Organizacija doma

5 osnovnih pripomočkov za urejeno garderobno omaro

Urejena garderobna omara poenostavi in polepša našo jutranjo rutino. Ko hitimo dnevnim nalogam naproti, lahko iskanje primernih oblačil in modnih dodatkov v neurejeni omari predstavlja prvi izziv dneva. To ni nikoli dober začetek. Če pravilno organiziramo in uredimo garderobno omaro, se lahko temu izognemo in dan začnemo bolj pozitivno.

Ko iščemo najboljše pripomočke za organizacijo garderobne omare (ali kateregakoli prostora), so osnovni pravzaprav najboljši. Sama sem preizkusila že veliko različnih pripomočkov za organizacijo doma in v preteklosti nasedla marsikateri noviteti na tem področju. Kilometrina nas na koncu nauči, da s preprostostjo dosežemo največ.

Pred organizacijo odpravimo navlako

Preden predstavim 5 osnovnih organizacijskih pripomočkov, s katerimi lahko optimalno uredimo garderobno omaro, bi rada še enkrat poudarila, da v prvem koraku moramo počistiti in odstraniti vsa oblačila, ki jih več ne nosimo, nam niso več prav, so poškodovana ali obrabljena, nato pa se podamo na lov za organizacijskimi pripomočki. Odstranjevanje predmetov (v tem primeru oblačil in modnih dodatkov), ki nam iz takšnih in drugačnih razlogov več ne služijo, predstavlja 60% uspeha pri dobri organizaciji doma. Smernice, kako se lotiti in dokončno odpraviti navlako, lahko preberete v preteklih objavah:

Čiščenje navlake, 1. del
Čiščenje navlake, 2. del
Spomladansko čiščenje navlake

Obešalniki

Obešalniki so najbolj znan in uporabljen pripomoček za pospravljanje oblačil, a velikokrat jim namenimo premalo pozornosti. Občasno jih brezplačno prejmemo ob nakupu oblačil ali prinesemo iz čistilnice, kakšnega pa celo kupimo sami. Tako zberemo veliko različnih obešalnikov, ki sicer opravljajo svojo funkcijo, a morda ne najbolje. Obešalniki neenakih velikosti ne ustvarjajo le vizualnega nereda v omari. Lahko povzročajo tudi mečkanje oblačil, z robovi in prestavljanjem pa lahko oblačila celo poškodujejo.

urejena garderobna omara
Usklajeni obešalniki

Z uporabo enakih obešalnikov v prvem koraku vizualno ustvarimo red, z vidika praktičnosti pa maksimalno izkoristimo prostor ter ustvarjamo manj možnosti za mečkanje oblačil. V primeru manjše omare ali pomanjkanju prostora za shranjevanje so zelo priporočljivi tanki črni žametni obešalniki, ki zavzamejo malo prostora in preprečujejo drsenje oblačil. Sama sem že vrsto let naklonjena lesenim obešalnikom, predvsem zaradi všečnega naravnega videza.

Organizatorji za predale

V preteklih letih je svet preplavilo pokončno pospravljanje oblačil, zato skoraj vsaka urejena garderobna omara vsebuje tudi organizatorje za predale. Seveda omenjene organizatorje ne uporabljamo le v predalih. Če naša garderobna omara ne vsebuje predalov, lahko organizatorje s pokončno pospravljenimi oblačili postavimo tudi na police. 

urejena garderobna omara
Organizatorji za oblačila

Organizatorji se najbolje obnesejo, če kombiniramo različne velikosti in jih prilagajamo glede na velikost oblačil, nekateri pa vsebujejo tudi razdelke. Majice, puloverje in hlače shranjujemo v večjih organizatorjih, manjše ali tiste z razdelki pa uporabimo za shranjevanje spodnjega perila in nogavic.

Nastavljivi razdelilniki za predale

Pred dvema tednoma sem preko spleta naročila nastavljive razdelilnike za predale. Uporabljam jih v  predalih z oblačili v otroški sobi. Po dolžini so nastavljivi, prav tako lahko postavimo enega na drugega in s tem ustvarimo globlje predele za shranjevanje oblačil. Nad njimi sem zelo navdušena in jih uvrščam med top 5 pripomočkov za organizacijo doma nasploh. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadeja l Preprosto in lepo (@preprostoinlepo.si)

Organizatorji za modne dodatke

Le malokatera garderobna omara vsebuje le oblačila. V garderobni omari velikokrat shranjujemo tudi modne dodatke (pasovi, nakit in rute), ki prav tako potrebujejo ustrezno mesto za shranjevanje. Najboljši organizatorji za modne dodatke so takšni, ki omogočajo preglednost vsebine. Če nakit hranimo v skupni škatli, bomo hitro imeli težave z iskanjem, zapletanjem, morda bomo celo kakšen kos poškodovali. Najboljši izbiri za shranjevanje nakita in drugih modnih dodatkov so podloženi organizatorji z razdelki ali večje šatulje s posamičnimi predali.

organizirana garderobna omara
Organizatorji za nakit in modne dodatke

Več o shranjevanju modnih dodatkov lahko preberete v objavi Preprosto shranjevanje nakita in modnih dodatkov.

Mesto za odlaganje

Vsi imamo svoje mesto, na katerega odlagamo oblačila, ki smo jih nosili le nekaj ur. Ne želimo jih odložiti v koš za umazano perilo, ker pravzaprav še niso umazana, prav tako jih ne želimo pospraviti nazaj v omare med preostala čista oblačila. Največkrat to mesto predstavlja kakšen stol ali predalnik. V nekaj dneh na to isto mesto odložimo še tri kose oblačil z enako usodo in kar naenkrat imamo v spalnici navlako. Do tega prihaja, ker navlaka privlači navlako!

Če želimo ustvariti popolno mesto za odlaganje takšnih oblačil, ga moramo prostorsko omejiti in po možnosti dvigniti od tal.

organizacija oblačil
Mesto za odlaganje že nošenih oblačil

Cenovno najugodnejšo rešitev predstavljajo samolepilne kljuke za obešanje, ki jih prilepimo na notranjo stran vrat garderobne omare. Oblačila na kljukah opazimo takoj, ko omaro odpremo, zato obstaja večja verjetnost, da jih bomo ponovno oblekli. Na tak način oblačila skrijemo in ne ustvarjamo vidne navlake. Moramo pa poskrbeti, da postavimo le 2 ali 3 kljuke – tako bomo omejili našo navado pretiranega nalaganja že nošenih oblačil.

Druga možnost (in to uporabljam tudi sama) je uporaba manjšega zunanjega droga za obešanje oblačil. Ko sva pred leti s partnerjem načrtovala spalnico, sva imela med steno in mojo garderobno omaro še 35 cm prostora. V ta prostor sva postavila viseči drog za obešanje oblačil, ki sva ga pritrdila na steno in stranico omare. Gre za dvojni drog (2 nivoja), na katerega lahko obesiva vsa oblačila, ki še niso primerna za pranje in najini pižami.

Premišljen nakup organizacijskih pripomočkov

Pred nakupom organizacijskih pripomočkov moramo temeljito premisliti, kako bomo uredili in organizirali omaro. Vse predele omare dobro premerimo in mere upoštevamo pri samem nakupu organizatorjev. Pred obiskom trgovine lahko na spletu preverimo, kaj v ponudbi ustreza našim željam in njihove zaloge. Morda bomo potrebovali nekaj časa, da najdemo vse izdelke, ki nam ustrezajo funkcionalno in estetsko, a nagrada za naš trud in potrpežljivost bo urejena  garderobna omara po naši meri.

 

Delimo ideje: