ORGANIZACIJA DOMA

Navdih za to pomlad – knjige o čiščenju in organizaciji doma

Če iščete navdih pred letošnjim spomladanskim čiščenjem, bodo knjige o čiščenju in organizaciji doma pravi motivator. Kakršnokoli čiščenje površin ne bo nikoli 100% učinkovito, če dom pred tem ne bomo očistili navlake in ga uredili oz. organizirali. Danes predstavljam 5 knjig, ki bodo v pomoč vsem, ki že dolgo načrtujete odstranjevanje nepotrebnih stvari iz vašega doma, kot za tiste, ki ste čiščenje nereda že opravili in želite le dobro organizirati vsa ali le določena področja vašega doma.

Sama sem prebrala že kar nekaj priročnikov o čiščenju in organizaciji doma, za danes pa sem izbrala 5 takšnih, ki so name naredili ne samo velik vtis, ampak tudi spremenili in izboljšali moj pogled na materialne stvari in naš dom. Prav vsak spodaj naveden priročnik še vedno vsake toliko odprem in poiščem tista poglavja, ki so me najbolj prepričala.

Prvi 2 knjigi sta najbolj primerni pri odstranjevanju navlake in vam bodo v največjo pomoč:

  • če še nikoli niste začeli s čiščenjem in odpravljanjem navlake v svojem domu in ste tako rekoč novi na tem področju,
  • če ste se že velikokrat lotili čiščenja navlake v preteklosti, pa nikoli niste zares dokončali, ker najverjetneje ne poznate pravih razlogov zakaj zadržujete določene stvari in jih ne morete spustiti,
  • če pred organizacijo doma niste počistili navlako – spoznali boste zakaj je prvi korak vedno odstranjevanje odvečnih stvari in da je tudi lepo organizirana navlaka še vedno navlaka.

3. in 4. knjiga sta primerni za vse, ki ste odločeni, da boste to pomlad svoj dom počistili in organizirali od začetka do konca. Vsebujeta tako nasvete o čiščenju in odstranjevanju navlake, kot veliko praktičnih nasvetov kako dom tudi urediti za naprej.

5. knjiga bo najbolj v navdih vsem, ki ste dom že temeljito očistili navlake, potrebujete pa vizualni navdih, da prostore in kategorije predmetov uredite funkcionalno in očem prijazno.

Knjige o čiščenju in organizaciji doma
Knjige o čiščenju in organizaciji doma

Čiščenje nereda in feng šui (Karen Kingston)

Prva knjiga s področja čiščenja nereda oz. navlake, ki sem jo prebrala že leta 2005 ali 2006, je Čiščenje nereda in feng šui avtorice Karen Kingston. Takrat se še nisem zavedala, kako stvari v našem domu lahko vplivajo na nas. Po nekaj straneh branja mi je postalo jasno, da je odraz našega doma odraz naše notranjosti in vsega kar se v nas dogaja. Nihče ne more biti zares pomirjen v sebi, če njegova okolica ali prostor tega ne omogočata. Knjiga je primerna za vsakogar, ki se ne zaveda, kako negativno lahko navlaka vpliva na nas fizično, psihično in finančno. Pisateljica navaja odlične primere in razloge zakaj ljudje kopičijo navlako in kaj vse navlaka dejansko zajema. Če se boste odstranjevanja navlake lotili prvič, ali pa ste to že storili v preteklosti, a žal neuspešno, potem toplo priporočam knjigo Čiščenje nereda in feng šui. Nedavno sem na spletu prebrala, da je založba Iskanja zamujala pri izdaji knjige, ker so prevajalec, lektorica in oblikovalec v procesu nastajanja knjige najprej začeli s čiščenjem svojega doma, namesto da bi delali na knjigi. Vsebina jih je namreč tako pritegnila :)

Dostadning (Margareta Magnusson)

Dostadning je knjiga, ki sem jo prebrala decembra lani. Ima le nekaj več kot 100 strani, napisana pa je s strani nekoga, ki se poklicno ne ukvarja z urejanjem in organizacijo doma. Pisateljica Margareta Magnusson je namreč upokojenka s Švedske, ki je čiščenje doma opravila že večkrat v svojem življenju (po smrti svoje mame, nato očeta, tašče, nazadnje moža). Knjigo je pisala v obdobju, ko je počistila svojo hišo, ker se je odločila, da se bo preselila v manjšo nepremičnino. Do sedaj še nisem zaznala slovenskega prevoda te knjige in menim, da je to zamujena priložnost. Popolna oseba, kateri bi priporočila knjigo Dostadning, bi bila na primer oseba, kot je moja mama. Tudi sama je upokojena, a žal ne zna angleško. Sicer ne hrčka oz. kopiči stvari, določene predmete pa vseeno težko spusti od sebe, ker so še vedno uporabni (kljub temu, da jih sama več ne uporablja). Na spletu sem zasledila tudi veliko mlajših bralcev te knjige, ki so v preteklosti že preizkusili druge metode čiščenja, a je na koncu zares delovala le metoda švedskega čiščenja. O knjigi sem pisala že v eni od preteklih objav, nekaj nasvetov pa najdete na povezavi Dostadning – švedski koncept čiščenja doma.

Umetnost pospravljanja (Marie Kondo)

Ko govorimo o urejanju doma, ne moremo mimo Marie Kondo. Knjiga Umetnost pospravljanja je odlična za vse, ki se prvič odpravljate na pot temeljitega pospravljanja doma. Knjiga namreč vsebuje veliko nasvetov in spodbud, kako opustiti navlako, poleg pa še smernice kje začeti, katera področja naj bodo prva in katera prihranimo za konec. Danes na spletu in v revijah najdemo veliko instant receptov, kako organizirati celoten dom v 1 dnevu, za to pa moramo poznati le 6 trikov… Marie Kondo pravi, da je učinkovito pospravljanje pravzaprav maraton. Prostori bodo ostali urejeni le, če bomo vse pospravili temeljito. Če je to tudi vaša želja, potem bo knjiga Umetnost pospravljanja prava za vas.

Za predogled lahko preberete tudi objavo 5 nasvetov Marie Kondo, ki ste jih morda spregledali.

Cut the clutter (Cynthia Townley Ewer)

Knjiga Cut the clutter je priročnik za celostno skrb in urejanje doma. Vsebuje nasvete o odpravljanju navlake, organizaciji posameznih prostorov in področij ter vzdrževanju reda in čistoče. Poleg tega najdete tudi nasvete od organizacije družinskega življenja, osnovne sezname in planerje za gospodinjstvo, do najmanjših podrobnosti, kot so smernice za shranjevanje sveže hrane in odstranjevanje različnih madežev. Splošno gledano bi lahko rekli, da gre za priročnik za dom, a veste kaj je pravzaprav prvo področje razprave te knjige? Odstranjevanje navlake, kar navaja tudi sam naslov.

The Home Edit Life (Clea Shearer in Joanna Teplin)

Clea Shearer in Joanna Teplin sta lastnici podjetja The Home Edit. Spisali sta že več knjig o organizaciji doma, danes pa izpostavljam njun priročnik The Home Edit Life. Kot mnogi privrženci urejanja in organizacije sem tudi sama navdušeno spremljala njuno oddajo Get Organized with The Home Edit in v tistem času omenjeni priročnik prejela s strani moje sestre za rojstnodnevno darilo. Postali sta moj navdih na področju estetskega aspekta organizacije doma. Dobra organizacija doma mora v prvi vrsti zagotavljati funkcionalnost, a iz lastnih izkušenj lahko povem, da estetika doda piko na i. Če bo nekaj lepo pospravljeno, bomo ta red želeli vzdrževati še naprej. Če ste svoj dom že počistili, odpravili navlako, sedaj pa morate vzpostaviti le še dober sistem shranjevanja, katerega videz vas navdihuje, potem izberite kakšen njun priročnik. Veliko slikovnega gradiva in inspiracije lahko zasledite tudi na spletnem mestu in družbenih omrežjih podjetja The Home Edit.

 

Delimo ideje: