Organizacija doma

Kako organizirati Lego kocke

Obstajajo različni načini, kako organizirati Lego kocke, izbira pravega pa je pravzaprav odvisna od igre otroka. Morda ste na spletu že večkrat zasledili ločeno shranjevanje Lego kock po barvah mavrice. Ta način kljub čudovitemu videzu ne bo primeren za vse. Lahko povzroča slabo voljo pri neizogibnemu razstavljanju in pospravljanju po koncu igre, pri nekaterih otrocih pa lahko celo ovira igro ali pa se ta zaključi predčasno. 

Če tudi sami želite organizirati Lego kocke, potem pomislite, kako se z njimi igra vaš otrok. Še vedno rad sestavlja po navodilih? Je morda njegova igra že bolj ustvarjalna in pri ustvarjanju uporablja lastno domišljijo? Je njegovo samostojno sestavljanje natančno že do najmanjše podrobnosti? Za vse to obstajajo različni sistemi organizacije Lego kock.

Organizacija Lego kock po setih

Če otroci kocke najraje sestavljajo po navodilih in setih, lahko te preprosto pospravimo v mape z zadrgo. Seveda lahko sete še vedno hranimo v originalni škatli, a to ima 2 pomanjkljivosti. Škatle se bodo sčasoma obrabile, prav tako bodo zavzele veliko več prostora, kot je to potrebno. Pri nas smo nedavno sete Lego kock pospravili v omenjene mape, ker najina fanta še vedno rada sestavljata po navodilih. Sama sem nad rezultatom zelo navdušena. Kocke so pregledno pospravljene, s takim načinom shranjevanja pa zasedejo polovico manj prostora.

Kako organizirati lego kocke
Shranjevanje setov Lego kock v mapah z zadrgo

Kako shranjujemo sete Lego kock v mapah z zadrgo?

V prvem koraku skupaj zberemo škatlo, navodila in vse pripadajoče kocke iz posamičnega seta. Škatlo razstavimo in prvo stran s slikami izrežemo. Izrezani del škatle skupaj z navodili vstavimo v mapo z zadrgo. V mapo nato stresemo še razstavljene ali delno sestavljene kocke pripadajočega kompleta. Mape z zadrgo lahko shranjujemo pokončno v lahkih košarah za shranjevanje, ki jih otroci z lahkoto lahko dvigujejo, prenašajo in pospravijo nazaj na polico. Prav tako jih lahko pregledno v pol ležečem položaju pospravimo v predale pod posteljo. 

Organizacija po tipu kocke

Ko otroci pri sestavljanju pričnejo samostojno graditi in uporabljati lastno domišljijo, nastopi čas, ko kocke lahko organiziramo tudi po tipu kocke. Po posamičnih škatlah jih ločimo na kocke za gradnjo, vozila, posebne kocke, kot so osebe, živali, rastline itd. Takšen način shranjevanja je prav tako priporočljiv, če smo večje količine Lego kock “podedovali” od otrok prijateljev in sorodnikov, poleg pa nismo prejeli originalne embalaže in navodil. Na tak način smo pri nas pred leti organizirali Duplo kocke.

Kako organizirati Lego kocke
Organizacija po tipu kocke

Organizacija Lego kock po barvah

En najbolj priljubljenih načinov organizacije Lego kock v preteklih letih je postalo razvrščanje kock po barvah. Urejanje predmetov po barvah mavrice (rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra, vijolična in roza) je prijetno za oči, a ni priporočljivo za vsa področja in vse posameznike. Tak način shranjevanja Lego kock bo primeren za malo večje otroke, ki so pri sestavljanju že bolj natančni in zahtevni. Prav tako je bolj primeren za manjše zbirke kock. Pri večjih zbirkah bi iskanje posamičnih kock lahko zahtevalo preveč časa in koncentracije, igra in sestavljanje pa bi se posledično lahko spremenila v vse drugo kot pa veselje in užitek. 

Če lego kock ne boste shranjevali po setih, vseeno obdržite navodila za sestavljanje. Le-ta lahko shranite v manjšo škatlo, registrator ali mapo, da bodo na voljo, ko bodo otroci želeli obnoviti prvotni način sestavljanja kock. Če ste kakšna navodila po nesreči že zavrgli ali izgubili, pa lahko pretežno vsa navodila za Lego in Duplo kocke najdete na spletu.

 

Delimo ideje: