine kupujemo, ker jih resnično potrebujemo. Druge kupujemo, ker verjamemo, da nam bodo dodatno polepšale vsakdan. Te nato kopičimo, ker menimo, da na ta način ustvarjamo obilje na dolgi rok. A kje je tista meja, ko lahko materialne stvari začnejo negativno vplivati na naše življenje?

Kako veste, da imate preveč stvari?
Kako veste, da imate preveč stvari?

Če vas doma preplavljajo naslednji občutki, imate morda preveč stvari.

Skrb za dom predstavlja stres

Če po napornem delovniku vstopite skozi vhodna vrata vašega doma in zagledate več stvari, ki potrebujejo vašo pozornost, se je vaš seznam opravil le podaljšal. V tem primeru dom več ne predstavlja prostor, kjer odložite vse skrbi pred vrati in napolnite svoje baterije. Postane le še dodaten izziv v sodobnem svetu, ki od vas zahteva konstantno produktivnost.

Po pospravljanju ni vidnega učinka

Ste že kdaj sobotno dopoldne namenili čiščenju in pospravljanju vašega doma, po 4 urah dela pa ste imeli občutek, kot da nič ni drugače? Težava ni v samem pospravljanju ali napačnemu načinu čiščenja. Pravo težavo predstavljajo odvečni predmeti in tisti, ki nimajo svojega mesta. Dom postane urejen, lep in sproščujoč prostor, ko enkrat za vedno odpravimo navlako in ustvarimo primeren sistem za shranjevanje. Organiziran dom brez navlake ustavi začaran krog pospravljanja brez učinka.

Pogosto izgubljanje in iskanje predmetov

Ob posedovanju večjega števila stvari lahko zelo hitro kaj založite. Več kot imate v lasti, lažje se stvari izgubijo. Iskanje izgubljenih predmetov pa ni le časovno zamudno, ampak povzroča tudi stres, saj običajno stvari izgubimo in iščemo takrat, ko se nam najbolj mudi.

Nepotrebna podvojenost predmetov

Ko imate preveč stvari, nimate pravega pregleda nad vso lastnino. Posledično kupujete predmete, ki jih že imate in ustvarjate duplikate, ki jih pravzaprav ne potrebujete. To ne vpliva negativno le na vaš dom in počutje, ampak tudi na vašo denarnico.

Pogosto pretečeni roki uporabe

Družine in posamezniki, ki imajo preveč stvari, se pogosto soočajo s pretečenimi roki uporabe prehranskih izdelkov, kozmetike in zdravil. V najboljšem primeru je izguba le finančna, v najslabšem pa so posledice lahko tudi zdravstvene.

Če ste opazili, da večkrat zavržete živila zaradi pretečenega roka, preberite tudi objavo Kako organizirati shrambo, da hrana ne bo šla v nič.

Stres ob nenapovedanih obiskih

Nenačrtovan prihod tašče, sestrične ali najboljših prijateljev lahko le v nekaj sekundah poviša nivo stresa. Če se v danem trenutku zavedate, da 20 minut pred njihovo najavo ne bo dovolj, da uredite svoj dom za goste, potem imate najverjetneje preveč stvari.

 

Delimo ideje: