Tortilja žepki
Tortilja žepki so še en prigrizek, ki ne zahteva veliko kuhinjskih veščin. Priprava in peka ne vzameta veliko časa, zato so primerni kot popoldanska malica, službena malica, ko delamo od doma, ali hitra pogostitev za nenapovedane goste. Za peko tortilja žepkov lahko uporabimo kontaktni žar za pripravo toasta ali pokrito ponev. Napolnimo jih s slanimi ali sladkimi sestavinami, možnosti so omejene le z našo domišljijo.
Polnila za tortilja žepke
Tortilja žepke napolnimo s sestavinami po lastni želji, a vsako polnilo mora vsebovati vsaj 1 košček sira, ki ga položimo na zadnjo četrtino. Tako bo žepek po peki obdržal obliko trikotnika.
Žepki s okusom pice
- paradižnikova omaka
- šunka
- sir
Žepki pica margerita
- tanke rezine paradižnika
- lističi sveže bazilike
- sir mozzarella
Žepki s tuno
- konzerva tune pomešana z žlico kisle smetane
- rukola
- sir
Priprava:
Tortiljo prerežemo po sredini. Vsako polovico tortilje obložimo s sestavinami po našem izboru kot prikazujejo zgornje slike. Prvo četrtino pustimo prazno, polnilo pa na tanko položimo po vseh preostalih četrtinah – na zadnji četrtini uporabimo tanko rezino sira. Tortiljo prepogibamo po četrtinah, da na koncu ustvarimo trikotni žepek. Žepke pečemo s pomočjo kontaktnega žara ali v pokriti ponvi na srednje močni temperaturi, da se lahko stopi sir. Če bomo pekli na previsoki temperaturi, se lahko zgodi, da bomo tortiljo zapekli preveč, notranjost pa premalo.
Če imate radi prigrizke s tortiljo, vam bo morda všeč tudi recept Tortilja z jajci iz pečice. Ta recept bo navdušil vse, ki želijo omejiti količino ogljikovih hidratov.