ORGANIZACIJA DOMA

Kako organizirati shrambo, da hrana ne bo šla v nič

Veliko ljudi je prepričanih, da ne zavrže veliko hrane. Da v njihovi shrambi ali hladilniku ni veliko izdelkov s  pretečenim rokom in da vse zelo dobro izkoristijo. A statistika pravi drugače in šele s pregledom vseh živil v našem domu dobimo pravo sliko.

Ta teden sem organizirala kuhinjsko shrambo pri moji mami. Kljub temu, da je pred mojim prihodom že sama pregledala vsa živila, sva po ponovnem pregledu našli še 2 izdelka s pretečenim rokom. Njen primer je bil povod, da z vami delim nekaj nasvetov, kako organizirati shrambo, da hrana ne bo šla v nič.
 

Kako organizirati shrambo, da hrana ne bo šla v nič
Kako organizirati shrambo, da hrana ne bo šla v nič

  
1. Temeljito preglejte vsa živila

Pred samo organizacijo in urejanjem shrambe postavite vsa živila na veliko mizo in odstranite tiste, ki jim je rok uporabe že potekel. Ostala živila združite po skupinah, kot so testenine, izdelki za peko, konzerve, topli napitki in podobno. Skupine oblikujte tako, da bodo smiselne za vas.

2. Določite kategorije in mesto za shranjevanje

Skupinam podobnih izdelkov določite mesto ali košaro, v kateri jih boste shranjevali. Tudi vsa na novo kupljena živila vedno pospravite na to mesto. Tako boste imeli boljši pregled nad vsebino kuhinjske shrambe ali hladilnika.

3. Zlagajte in uporabite izdelke po roku uporabnosti

Ko v košare zlagate enake izdelke, pri zlaganju vedno upoštevajte datum uporabe. V ospredje zložite tiste s krajšim rokom uporabe, v ozadje pa tiste s kasnejšim datumom. Tako boste preprečili kopičenje hrane, kateri bi rok uporabe lažje potekel.

4. Označite škatle, košare in posode za shranjevanje 

Vse organizacijske pripomočke in posode, v katerih shranjujete hrano, označite z nalepkami. Če izdelki nimajo specifične košare ali škatle za shranjevanje, lahko označite tudi polico ali predal. V primeru, da določena živila radi hranite v posodah in dozah, na njihovo dno dodajte še oznako z datumom uporabe. Tako boste tudi brez originalnega pakiranja vedeli, do kdaj morate izdelek porabiti. 

5. Ustvarite košaro z izdelki s kratkim rokom uporabe

Če imate na zalogi veliko hrane, boste morali pregledati vsebino shrambe večkrat letno. Med izdelki bodo gotovo takšni, ki bodo uporabni le še mesec ali dva, v hladilniku pa kakšen jogurt, ki ga boste morali zaužiti še isti dan. Za takšne primere ustvarite košaro z izdelki s kratkim rokom uporabe. To košaro postavite na vidno mesto, ki vas bo ob vsakem odpiranju omare ali hladilnika opomnila, kaj morate porabiti čim prej.

6. Načrtujte nakupe

Ko boste uredili kuhinjo, shrambo in hladilnik, boste imeli zelo dober pregled nad vsem, kar že imate. Načrtujte obroke in za tedenske nakupe vedno pripravite nakupovalni seznam. Ne ustvarjate nepotrebnih zalog živil, ki jih že imate. Kupite le tisto, kar zares potrebujete in kar ste dodali na nakupovalni seznam.

  

Delimo ideje: