Bananin kruh s čokolado
Bananin kruh s čokolado je ena tistih sladic, ki jih pripravljam, ko nimam veliko časa za peko. Za pripravo potrebujemo približno 15 minut, ostalo pa naredi pečica. Prav tako je ena izmed tistih sladic, ki jih lahko pripravimo na zalogo in zamrznemo v zamrzovalniku (največ 3-4 mesece).
Bananin kruh običajno pečemo v štirikotnem ozkem pekaču, ki je namenjen peki kruha. Jaz pri peki bananinega kruha malce improviziram in uporabim kar model za torte (premer 22 cm), sladico pa narežem na trikotnike. Prav tako ne uporabljam čokoladnih kapljic, ampak čokolado raje grobo sesekljam. Neenakomerno veliki koščki čokolade zagotavljajo presenečenje ob vsakem grižljaju.
Sestavine:
- 3 zmečkane banane
- 2 jajci
- 150 g masla
- 200 g moke
- 80 g sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 1 zavitek pecilnega praška
- ščepec soli
- čajna žlička cimeta
- kavna žlička muškatnega oreščka
- 1-2 žlici mletih mandljev za posip (lahko tudi lešnikov ali orehov)
- 50 g temne čokolade (70% delež kakava)
- 50 g mlečne čokolade
Priprava:
Na kuhinjski deski ali krožniku pretlačimo banane in jih prestavimo v večjo skledo. Dodamo 2 jajci in ščepec soli ter premešamo. S pomočjo mikrovalovne pečice zmehčamo maslo in ga vmešamo v mešanico banan in jajc. Nato dodamo moko, sladkor, vanilijev sladkor, pecilni prašek, cimet in muškatni orešček ter vse dobro premešamo. Sesekljamo temno in mlečno čokolado. 2/3 sesekljane čokolade vmešamo v maso, 1/3 pa prihranimo za posip. Mešanico prelijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, po vrhu pa posujemo mlete mandlje in preostalo sesekljano čokolado. Pekač postavimo v pečico in pečemo 40-45 minut (odvisno od pečice) na 180°C. Bananin kruh odstranimo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Ker gre za rahel biskvit, z rezanjem ne hitimo, tudi če je sladek vonj še tako mamljiv.